Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Το ντοκιμαντέρ WHO I AM NOT (ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ) στο CINEDOC στο Ρέθυμνο

17 Φεβρουαρίου στις 20:00 - 21:30

6€

WHO I AM NOT (ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ). Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ ακολουθεί τον καθημερινό αγώνα των ίντερσεξ ατόμων για αποδοχή μέσα από την τρυφερή ματιά της δημιουργού Tünde Skovrán και προβάλλεται στο CINEDOC με την υποστήριξη της Intersex Greece

 Το ντοκιμαντέρ WHO I AM NOT (ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ) της Tünde Skovrán έρχεται τον Φεβρουάριο στο CINEDOC και προβάλλεται στο Ρέθυμνο με την υποστήριξη της Intersex Greece.  

Το ντοκιμαντέρ έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2023), όπου απέσπασε τρία βραβεία:

Αργυρό Αλέξανδρο στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, για ένα «…έντονα συναισθηματικό και επιδραστικό κινηματογραφικό ταξίδι».

Βραβείο Mermaid για «…δύο δυνατούς χαρακτήρες που μας οδηγούν με ευγένεια και ειλικρίνεια σε ένα ταξίδι αναζήτησης της κφρασης φύλου στην πιο γνήσια μορφή του».

Βραβείο WIFT GR για την τρυφερή σκηνοθετική ματιά της Tünde Skovrán, «…που φωτίζει με διακριτική κινηματογράφηση και εξαιρετικό μοντάζ ένα γενναίο ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης γεμάτο ενσυναίσθηση, χιούμορ και ανθρωπιά, υπενθυμίζοντας την κοινή μας υπόσταση». 

Who I Am Not – Τι Δεν Είμαι

Ντοκιμαντέρ | Σκηνοθεσία: Tünde Skovrán | 2023 | Ρουμανία, Καναδάς | 105’

ΣΥΝΟΨΗ

Τι ορίζει αν είμαστε άνδρες ή γυναίκες; Τελικά, έχει σημασία αυτός ο διαχωρισμός;

Η ταινία ακολουθεί την ιστορία δύο ίντερσεξ ατόμων στην Νότιο Αφρική με διαμετρικά αντίθετες ζωές, που ωστόσο έχουν ένα κοινό: δε νιώθουν ότι ανήκουν στο δίπολο αρσενικού-θηλυκού. Ένα συγκινητικό και ελπιδοφόρο πορτραίτο, που δίνει φωνή στο διαχρονικά παραμελημένο 2% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σημείωμα της σκηνοθέτιδας Tünde Skovrán

 Το «Who I Am Not» είναι το πρώτο μου ντοκιμαντέρ. Η πρόθεσή μου με αυτή την ταινία ήταν να προσκαλέσω το κοινό να δει πώς είναι να ζεις μέσα στο σώμα ενός ίντερσεξ ατόμου.

Όταν ρώτησα γιατί με εμπιστεύτηκαν, απάντησαν: «Η ίντερσεξ κοινότητα δεν περιορίζεται στη Νότιο Αφρική. Έχει πολλά χρώματα και εθνικότητες. Αυτό είναι πέρα από τον διαχωρισμό ανδρών-γυναικών, μαύρων-λευκών, πλούσιων-φτωχών. Η ταινία που κάνεις μας αφορά όλους, όλες και όλα μας και ελπίζω ότι θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να καταλάβουν ότι είμαστε ένα. Ελπίζουμε ότι η ταινία θα εμπνεύσει το κοινό να σκεφτεί εκ νέου το πώς να συνδέεται με άλλους ανθρώπους χωρίς προκαταλήψεις, αγκαλιάζοντας όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης.» 

Αμέσως μετά την προβολή θα ακολουθήσει διάλογος με εκπρόσωπο της Intersex Greece.

Σχετικά με την Intersex Greece https://intersexgreece.org.gr/

Η Intersex Greece είναι μια πανελλαδική συλλογικότητα ίντερσεξ ενηλίκων, γονέων ίντερσεξ παιδιών και υποστηρικτικών ατόμων και επαγγελματιών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η Intersex Greece έχει στο τιμόνι της μια συντονιστική ομάδα από ενήλικα ίντερσεξ άτομα και γονείς ίντερσεξ παιδιών και πλαισιώνεται από συμπεριληπτικούς/ές και πολύτιμους/ες συνεργάτες και συνεργάτιδες. μια συντονιστική ομάδα από ενήλικα ίντερσεξ άτομα και γονείς ίντερσεξ παιδιών και πλαισιώνεται από συμπεριληπτικούς/ές/ά και πολύτιμους/ες/α συνεργάτες, συνεργάτιδες και συνεργατά.

Σκοποί και στόχοι της συλλογικότητάς μας είναι να παρέχει εξειδικευμένη και peer-to-peer υποστήριξη στα ίντερσεξ άτομα και στις οικογένειές τους, να παρέχει υποστήριξη, επιμόρφωση και ενημέρωση για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τις φυσικές ποικιλομορφίες των χαρακτηριστικών φύλου (ίντερσεξ), ενώ παράλληλα εργάζεται για την ορατότητα και την ανάπτυξη της ίντερσεξ κοινότητας, την ευαισθητοποίηση, την προβολή και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ίντερσεξ ανθρώπων στην Ελλάδα, και – κατ επέκταση – στο εξωτερικό.

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου – 20:00
Γενική είσοδος: 6 ευρώ
Σημείο
Πατριάρχου Αθηναγόρα 17,
Μισίρια.

Πληροφορίες: 6983320439.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
17 Φεβρουαρίου
Ώρα:
20:00 - 21:30
Κόστος:
6€
Κατηγορία Εκδήλωση:
Ετικέτες Εκδήλωση
, ,

Χώρος Διεξαγωγής

Σημείο
Patriarchi Athinagora
Rethymno, Ρεθύμνου 741 33 Greece
+ Χάρτης Google