Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Ξενάγηση με θέμα «Μάθε παιδί μου γράμματα. Περιήγηση στην εκπαιδευτική ιστορία του Ρεθύμνου»

5 Οκτ 2019 στις 17:30 - 20:00

Δωρεάν

Το Σχολικό Μουσείο του Δήμου Ρεθύμνου σε συνεργασία με τις «Ημέρες Ρεθύμνου 2019», διοργανώνουν στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαιδευτικών, μία ξενάγηση στην ιστορία της εκπαίδευσης, με τον τίτλο «Μάθε παιδί μου γράμματα. Περιήγηση στην εκπαιδευτική ιστορία του Ρεθύμνου».

Η ξενάγηση αναφέρεται στην περίοδο 1795-1924, ξεκινώντας από τη λειτουργία του πρώτου σχολείου των κοινών γραμμάτων στην πόλη. Η περίοδος στην οποία αναφέρεται λήγει το έτος 1924, με την άφιξη των 4.300 Μικρασιατών προσφύγων με τα παιδιά τους και την αναχώρηση των 3.500 μουσουλμάνων Ρεθυμνίων με τα δικά τους παιδιά για τη Μικρασία.

Οι συμμετέχοντες θα περιηγηθούν στο πρώτο αυτό σχολείο του 1795, στα παρθεναγωγεία της πόλης, κατώτερο και ανώτερο, στο ελληνικό της σχολείο αρρένων και στα μουσουλμανικά σχολεία όλων των βαθμίδων (ρουστιγιέμεκτεμπί και ιντατιγιέ). Κι ακόμη στο ιερό σπουδαστήριο του τεκέ Βελή Πασά, στο Μοσχάκειο Ημιγυμνάσιο Θηλέων και στο Προγυμνάσιο, Ημιγυμνάσιο και Γυμνάσιο Αρρένων Ρεθύμνης. Εκτεταμένη αναφορά θα γίνει και στο 1ο, 2ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο ιδρύθηκε ως προσφυγικό, και στο 4ο Δημοτικό Σχολείο, που ιδρύθηκε το 1911.

Δεν θα παραληφθεί η περιήγηση στην ιδιωτική εκπαίδευση της περιόδου 1795-1924, από το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο «Αθηνά» της Αμαλίας Μανουσάκη – Ζαννιδάκη μέχρι τα πρώτα ιδιωτικά νηπιαγωγεία (Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου, Α. Μοσχάκη, Α. Μονιάκη και Ε. Σπυριδάκη). Κι ακόμη, από το ιδιωτικό δημοτικό σχολείο Πετυχάκη και το γυμνάσιο Πρεβελάκη μέχρι την πολύχρονη Νυκτερινή Σχολή του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου. Αναφορές θα γίνουν και για τη πολύ πρώιμη σχολή χορού του Χασάν Χανιωτάκη, όπως και για τον επίσης πρώιμο Δημοδιδασκαλικό Σύλλογο Ρεθύμνης, με τον υπερδραστήριο πρόεδρό του, γνωστό δημοτικιστή, Γεώργιο Δαφέρμο.

Οι ξεναγούμενοι θα περιηγηθούν στους χώρους που διεξήχθη η μαθησιακή διαδικασία, εκ του φυσικού αλλά και μέσω της αναλυτικής προβολής που θα ακολουθήσει, ενώ θα γίνουν αναφορές σε σημαίνοντες εκπαιδευτικούς της περιόδου των 13 δεκαετιών της ξενάγησης (Δωρόθεο Σχολάριο, Γεώργιο Σωτηρίου, Εμμανουήλ Γενεράλι, Μιχαήλ Πρεβελάκη, Χρυσή Αθανασιάδου, κ.ά.). Δεν θα παραληφθούν τα βιβλιοπωλεία που εφοδίαζαν με σχολικό υλικό τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, οι εκπαιδευτικές μέθοδοι που εφαρμόστηκαν (κοινών γραμμάτων, αλληλοδιδακτική, συνδιδακτική, Froebel) και οι μέθοδοι συμμόρφωσης και σωφρονισμού των άτακτων Ρεθεμνιωτόπουλων της εποχής.

Τέλος, θα γίνει αναφορά στους χώρους που διέμεναν οι μαθητές, ιδιαίτερα εκείνοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μεταξύ των οποίων και οι εκκλησιαστικοί του Αρκαδιώτικου και του Πρεβελιώτικου Κονακιού.

Το «Μάθε παιδί μου γράμματα» είναι η πρώτη ξενάγηση από μια σειρά παρόμοιων, η οποία θα συνεχιστεί με την «Περιήγηση στην εκπαιδευτική ιστορία του Ρεθύμνου (1925-2000). Θα ακολουθήσουν ξεναγήσεις στην εκπαιδευτική ιστορία του δυτικού Ρεθύμνου, του Αμαρίου, του Αγίου Βασιλείου και της περιοχής των Αρκαδιώτικων, στο χωριό Αμνάτος της οποίας στεγάζεται το Σχολικό Μουσείο.

Η πρώτη ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019, από τις 5.30 μέχρι τις 8.00, με εμψυχωτή τον δρ παιδαγωγικής – επιμελητή του Μουσείου Χάρη Στρατιδάκη. Στους συμμετέχοντες σ’ αυτήν θα προσφερθεί σχετικό φυλλάδιο για τη βιβλιοθήκη τους.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
5 Οκτ 2019
Ώρα:
17:30 - 20:00
Κόστος:
Δωρεάν
Κατηγορία Εκδήλωση:
Ετικέτες Εκδήλωση
, , , ,

Χώρος Διεξαγωγής

Δήμος Ρεθύμνου
Ρέθυμνο
Ρέθυμνο, Ρεθύμνου 74100 Ελλάδα
+ Χάρτης Google