ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Φιάσκο μεγατόνων με την τράπεζα θεμάτων!

Καταρρέει το αφήγημα των …χάκερ – Πλήρης αποποίηση ευθυνών από τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσω προβληματικής ανακοίνωσης

Νέα κατάρρευση του συστήματος της Τράπεζας Θεμάτων και όλοι μιλούν για DDOS επίθεση. Ήταν όμως ή οφείλεται σε ελλιπή μέτρα προστασίας;

Το ψηφιακό φιάσκο στις πλάτες χιλιάδων παιδιών και των οικογενειών τους αποδόθηκε από τα δύο αρμόδια υπουργεία (Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης) στους… χάκερς ενώ το αφήγημα των τελευταίων ωρών είναι ότι η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με την «πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό».

Γνώστες των πληροφοριακών συστημάτων δεν ενστερνίζονται τις δικαιολογίες που ακούστηκαν περί 165 εκατομμυρίων χτυπημάτων από 114 χώρες.

Το SecNews που ειδικεύεται στις τεχνολογικές ειδήσεις προχώρησε σε τεχνική δημοσιογραφική έρευνα ώστε να προσδιορίσει τα πραγματικά περιστατικά.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Μπροστά στην κατακραυγή για την κατάρρευση ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων για την αποτίμηση της κατάστασης.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε «σοβαρά περιστατικά επιθέσεων στα συστήματα του υπουργείου Παιδείας για τη μετάδοση των θεμάτων των εξετάσεων των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων» και ότι «οι επιθέσεις ήταν μεγάλης έντασης και παραπέμπουν σε ισχυρό κίνητρο και τεχνογνωσία ωστόσο αποκρούστηκαν αποτελεσματικά από τις υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων. Διαπιστώθηκε η οργανωτική και επιχειρησιακή επάρκεια των φορέων της Ελληνικής Δημοκρατίας να κινητοποιήσουν αν χρειαστεί ό,τι είναι αναγκαίο προς αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων που μπορεί να επιχειρηθούν στο αμέσως προσεχές μέλλον».

Η διπλή γραμμή της Ν.Δ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας αρχικά έσπευσε αρχικά με απαράμιλλη ελαφρότητα να επιρρίψει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ και το… σύστημα της απλής αναλογικής, ενώ στην πρώτη του τοποθέτηση υποστήριζε ότι «πολλές κυβερνητικές ιστοσελίδες και κυβερνητικοί οργανισμοί δέχονται κυβερνοεπιθέσιες», υποβαθμίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, το ζήτημα.

Όταν, όμως, η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο και τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις ήταν πάρα πολλά, τότε η «γαλάζια» γραμμή άλλαξε εντυπωσιακά με τον ίδιο των Άκη Σκέρτσο να αρχίζει τις δηλώσεις για τα εκατομμύρια χτυπήματα από πολλές χώρες και να μιλά για ιστορικών μεγεθών κυβερνοεπίθεση.

Κάτι ανάλογο είχε δηλώσει και ο γγ του υπουργείου Παιδείας, Αλέξης Κόπτσης, μιλώντας για «κυβερνοεπίθεση μεγατόνων» από νωρίς το πρωί.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι από χθες τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και τα ΜΜΕ που στήριξαν αναφανδόν την κυβέρνηση Μητσοτάκη κράτησαν πολύ χαμηλά τους τόνους σε μία προσπάθεια να υποβαθμιστεί το θέμα, όμως, όταν η πλατφόρμα κατέρρευσε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ήταν εμφανής η σταδιακή αλλαγή γραμμής για να αναδειχθεί το επιχείρημα περί κυβερνοεπίθεσης