Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

«Το Σπήλαιο του Μελιδονίου» από το Δημοτικό Θέατρο Μυλοποτάμου

27 Φεβρουαρίου στις 20:30 - 22:00

Τη νέα του παραγωγή παρουσιάζει το Δημοτικό Θέατρο Μυλοποτάμου. Η Πειραματική Σκηνή ανεβάζει στην σκηνή το έργο του Ελευθέριου Δαφέρμου «Το Σπήλαιο Μελιδονίου» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Βασίλη Ξενικάκη.

Το έργο περιλαμβάνεται στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματος «Ταλλαία ’21 – Διακόσια χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία» που τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα ‘21».

Η παραγωγή γίνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού Τουρισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου «Ο Αυλοπόταμος» υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου.

Οι παραστάσεις θα φιλοξενηθούν στο Στέκι Περάματος την Παρασκευή 25, το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022 στις 8:30 το βράδυ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό αλλά με αυστηρή τήρηση των σχετικών μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού, δηλαδή, κατόπιν ελέγχου των σχετικών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης και με χρήση μάσκας εντός του θεάτρου.

Το έργο ήταν μια πρόταση του Χάρη Στρατιδάκη, στον οποίο απευθύνονται ιδιαίτερες ευχαριστίες. Χρησιμοποιήθηκαν ιστορικά στοιχεία από την «Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης» του Σπύρου Τρικούπη, τα «Ταξίδια στην Κρήτη» του Ρόμπερτ Πάσλεϋ και τις διαλέξεις όλων των ομιλητών του επιστημονικού συνεδρίου «O Μυλοπόταμος του Ρεθύμνου στην ελληνική επανάσταση (1821-1832)» που έγινε στις 27 Νοεμβρίου 2021 με ομιλητές τους: Μανούσο Κλάδο, Νικόλαο Δερεδάκη, Γιάννη Σκαλιδάκη, Δρ. Εμμανουήλ Γ. Ανδρουλιδάκη, Εμμανουήλ Χαλκιαδάκη, Ειρήνη Γαβριλάκη, Κωνσταντίνο Παπαδάκη, Μιχάλη Τρούλη, Παναγιώτη Στάθη, Δρ. Ανδρέα Λενακάκη, Βαρβάρα Τερζάκη – Παλλήκαρη.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Βρισκόμαστε στην πρώτη επαναστατική περίοδο της Κρήτης την εποχή της τουρκο- αιγυπτιακής επιδρομής και συγκεκριμένα στα 1823, όπου το Μελιδόνι έμελε να γίνει το ηρωικό σημείο αναφοράς των μαχών που θα ακολουθούσαν.

Άνθρωποι απλοί που επιθυμούν το αγαθό της ελευθερίας, τρομάζουν στο άκουσμα της απειλής του πολυάριθμου και ισχυρού εχθρού.
Μόνη λύση γι’αυτούς θα είναι το, γνωστό σε εμάς, σπήλαιο, άγνωστο για όποιον δεν έμενε στο Μελιδόνι και στις κοντινές περιοχές εκείνη την εποχή.

Oι Μελιδονιώτες εγκαταλείπουν τα σπίτια του χωριού τους και κλείνονται στο Γεροντόσπηλιο με την ελπίδα ότι αυτό το καταφύγιο θα τους σώσει, όπως είχε γίνει και τον Αύγουστο του 1822 όταν ο τότε αρχηγός των τούρκων Χασάν, είχε αποχωρήσει άπραγος μην μπορώντας να ανακαλύψει το καταφύγιο τους.

Όμως, ο Χουσεΐν θα σταθεί πιο τυχερός αφού κάποιος θα βρεθεί να του αποκαλύψει την μυστική κρυψώνα. Την ίδια ώρα που το προσωπικό συμφέρον μπαίνει πάνω από το κοινωνικό, για τους 370 πεινασμένους και εξαθλιωμένους Μελιδονιώτες δεν υπάρχει δίλημμα μπροστά στο ιδεώδες της ελευθερίας.

Παρά το φόβο του θανάτου και τις κακουχίες που υπέμειναν κλεισμένοι 3 μήνες μέσα στο ανήλιαγο και υγρό σπήλαιο, υπόγραψαν τη θανατική τους καταδίκη εμπνευσμένοι από τις θυσίες προηγούμενων ηρώων που έπεσαν μαχόμενοι για την πατρίδα τους.

Η ηρωική τους αυτή πράξη θα αντηχεί μέσα στους αιώνες.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Βασίλης Ξενικάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Σαπουντζή
Σκηνικά: Καλλιόπη Τσιμπισκάκη Ελοΐρα, Βασίλης Ξενικάκης
Κοστούμια: Καλλιόπη Τσιμπισκάκη Ελοΐρα
Μουσική: Η Oμάδα, Εμψυχωτής: Ελευθερία (Έλια) Κλαψινού
Ακούγονται οι φωνές των:
Χαρίδημος Ξενικάκης, Γιάννης Oρφανός, Διονύσης Ξενικάκης
Σχεδιασμός αφίσας & προγράμματος: BeanStudio (Στέλιος Φασούλης)

Παίζουν:
Βικτώρια Ανέφαλου: Μανωλία
Γεωργία Γαλλιάκη: Εκφωνητής- Αργυρή
Δανάη Γιοβάνη: Εκφωνητής – Μεμέτογλού – Αελέ – Χοσρέ – Ευγενία
Στέλλα Ιωάννου: Παπαδιά
Κατερίνα Μαυράκη: Μάνα
Κώστας Παρασύρης: Γιώργος
Ιάκωβος Σπυριδάκης: Παπά Κωνσταντής, Γερό – Μιχάλης
Άννα Σταφυλάκη: Μουσταφά Πασάς
Βίκυ Τσιντάρη: Χουσεΐν Μπέης

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
27 Φεβρουαρίου
Ώρα:
20:30 - 22:00
Κατηγορία Εκδήλωση:
Ετικέτες Εκδήλωση
, , , ,

Χώρος Διεξαγωγής

Στέκι Περάματος
Πέραμα Μυλοποτάμου
Πέραμα Μυλοποτάμου, Ρεθύμνου Ελλάδα

Διοργανωτής

Δημοτικό Θέατρο Μυλοποτάμου