ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Ευρωεκλογές 2024: Η ασφαλής εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα

Την ασφαλή εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών από τη Singular Logic ανακοίνωσε, από το υπουργείο Εσωτερικών, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Δημήτρης Μπακάκος.

Συμφωνα με την εικόνα της εταιρείας από το 64% των εκλογικών τμημάτων, ο αριθμός των κομμάτων που πιθανόν να λάβουν τουλάχιστον από μία έδρα είναι επτά, με τη Φωνή Λογικής αν και υπερβαίνει το 3% να μένει κατά πάσα πιθανότητα εκτός Ευρωβουλής.

Ο κ. Μπακάκος, πάντως, εξέφρασε επιφυλάξεις για το τελικό αποτέλεσμα, ειδικότερα για τη σειρά που θα καταλάβουν η Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ, καθώς η ενσωμάτωση των εκλογικών τμημάτων επιστολικής ψήφου παραμένει χαμηλή. Επίσης, ενώ στον σχετικό πίνακα εμφανιζεται το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου να καταλαμβάνει μία έδρα, το πιθανότερο είναι την έδρα να την κερδίζει το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.

Ειδικότερα, η εκτίμηση της εταιρείας για το τελικό αποτέλεσμα είναι η εξής:

ΝΔ 28,6% % και 7 έδρες.

ΣΥΡΙΖΑ 14,7%% και 4 έδρες.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής 12,9%% και 3 έδρες.

Ελληνική Λύση 9,5% και 2 ή 3 έδρες.

ΚΚΕ 9,3% και 2 έδρες.

Νίκη 4,4%% και 1 έδρα.

Πλεύση Ελευθερίας 3,4% και 1 έδρα.

Φωνή Λογικής 3% και 1 ή καμία έδρα.

ΜέΡΑ25 2,4%%.

Ποιοι εκλέγονται στο Ευρωκοινοβούλιο

Έχει, εν πολλοίς, ξεκαθαρίσει η μάχη που δίνουν οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές των κομμάτων που κερδίζουν έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Από τη Νέα Δημοκρατία ο Γιώργος Αυτιάς έχει καπαρώσει την πρωτιά, καθώς η διαφορά του από τους συνυποψηφίους του διαρκώς αυξάνεται. Ήταν ο πρώτος από το ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώνοντας κόμματος που ξεπέρασε τους 15.000 σταυρούς.

Εκλέγονται επίσης ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Φρέντη Μπελέρης, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, η Ελίζα Βόζενμπεργκ, η Ελενώρα Μελέτη και ο Δημήτρης Τσιόδρας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ οι αποστάσεις είναι μικρότερες, αλλά δεν φαίνεται πως θα σπάσει η τετράδα που αποτελείται από τον Κώστα Αρβανίτης, ο Νικόλας Φαραντούρης, ο Νίκος Παππάς και η Έλενα Κουντουρά.

Του ΠαΣοΚ η εσωτερική μάχη αφορά κυρίως την τρίτη θέση, αν και ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου φαίνεται πως θα αφήσει εκτός τον Φίλιππο Σαχινίδη και θα ακολουθήσει στις Βρυξέλλες τον Νίκο Παπανδρέου και τον Γιάννη Μανιάτη.

Από την Ελληνική Λύση, ο Εμμανουήλ Φράγκος θα ανανεώσει τη θητεία του, ενώ θα εκλεγεί και η Γαλάτω Αλεξανδράκη.

Στο ΚΚΕ έχει κλειδώσει πως θα καλύψουν τις δύο έδρες ο Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος και ο Κώστας Παπαδράκης, ενώ ο Νίκος Αναδιώτης δεν απειλείται στο ψηδοδέλτιο της ΝΙΚΗΣ.

Τέλος από την Πλεύση Ελευθερίας η Μαρία Ζαχαρία έχει μικρό προβάδισμα έναντι της Καλλιόπης Ευαγγελίδου.

Εφόσον η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου κερδίσει μία έδρα, θα είναι η ίδια αυτή που θα βρεθεί στις Βρυξέλλες ως επικεφαλής.

«Μοιρασμένη» η Κρήτη

Μοιρασμένη παραμένει πολιτικά η Κρήτη. Σε δύο νομούς προηγείται η ΝΔ, και στους υπόλοιπους δύο το ΠΑΣΟΚ.

Στο Ρέθυμνο και στα Χανιά προηγείται η Νέα Δημοκρατία: στην πρώτη περίπτωση με 28,85% έναντι 25,6% του ΠΑΣΟΚ που ακολουθεί.
Στα Χανιά το κυβερνών κόμμα είναι πρώτο με 27,34% κι ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 16,54%.

Διαφορετικής απόχρωσης είναι το Ηράκλειο και το Λασίθι: και οι δύο νομοί μετά από χρόνια βάφτηκαν πράσινοι, αφού το ΠΑΣΟΚ καταγράφει πρωτιά.

Στο Ηράκλειο το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 26,97% κι ακολουθεί η ΝΔ με 24,38%.

Στο Λασίθι το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο με 29,97%, ενώ η ΝΔ δεύτερη με 26,27%.