ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος: Στο ΚΥΤ Φυλακίου οι 38 πρόσφυγες – Στο νοσοκομείο μια έγκυος

Έπειτα από αρκετές μέρες και κατόπιν πιέσεων και γενικής κατακραυγής, οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν πως βρήκαν τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στον Έβρο. Είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. τις προηγούμενες μέρες πως δεν μπορούσε να εντοπίσει τους πρόσφυγες, διαψεύδοντας ταυτόχρονα πως ήταν επί ελληνικού εδάφους.

Στο ΚΥΤ Φυλακίου μεταφέρονται σήμερα, Τρίτη οι 38 μετανάστες που εντοπίστηκαν στην ελληνική επικράτεια, τέσσερα χιλιόμετρα νότια της τουρκικής νησίδας όπου είχαν εγκλωβιστεί για αρκετές μέρες. Θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης τους.

Πρόκειται για 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά. Είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Μια έγκυος γυναίκα μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο.

Τους 38 μετανάστες, επισκέφθηκαν δύο διερμηνείες και τους ενημέρωσαν για τις διαδικασίες. Παράλληλα τους δόθηκαν σάντουιτς, νερό και χυμοί φρούτων. Ακόμη εξετάστηκαν από νοσηλεύτρια του ΕΟΔΥ. Κατά δήλωσή τους, προέρχονται από τη Συρία.

Παράλληλα, ξεκινά έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί ο χρόνος αλλά και ο τρόπος που πέρασαν στα ελληνικά σύνορα.

Υπενθυμίζεται πως τα προηγούμενα 24ωρα είχαν εκδοθεί δύο ανακοινώσεις από το Αρχηγείο στις οποίες γινόταν αναφορά πως η εν λόγω νησίδα στην οποία αρχικά υπήρχαν πληροφορίες ότι βρίσκονταν τα 38 άτομα, ήταν εκτός ελληνικής επικράτειας και έτσι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν οι ελληνικές αρχές σε καμία ενέργεια.

Νωρίτερα η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) είχε προειδοποιήσει ότι 39 πρόσφυγες βρίσκονται παγιδευμένοι στη νησίδα.

Σε κάθε περίπτωση, οι χειρισμοί των ελληνικών αρχών έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του ευρωπαϊκού Τύπου, οργανώσεων και χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που εκδηλώνουν οργή και αγανάκτηση και διατυπώνουν σοβαρά ερωτήματα για την τουλάχιστον καθυστερημένη και αντιφατική στάση της ελληνικής πλευράς.

ΣΥΡΙΖΑ για Έβρο: Η κυβέρνηση πώς εξηγεί την αιφνίδια “ανακάλυψη” των ανθρώπων αυτών;

Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης άσκησαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον εντοπισμό των 38 μεταναστών, οι οποίοι φέρεται να ήταν εγκλωβισμένοι επί μέρες σε νησίδα στον Έβρο.

Ειδικότερα, σε κοινή δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου, τομεάρχη Εξωτερικών ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του Γιώργου Ψυχογιού, Τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Νατάσας Γκαρά, βουλευτή Έβρου, παραθέτουν τη σημερινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την εύρεση των μέχρι χθες “ανύπαρκτων” εγκλωβισμένων.

Σε άλλο σημείο, ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε διευκρινήσεις επί του ζητήματος, καθώς μέχρι πρότινος ο αρμόδιος υπουργός “διαβεβαίωνε ότι δεν είχε εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία στη νησίδα”.