“Έζησα ανεπανάληπτες, ιστορικές και συγκινητικές στιγμές”

Πατριαρχικό Συλλείτουργο

Την Κυριακή 19η Ιουνίου 2016 έζησα μοναδικές ιστορικές στιγμές που ούτε στα όνειρα μου δεν φανταζόμουν.

Είχα την αγαθή τύχη να προσκληθώ στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Άγιο Μηνά Ηρακλείου και να παρακολουθήσω αλλά και να ζήσω εκ του σύνεγγυς το μεγαλείο που συντελείται στην Ορθοδοξία εν ενότητι και ομονοία χαριν του Αγίου Πνεύματος εν τη Αγία και Μεγάλη Συνόδω. Τα πρωτοφανή αυστηρά μέτρα ασφαλείας παρα του ότι ήταν απαραίτητα εντούτοις δεν έδωσαν την δυνατότητα στον απλό λαό να συμμετέχει, ενώ ελάχιστοι λαϊκοί ήταν εντός του Ναού.

Ευλογημένη στιγμή για τον Ορθόδοξο κόσμο, για την Κρήτη , για εμένα προσωπικά. Η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός ημων Πατριάρχης προΐσταται της Θείας Λειτουργίας της Πεντηκοστής μαζί με τους προκαθήμενους των αυτοκεφάλων Εκκλησιών. Δεύτερος τη τάξει η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης πάσης Αφρικής κος Θεόδωρος του Κρητός, ο εκ της σαρξ εκ της σαρκός μας Πατριάρχης με την στεντόρεια κρητική φωνή και την παρρησία εικόνος παλιάς στόφας Πατριάρχου.

Αγαλλίαση , ικανοποίηση, προσευχή, ως θυμιάματα αναδύουν μέσα από το πιστό τυπικό της Εκκλησίας που ο Οικουμενικός Πατριάρχης τηρεί με απόλυτη τάξη.

Όλα λάμπουν , ένα διάχυτο φως απλώνεται παντού. Φώτα ολόφωτα στέκουν οι Προκαθήμενοι. Οι ιεροψάλτες και των δύο χωρών συναγωνίζονται ευγενως ο ένας τον άλλον για καλύτερη επίδοση.

Τελειώνει η Θεία Λειτουργία και σπεύδουν ένας ένας με ευλάβεια εκ των παρισταμένων Αρχιερέων φορώντας ωμοφόριο και πετραχήλι να μεταλάβουν. Τι ωραίες στιγμές. Απόλυτη τάξη , ορθή σειρά , αγγελική υποδειγματική στιγμή.

Στη συνέχεια ο εσπερινός της γονυκλισίας. Τι ωραίοι ψαλμοί , δεν αφήνουν την προσοχή σου να αποσπαστεί. Αιτει και αίτει κλίνατε στα γόνατα αναφωνεί ο διάκονος!

Όλο το εκκλησίασμα γονατιστό. Ξεκλέβω λίγο την προσοχή μου και διακρίνω τον εξοχώτατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να είναι γονατιστός και μάλιστα χωρίς μαξιλαράκι που διέθετε ο ναός . Μεγάλη υπερηφάνεια και ικανοποίηση αισθάνθηκα και είπα από μέσα μου, ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ!

Παρα την πολύωρη κοπιαστική διαδικασία και την αφόρητη ζέστη ουδείς διαμαρτυρήθηκε , ουδείς στενοχωρήθηκε αντιθέτως όλοι έδειχναν χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι. Το Άγιο Πνεύμα προφανώς μας έλουσε από άπλετη χαρά .

Στο δι ευχών κατόρθωσα παρα τα δρακόντεια μέτρα να εισέλθω στο ιερό και να πάρω ευχή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη , να συνομιλήσω επ’ ολίγον μαζί Του αλλά και από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Μοναδική , αξέχαστη εμπειρία η συναναστροφή μου με τους Αρχιερείς όλων των ορθοδόξων Εκκλησιών, αυθόρμητα αινώντας με το Ευλογητός ει Χριστέ ο Θεός ημων ο πανσόφους….

Την ίδια ημέρα προς το απόγευμα έζησα μια άλλη μοναδική και ιστορική εμπειρία , αυτή των εγκαινίων του Μουσείου της Αρχαίας Ελεύθερνας. Όλα με τάξει , με μεράκι , με αγάπη , υπο την καθοδήγηση και το άγρυπνο βλέμμα του μοναδικού και χαρισματικού κου Νικολάου Σταμπολίδη. Της ψυχής αυτου του Μουσείου.

