Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

«Υπόθεση Ρόου: Αμβλώσεις στις ΗΠΑ»: Προβολή ντοκιμαντέρ & ανοιχτή συζήτηση 

17 Ιουνίου στις 21:00

Στην αυλή του Τεχνοχώρου Τζεπέτο
Δευτέρα 17 Ιουνίου, ώρα 21:00
Είσοδος ελεύθερη
Διάρκεια 01:39

Σαράντα πέντε χρόνια μετά την επανάσταση που έφερε στην αμερικανική νομοθεσία περί αμβλώσεων, η υπόθεση-ορόσημο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Ρόου εναντίον Ουέιντ του 1973 είναι και πάλι στην επικαιρότητα. Στο νέο ντοκιμαντέρ «ΥΠΟΘΕΣΗ ΡΟΟΥ: ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ», οι κινηματογραφίστριες Ρίκι Στερν και Άνι Σάντμπεργκ («THE DEVIL CAME ON HORSEBACK», «MARATHON: THE PATRIOT’S DAY BOMBING») προσφέρουν μια διεισδυτική ματιά στην υπόθεση των αμβλώσεων και των δικαιωμάτων των γυναικών στις ΗΠΑ.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει ειλικρινείς και συγκλονιστικές συνεντεύξεις με σημαντικά πρόσωπα και από τις δύο πλευρές της διαμάχης, μεταξύ αυτών, τους γιατρούς Κολίν ΜακΝίκολας και Κέρτις Μπόιντ, την εμβληματική φεμινίστρια Γκλόρια Στάινεμ, τον πρόεδρο της οργάνωσης «Επιχείρηση Διάσωσης», Τρόι Νιούμαν, και την πρόεδρο της οργάνωσης «Δικαίωμα στη Ζωή», Κάρολ Τομπάιας.

Με αμείωτη ένταση και χωρίς συμβιβασμούς όσον αφορά τη σφαιρική και ειλικρινή παρουσίαση του θέματος, το «ΥΠΟΘΕΣΗ ΡΟΟΥ: ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ» παρέχει μια συγκλονιστική εικόνα των όσων συμβαίνουν εν έτει 2018. Αντλώντας πλάνα από το πλούσιο αρχειακό υλικό, καταγράφει την περίοδο που οδήγησε στην απόφαση Ρόου, καθώς και τις αντιδράσεις που την ακολουθούν μέχρι και σήμερα.

Ανεξάρτητα από τη στάση σας στο θέμα της άμβλωσης, το «ΥΠΟΘΕΣΗ ΡΟΟΥ: ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ» είναι εξαιρετικά σημαντικό για να κατανοήσει κανείς πώς οι ΗΠΑ έφτασαν έως εδώ και προς τα πού οδεύουν.

“Το θέμα της άμβλωσης έχει βρεθεί εκ νέου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μετά την επιβολή αυστηρών απαγορεύσεων σε πολιτείες του αμερικανικού Νότου.
Το  νέο νομοσχέδιο αυτό δεν προβλέπει εξαιρέσεις ούτε καν στις περιπτώσεις αιμομιξίας ή βιασμού, παρά μόνο αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας ή το έμβρυο έχει κάποια «θανατηφόρα ανωμαλία».

Γνωρίζουμε ότι πριν την θεσμοθέτηση του δικαιώματος στην έκτρωση, οι εκτρώσεις στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του κόσμου γίνονταν σε επισφαλείς συνθήκες με μεγάλους κινδύνους για την υγεία και τη ζωή των γυναικών ή σε ιδιωτικές κλινικές που μόνο όσες γυναίκες είχαν χρήματα, μπορούσαν να πληρώσουν.

Παρότι το πρόβλημα έχει διευθετηθεί νομικά με την θεσμοθέτηση του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, εντούτοις παραμένει εν πολλοίς ασαφές και αμφιλεγόμενο για μεγάλο ποσοστό ανθρώπων εφόσον στο ζήτημα εμπλέκονται η ιατρική επιστήμη και η ηθική.

Πότε λοιπόν μπορούμε να πούμε πως ξεκινάει η ζωή;
Είναι μια βασική φιλοσοφική ερώτηση πάνω στην οποία δομούνται ιατρικά και ηθικά επιχειρήματα.

Πρακτικά όμως, στις ζωές των γυναικών, συμβαίνει  μια ξεκάθαρη απόπειρα ανάμειξης στα αναπαραγωγικά τους δικαιώματα  κάτι το οποίο αποτελεί  απειλή για την υγεία, την αυτονομία και την αναζήτηση της ευτυχίας” …

Η είσοδος στην προβολή είναι ελεύθερη και καλούνται όλα τα μέλη κοινωνικών – καλλιτεχνικών – πολιτικών ομάδων, σωματείων, καθώς και όλοι οι πολίτες του Ρεθύμνου να παρευρεθούν σε αυτή.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
17 Ιουνίου
Ώρα:
21:00
Κατηγορία Εκδήλωση:
Ετικέτες Εκδήλωση
, , ,

Διοργανωτής

Συνεταιρισμός Τζεπέτο
Τηλέφωνο:
2831 025527

Χώρος Διεξαγωγής

Συνεταιρισμός Τζεπέτο
Κατεχάκη
Ρέθυμνο, Ρεθύμνου 74100 Ελλάδα
+ Χάρτης Google
Τηλέφωνο:
2831 025527