Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Υπαίθρια περιοδική έκθεση με θέμα Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

3 Ιούλ 2021 στις 08:00 - 21:00

Η υπαίθρια περιοδική έκθεση «1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» φιλοξενείται στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, στην περιοχή της Σοχώρας στο Ρέθυμνο. Η έκθεση θα είναι ελεύθερη για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 2 Ιουλίου με 2 Αυγούστου 2021.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα-2021, πραγματοποιείται με τη χορηγία της εταιρείας Πλαστικά Κρήτης Α.Ε., σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και των Ιδρυμάτων Ανδρέου και Μαρίας Καλοκαιρινού, και τη σύμπραξη του Δήμου Ρεθύμνης.  Στα εγκαίνια θα γίνει παρουσίαση της Έκθεσης  από τον πρόεδρο της Ε.Κ.Ι.Μ. καθηγητή Αλέξη Καλοκαιρινό και τους επιστημονικούς συντελεστές της Έκθεσης.

Με αφετηρία  τα γεγονότα του ύστερου 18ου αιώνα που σε παγκόσμια κλίμακα ανοίγουν την αυλαία για τον αιώνα των επαναστάσεων –Αμερικανική Ανεξαρτησία και Γαλλική Επανάσταση–, η Έκθεση οργανώνεται σε θεματικές ενότητες που αναδεικνύουν την συμμετοχή της Κρήτης στη μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 1821. Οι προεπαναστατικές συνθήκες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι τοπικές ιδιαιτερότητες, η προετοιμασία της Επανάστασης στο νησί, οι προσπάθειες οργάνωσης και σύνδεσης της Κρήτης με τις επαναστατικές αρχές του ελλαδικού χώρου, οι επιτυχίες και οι αποτυχίες των επαναστατών και οι επιπτώσεις της ταραχώδους δεκαετίας 1821-1830 στην τοπική κοινωνία τεκμηριώνονται με πλούσιο εποπτικό και εικονογραφικό υλικό από τις Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Το περιεχόμενο αναπτύσσεται σε εκτυπωμένες επιφάνειες αναρτημένες σε ειδικά σχεδιασμένες ξύλινες κατασκευές και ο επισκέπτης μπορεί να αντλήσει πρόσθετη πληροφορία με τη βοήθεια ψηφιακής εφαρμογής (application) για «έξυπνες» συσκευές, η οποία ενεργοποιείται με QR code.

Την ανάπτυξη του περιεχομένου επιμελήθηκε η επιστημονική ομάδα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, η οποία περιλαμβάνει τους νέους ιστορικούς Δημήτρη Κυπριωτάκη, Μαρία Καλογεράκη, Ανδρέα Καλοκαιρινό και Ειρήνη Φουκαράκη, με υπεύθυνο συντονισμού τον επιμελητή των Ιστορικών Συλλογών του ΙΜΚ Αγησίλαο Καλουτσάκη.

Στον σχεδιασμό της Έκθεσης λήφθηκαν πολύ σοβαρά υπόψη οι υφιστάμενες υγειονομικές συνθήκες και τα ισχύοντα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, όπως καταδεικνύει η υπαίθρια ανάπτυξή της σε χώρο ανοιχτό.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
3 Ιούλ 2021
Ώρα:
08:00 - 21:00
Κατηγορία Εκδήλωση:
Ετικέτες Εκδήλωση
, , , ,

Διοργανωτές

Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης
Δήμος Ρεθύμνου
Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών

Χώρος Διεξαγωγής

Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου
Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου
Ρέθυμνο, Ρεθύμνου 74100 Ελλάδα
+ Χάρτης Google