ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ευαισθητοποίηση του ΣΔΕ Ρεθύμνου σε θέματα εθελοντισμού για την προστασία του περιβάλλοντος

Στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ρεθύμνου, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού Γραμματισμού, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για όλες τις εθελοντικές δραστηριότητες του μη κερδοσκοπικού συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς και καθαρισμός του προαύλιου χώρου του ΣΔΕ με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος.

Αρχικά, την Πέμπτη 30.5.2019 στο ΣΔΕ Ρεθύμνου διεξήχθη ομιλία από τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ. Έπειτα από επικοινωνία με τον Υπεύθυνο του προγράμματος Οδυσσέα Παξινό, επισκέφτηκε το ΣΔΕ η εθελόντρια, Υπεύθυνη Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης, Megan Mcfarlane και ενημέρωσε εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτικούς για τη δράση και συνεισφορά του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Συγκεκριμένα έγινε ενημέρωση για την καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα, τα μέτρα προστασίας των φωλιών, καθώς και την πρόληψη και ευαισθητοποίηση στις σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας στην Ελλάδα. Μείναμε έκπληκτοι από τις συνήθειες και τα χαρακτηριστικά της χελώνας Καρέττα, καθώς και ότι έχουν διαφύγει τον κίνδυνο ειδικά μετά την επέμβαση του ΑΡΧΕΛΩΝ. Εκπαιδευτικοί και εκπαιδευόμενοι έθεσαν πληθώρα ερωτήσεων και προβληματισμών κατά τη διάρκεια της ομιλίας.

Στο τέλος της παρουσίασης, έγινε ενημέρωση για το πώς μπορεί ο κάθε ένας από εμάς να συμμετέχει και να συνεισφέρει εθελοντικά στη δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς και στη λειτουργία του εποχικού Σταθμού Ενημέρωσης στο κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου. Οι εκπαιδευόμενοι ευαισθητοποιήθηκαν με όλες τις πληροφορίες που άκουσαν και ζήτησαν με το ξεκίνημα της επόμενης σχολικής χρονιάς να επισκεφτούν την παραλία ωοτοκίας στα Μισίρια!

Η επόμενη δράση, πραγματοποιήθηκε, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου που γιορτάζεται τα τελευταία 40 χρόνια από περίπου 100 χώρες. Πρόκειται για μια παγκόσμια ημέρα πρόκλησης του πληθυσμού, για μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή, με απώτερο στόχο την καταπολέμηση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης η οποία σταδιακά υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής του ανθρώπου.  

Εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι καθάρισαν τον προαύλιο χώρο του σχολείου. Η επιλογή του χώρου έγινε έπειτα από πρόταση της εκπαιδευόμενης Αντωνίας Κλίνη, η οποία παρείχε σε όλους προστατευτικά γάντια. Προς εντυπωσιασμό όλων βρέθηκαν πολλά και διαφορετικά είδη «σκουπιδιών», τα περισσότερα από αυτά καλά «κρυμμένα» μέσα στα παρτέρια, γεγονός το οποίο δηλώνει και το πιθανά μεγάλο χρονικό διάστημα που μπορεί να βρίσκονταν εκεί. Τα «σκουπίδια»  που εντοπίστηκαν ήταν: χαρτιά, ντοσιέ, μολύβια, χαρτόκουτα, πλαστικά μπουκάλια/ποτήρια/καλαμάκια, κουτάκια αλουμινίου, συσκευασίες από χάπια για τον πονοκέφαλο, συσκευασίες από διάφορα σνακ, πλαστικοί κομμένοι σωλήνες, παλιά σίδερα κλπ.

Οι παραπάνω δράσεις του ΣΔΕ Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία της Υπεύθυνης Εκπαιδευτικού Ευαγγελίας Ιατρού και τη συνεργασία της Διευθύντριας Ειρήνης Αντωνίου και  ευαισθητοποίησαν τους εκπαιδευόμενους, ειδικά ως προς το κομμάτι του εθελοντισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ιατρού Ι. Ευαγγελία, MSc, PhD
Ωρομίσθια Εκπαιδευτικός
Περιβαλλοντικός Γραμματισμός