Loading Events

« All Events

«THERAPY»: Έκθεση σύγχρονης τέχνης της Ελένης Ιωαννίδου στην Γκαλερί Μορφές

18 Δεκεμβρίου στις 19:00 - 21:00
Free

Η έκθεση THERAPY με μωσαϊκά από ληγμένα χάπια και κάψουλες της Ελένης Ιωαννίδου θα φιλοξενηθεί από τις 18 Δεκεμβρίου 2025 έως 25 Ιανουαρίου 2026 στην γκαλερί Μορφές στο Ρέθυμνο.

Η έκθεση αυτή παρουσιάζει μια πρωτότυπη εικαστική προσέγγιση, όπου ληγμένα χάπια και κάψουλες μεταμορφώνονται σε ψηφίδες μωσαϊκών.

Η δημιουργός, ανακαλύπτει στο «άχρηστο» φάρμακο μια απρόσμενη αισθητικ δύναμη. Τα χρώματα, τα σχήματα και η υφή των χαπιών αποκτούν νέα ζωή, μετατρεπόμενα σε ένα υλικό που αφηγείται ιστορίες θεραπείας, αναγέννησης και μεταμόρφωσης.

Η αρχική έμπνευση προήλθε πριν από κάποια χρόνια από τη διαδικασία ανακύκλωσης φαρμάκων στο κοινωνικό φαρμακείο Ρεθύμνου. Εκεί η δημιουργός παρατήρησε την ποικιλομορφία του πολύχρωμου σωρού από χάπια και ξεκίνησε τα πρώτα πειράματα με αυτό το φθαρτό και απρόβλεπτο υλικό. Με τον χρόνο και ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας, η διαδικασία αυτή εξελίχθηκε σε έναν ισχυρό τρόπο έκφρασης, που συνδύασε μια ασχολία αποφόρτισης από την καθημερινή πίεση με την καλλιτεχνική δημιουργία.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα φτιαγμένα από 2.000 έως 10.000 ψηφίδες–χάπια, που διαφορετικά θα κατέληγαν στο περιβάλλον.

Η έκθεση αυτή με τον τίτλο «THERAPY» συνοψίζει τη φιλοσοφία αυτής της εικαστικής δραστηριότητας, που αναδεικνύει με γλαφυρό τρόπο τη θεραπευτική δύναμη της τέχνης. Εδώ, το υλικό, το ληγμένο φάρμακο που είναι άχρηστο πλέον στην ιατρική θεραπεία, γίνεται ψηφίδα στη θεραπευτική φαρέτρα της τέχνης.

Παρουσιάζεται μια σειρά έργων που ξεκινούν από την απεικόνιση των γυναικείων πορτρέτων έως τα «παιχνιδιάρικα» βότσαλα και τους γραμμικούς πειραματισμούς.

Η άγρια «αρχέγονη» γυναίκα, η οποία παράλληλα με τη δύναμη της προβάλει και τη θηλυκή της πλευρά έχει σημαντική θέση.

Η τέχνη εδώ δε λειτουργεί μόνο ως αισθητική εμπειρία αλλά και ως συμβολική πράξη μετασχηματισμού. Μέσα από την επαναχρησιμοποίηση ενός υλικού που φθείρεται και απορρίπτεται, αναδύεται μια νέα πραγματικότητα που μιλά για την αντοχή, τη μεταμόρφωση και την ελπίδα.

Η έκθεση υπενθυμίζει ότι η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει από τα πιο απρόσμενα μέρη και ότι η δημιουργία έχει τη δύναμη να επουλώνει, να εμπνέει και να ανανεώνει το βλέμμα μας απέναντι στον κόσμο.

Η δύναμη των χρωμάτων, η ιδιαιτερότητα του υλικού και η ιδέα της ανακύκλωσης κυριαρχούν σε αυτή την έκθεση που αξίζει να επισκεφθείτε.

Επιμελητής Έκθεσης: Ηλίας Ηλιάκης, ART GALLERY ΜΟΡΦΕΣ
Γοβατζιδάκη 18, Ρέθυμνο Τηλ: 2831-050271 E-mail: gallerymorfes@gmail.com

Organizer

  • Γκαλερί Μορφές
  • Phone 2831050271

Venue

  • Γκαλερί Μορφές
  • Γοβατζιδάκη 18
    Ρέθυμνο, Ρεθύμνου Ελλάδα
    + Google Map
  • Phone 2831050271