ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Φοιτητική Εθελοντική Αιμοδοσία στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο

Εθελοντική Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο την Τετάρτη 15/5/2024 ώρες 9:30 έως 14:00  με διοργανωτή τον Παγκρήτιο Σύνδεσμο Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος “Αιματοκρήτης” τη στήριξη του Πανεπιστημίου Κρήτης και σε συνεργασία με την κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Βενιζελείου Νοσοκομείου. Στην αιμοδοσία συμμετέχει η ΔΑΠ ΝΔΦΚ Ρεθύμνου. 

Η αιμοδοσία είναι ανοικτή για όποιον επιθυμεί να προσφέρει, για να βοηθήσουμε από κοινού ανθρώπους που έχουν ανάγκη: θύματα τροχαίων, ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργείο, γυναίκες στον τοκετό, παιδιά με λευχαιμία, ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα ή κακοήθειες. 

Το αίμα θα διατεθεί εξολοκλήρου στα δημόσια νοσοκομεία ενώ ο «Αιματοκρήτης» και οι συνεργαζόμενοι φορείς δε διαθέτουν τράπεζα αίματος, ούτε διαχειρίζονται με κανένα τρόπο το αίμα που συλλέγεται.  Οι αιμοδότες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις μονάδες που έχουν προσφέρει σε περίπτωση μελλοντικής ανάγκης σε αίμα, δικής τους ή οικείων τους προσώπων ενώ στο χώρο της αιμοδοσίας μπορούν να κάνουν αίτηση για έκδοση ατομικής κάρτα εθελοντή αιμοδότη. 

Οδηγίες για τους εθελοντές αιμοδότες

Αίμα μπορούν να δώσουν όλοι οι υγιείς άνδρες και γυναίκες από 18-65 ετών, ζυγίζουν 50 κιλά και αισθάνονται καλά τη μέρα της αιμοδοσίας. 

Πρέπει να είναι ξεκούραστοι και να έχουν λάβει ελαφρύ πρωινό. Να έχουν κοιμηθεί επαρκώς και να μην έχουν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ. 

Χρειάζεται να έχουν μαζί τους την αιμοδοτική τους κάρτα ή, εάν δε διαθέτουν ακόμη, το ΑΜΚΑ και ένα έγγραφο ταυτοποίησης (λ.χ αστυνομική ταυτότητα ή φοιτητικό πάσο). Επίσης, πρέπει να έχουν περάσει 3 μήνες από την προηγούμενη αιμοδοσία για τους άνδρες και 4 για τις γυναίκες. 

Δεν είναι απαραίτητο να έχουν μαζί τους παλαιότερες ιατρικές εξετάσεις. Η μέτρηση του αιματοκρίτη (αιμοσφαιρίνης) γίνεται εντός της κινητής μονάδας και το υπεύθυνο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ενημερώνει την ίδια στιγμή όσους προσέλθουν αν μπορούν να αιμοδοτήσουν. Εξειδικευμένοι εθελοντές του Αιματοκρήτη θα είναι στη διάθεση όλων για προσωπική ενημέρωση και καθοδήγηση για όλη τη διαδικασία και ειδικά για όσους δίνουν αίμα για πρώτη φορά! 

Η αιμοδοσία είναι μια απλή και ανώδυνη πράξη που διαρκεί 5 λεπτά ενώ η όλη διαδικασία από την εγγραφή μέχρι την αποχώρηση του αιμοδότη περίπου 20 λεπτά. 

 Παράλληλα με την αιμοδοσία θα υπάρχει δυνατότητα για:  

  • Ενημέρωση & Εγγραφή δωρητών μυελού οστών, σε συνεργασία με το Όραμα Ελπίδας (για τους αιμοδότες <45 ετών), μέσω δειγματοληψίας σιέλου. 
  • Ενημέρωση & Εγγραφή Δωρητών Οργάνων στο Εθνικό Μητρώο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων 

Περισσότερες πληροφορίες 6978-247010,  2810 239773  email: aimatocritis@hotmail.com www.aimatocritis.gr και στους συμμετέχοντες φορείς.