Επτά χιλιόμετρα πριν στην διασταύρωση ακριβώς προς αρχαία Ελεύθερνα περίμεναν ευγενικά δύο κοπέλες με την αστυνομία εξυπηρετώντας με λίστα ονομάτων. Φθάνοντας υπήρχαν παρκαδώροι που καθοδηγούσαν τα αυτοκίνητα. Στην είσοδο κυρίες έτοιμες και πρόθυμες ευγενικά να σε βοηθήσουν να σε συνοδεύσουν στην θέση σου. Πριν καθίσεις δροσερό νερό και μαντηλάκι σωστή προνόηση ενώ κυκλοφόρησαν και βεντάλιες λόγω υπερβολικής ζέστης. Ο χώρος κατάλληλα διαμορφωμένος , λιτά ως άρμοζε με τον ιερό χώρο. Τίποτα πομπώδες, τίποτα αλαζονικό, αλλά όλα επιβλητικά, ιερά, σεβάσμια.

Παυλόπουλος Ελεύθερνα

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με εντυπωσίασε για μία ακόμη φορά θετικά , διότι εκτός των άλλων στάθηκε στην υποδειγματική και χρηστή διοίκηση των οικονομικών αφού επεστράφησαν και χρήματα από τον κ. Ν. Σταμπολίδη.

Μοναδικός , ανεπανάληπτος στο λόγο του , στην αμεσότητα του ο καθηγητής Νικος Σταμπολίδης ,ό οποίος φανερά συγκινημένος διέκοψε προσχηματικά να πιει νερό κρύβοντας ετσι την συγκίνηση του. Και πώς να μην ένιωθε συγκινημένος κάτω από τον Ψηλορείτη με έναν γιομάτο φεγγάρι, με έναν ανεπανάληπτο σε αξία και ιστορία έργο, που όλα τον οδηγούν στο θείο και άδολο σκοπό του . Πεντηκοστή και για αυτόν. Άραγε πόσα Μπράβο του πρέπουν, πόσες τιμητικές του ανήκουν, πόσοι θα κατανοήσουν εις βάθος το έργο του, πόσοι θα τον ευχαριστήσουν! Ο Σταμπολίδης δεν θέλει τίποτα από αυτά. Είναι πλήρης, είναι χορτάτος αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά. Η ομιλία του πάντως θαρρώ ότι είχε και λίγη δόση άμυνας.

Η μικρή αλλά ουσιαστική παρουσία της εξαιρετικής ηθοποιού Κατερίνας Διδασκάλου σε συνδυασμό με τους ανωγειανούς χορευτές άρεσε, δεν κούρασε.

Όλα συνηγορούσαν προς το καλό. Το φεγγάρι γεμάτο είχε σταθεί αριστερά του Ψηλορείτη και συντρόφευε γαλήνιο και ικανοποιημένο από αυτό που ζούσε κι αυτό.

Αυτές οι στιγμές δεν θα έπρεπε να τελείωναν ποτέ!

Εγκαίνια για το Μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας (ΜαΕ)

Πολλές οι προσωπικότητες θα σταθώ όμως σε αυτές που πέρασαν απαρατήρητες, όπως του επιφανούς αρχαιολόγου κου Πέτρου Θεμελη που κοπίασε κι αυτός στο παρελθόν για την Ελεύθερνα, παρέα με τον αντικέρ κο Δημητρη Τσίτουρα, τη διευθ. της Εθνικής Πινακοθηκης κα Μαρίνα Λαμπρακη Πλάκα, τον τ. πρύτανη κο Ιωάννη Παλλήκαρη με τη κα Βαρβάρα Τερζακη, τον Μανο και την Θαλεια Δομαζακη (creta farm), τον Βαγγέλη και την Ιωαννα Στεφανακη, την διευθ. της πινακοθηκης Ρεθυμνου κα Μαρία Μαραγκού, την Καθηγουμένη της Αγ. Ειρήνης μ. Θέκλα με τη συνοδεία της, τον Ηλία Λουλούδη, την Αννα Παναγιωταρεα,τον κ. Δημητρη Ματζουνη Alpha Bank , την κα Μαρια Τζομπανακη, τη ζωγραφο κα Μινα Βαλυρακη, τον Γιωργο Νταλάρα, τον Γιωργο Κακαβας, Λαμπης Ταγματαρχης με τον υιο του, τον μουσικοσυν-θέτη Δημητρη Παπαδημητρίου με την Φωτεινη Δαρρα, την κα Αγάπη Χαλκιαδακη και άλλοι.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον καθηγητή κο Νίκο Σταμπολίδη που με συμπεριέλαβε στην οικογένεια του και με προσκάλεσε στην προσωπική του πεντηκοστή , ως εκλεκτό φίλο του.

Του Γεωργίου Βλατάκη νομικού, θεολόγου, προέδρου ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ»