Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου ευχαριστεί δημόσια το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης – Περιφέρειας Κρήτης (ΚΕΚΑΠΕΡ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ) , την Αντιπεριφερειάρχη κ.Λιονή Μαρία και ιδιαιτέρως το Διευθυντή κατάρτισης κ. Πίτερη και τον Υπεύθυνο οικονομικών κ. Νικολουδάκη. 

Οι υπεύθυνοι του ΚΕΚΑΠΕΡ συνέβαλλαν με την υποστήριξή τους και από πλευράς υποδομών και γραφειοκρατικών διαδικασιών, στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος εκπαίδευσης των συμμετεχόντων φαρμακοϋπαλλήλων.

Η εκπαιδευτική δράση συνολικής διάρκειας 32 ωρών, υλοποιήθηκε στην κεντρική δομή του Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ και το παρακολούθησαν 17 εργαζόμενοι σε φαρμακεία της Π.Ε. Ρεθύμνης. Εισηγητής του προγράμματος ήταν η Φαρμακοποιός κα Φουρναράκη Αγάπη, ενώ το πρόγραμμα υποστηρίχθηκε από τον κ. Μάνο Παπαδομανωλάκη, Μηχανικό παραγωγής και διοίκησης.

Στο θετικό απολογισμό του προγράμματος καταρχήν συμπεριλαμβάνουμε τον ουσιαστικό εμπλουτισμό γνώσεων των συμμετεχόντων στο αντικείμενο, το οποίο αφορούσε :

1.Εισαγωγικά στοιχεία αναφορικά με τα συμπληρώματα διατροφής,
2.Παρουσίαση βιταμινών (περιγραφή, πηγές , σταθερότητα, δράσεις – χρήσεις, απαιτήσεις, ελλείψεις, αλληλεπιδράσεις-αντενδείξεις, παραδείγματα σκευασμάτων, κ.ά),
3.Παρουσίαση ανόργανων στοιχείων (μέταλλα-ιχνοστοιχεία),
4. Απαραίτητα λιπαρά οξέα,
5.Διάφορα συμπληρώματα, ο ρόλος των προβιοτικών και των πρεβιοτικών,
6.Παρουσίαση φαρμακευτικών φυτών που χρησιμοποιούνται στα συμπληρώματα διατροφής και
7.Πρώτες βοήθειες για απλά περιστατικά που μπορούν να παρασχεθούν στο χώρο του φαρμακείου.

Οι συμμετέχοντες μετά το πέρας των σεμιναρίων παρέλαβαν και εντύπως το σύνολο των παρουσιάσεων (πάνω από 800 διαφάνειες).

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η γνώση για τα συμπληρώματα διατροφής και τις βιταμίνες δεν είναι στατική αλλά διαρκώς εξελισσόμενη, ακολουθώντας νεότερα δεδομένα που αφορούν αφενός το σύγχρονο τρόπο ζωής και αφετέρου πρόσφατες μελέτες για την επίδραση των μικροδιατροφικών συστατικών στην υγεία και την ασθένεια του ανθρώπου, τις αλληλεπιδράσεις τους με φαρμακευτικές αγωγές, τις παρενέργειες και αντενδείξεις τους.

Η γνώση αυτή αποτελεί εχέγγυο για την βέλτιστη ανταπόκριση των φαρμακοϋπαλλήλων στα καθήκοντά τους, ως υποστηρικτές του έργου των φαρμακοποιών. Ως εκ τούτου, η παρακολούθηση των σεμιναρίων αυτών, εκτός από εμπλουτισμό του βιογραφικού τους (σημειώνεται πως το πιστοποιητικό παρακολούθησης αναγνωρίζεται και από τον ΑΣΕΠ) έχει και έμπρακτη εφαρμογή στην καθημερινή πρακτική. Έτσι, λόγω του διττού χαρακτήρα του φαρμακείου (επιχείρηση και μονάδα υγείας), προκύπτει τριπλό όφελος : Για τον εργοδότη φαρμακοποιό που βελτιώνει την κατάρτιση του υπαλλήλου του, για το φαρμακοϋπάλληλο που ενισχύει τη θέση του στην αγορά εργασίας αλλά και για τον πολίτη που βρίσκει καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών του.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να αναδειχθεί αφενός η ανάγκη συνεχούς εξέλιξης και ανάπτυξης ανθρωπίνων πόρων. Αφετέρου, εκ του αξιόλογου αποτελέσματος της άψογης συνεργασίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου με το ΚΕΚΑΠΕΡ, διαφάνηκε πως αυτή πράγματι μπορεί να έχει σαφή και επί της ουσίας προσανατολισμό ώστε να επιτευχθεί και ο σκοπός της δράσης.

Ευελπιστούμε σε μια διαχρονική ανοικτή συνεργασία και διάλογο , όπου όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς θα εξελισσόμαστε σε θετική κατεύθυνση.