ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκή Ένωση: Δείκτης τα λύματα για έξαρση της πανδημίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τα κράτη-μέλη να παρακολουθούν επιμελώς τα λύματα, προκειμένου να εντοπίζουν νωρίς τυχόν ξεσπάσματα της πανδημίας του κορονοϊού.

«Είναι ζωτικής σημασίας οι χώρες της Ε.Ε. να δημιουργήσουν αποτελεσματικά συστήματα παρακολούθησης των λυμάτων το συντομότερο δυνατό και να διασφαλίσουν ότι τα σχετικά δεδομένα θα είναι άμεσα διαθέσιμα στις υγειονομικές αρχές», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Περιβάλλοντος Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

Όπως είπε ο Λιθουανός αξιωματούχος, πρόκειται για μια «φθηνή, γρήγορη και αξιόπιστη πηγή πληροφοριών σχετικά με την εξάπλωση του ιού και τις παραλλαγές της στον πληθυσμό». Οι μεγάλες πόλεις και οι δήμοι θα πρέπει να αναλύουν τουλάχιστον δύο δείγματα εβδομαδιαίως, πρόσθεσε ο Σινκεβίτσιους, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί ένα αποδεδειγμένο σχέδιο για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αρχίσει να παρακολουθούν τα λύματα και έχουν καταφέρει να προβλέψουν την επιδείνωση των επιδημιών.