ΑΠΟΨΕΙΣ Μουσικες Αναδρομες

Φιλεντέμ (1971 – 2η εκτέλεση), Νίκος Ξυλούρης – ενορχήστρωση : Κώστας Παπαδόπουλος

Παραδοσιακή κρητική διασκευή ενός οθωμανικού εμβατηρίου με τίτλο “Ο ύμνος της Σεβαστουπόλεως” του 1854.

Στην Κρήτη θα το φέρει ο Φουσταλιέρης, “το Στελακι από την Κρήτη” όπου όπως λέει  το έμαθε ο ίδιος το 1931 ή το 1932 από το πλήρωμα ενός τουρκικού φορτηγού πλοίου που είχε δέσει στο λιμάνι του Ρεθύμνου.

Η λέξη “φιλεντεμ” ειναι δυο λέξεις : “φίλε Εντέμ” αναφερόμενη στον γνωστό Ετεμ Πασά ο οποίος στα 1897 απείλησε ότι θα κατέβαινε από τη Θεσσαλία (τα τότε σύνορα της Ελλάδας) να καταλάβει την Αθήνα, ως αντίποινα, αν ο Βασιλιάς της Ελλάδας υπέγραφε διάταγμα με το οποίο θα στέλνονταν ενισχύσεις στην Κρήτη, για τον αγώνα της προς την απελευθέρωση και την ένωσή της με την Ελλάδα !!!

Ο Νίκος Ξυλούρης θα το ηχογραφήσει 4 φορές μέσα στη δεκαετία του 1970, αυτή εδώ είναι η δεύτερη, έχει κυκλοφορήσει στο δισκάκι His Master’s Voice – 7PG 3974 .

Το ενδιαφέρον είναι από τη μια η χορωδία κι από την άλλη ότι παίζουν μπουζούκια οι Καρνέζης – Παπαδοπουλος με τον δεύτερο να έχει κάνει και την ενορχήστρωση !!!

Όλα τα στοιχεια, δε ντα βγαλα απο την κεφαλή μου! Δείτε τα στο αρθρο εδω: nikosxylouris-psaronikos. Έρευνα, κείμενο και επιμέλεια της ανάρτησης στο σάιτ του Ξυλουρη : Θεμιστοκλής Παντελόπουλος…
Γεια σου Θεμιστοκλή Καραδερβίση!

Μουσικές Αναδρομές
Μανώλης Τζιλιβάκης