ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Food Pass ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Μόλις 22 ευρώ το μήνα ανά άτομο!

Από 22 ευρώ ανά άτομο, για κάθε μήνα αρχής, γενομένης το Φεβρουάριο και μέχρι και τον Ιούλιο (6 μήνες) ξεκινά η επιδότηση για αγορές τροφίμων, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, ότι θα δώσει η κυβέρνηση σε νοικοκυριά, με βάση βέβαια συγκεκριμένα εισοδηματικά όρια και όχι οριζόντια.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση ανοίγει το “πουγκί”, που θα γεμίσει με τον “έξτρα” φόρο που θα επιβάλλει στα διυλιστήρια και για τον οποίον από την πλευρά των εν λόγω εταιρειών έχει εκφραστεί έντονη αντίδραση, επιλέγοντας αντί να μειώσει τον ΦΠΑ, ή να “κουρέψει” περαιτέρω το έλλειμμα να επιδοτήσει τις αγορές στα καταστήματα τροφίμων και κατά μεγάλο ποσοστό στα σούπερ μάρκετ. Ουσιαστικά έρχεται, παραπλέυρως, να ενισχύσει με περαιτέρω ρευστότητα, κυρίως, τα σούπερ μάρκετ και το ζήτημα είναι εάν και πόσο θα ελέγξει φαινόμενα αισχροκέρδειας, και πέρα από το “καλάθι” όπου προσπαθεί να κατευθύνει το κοινό.

Πόσο όμως επαρκεί αυτό το “Τσοβόλα δώστα όλα” του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν με βάση αναφορές η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση έχουν αφαιρέσει, με βάση πρόσφατη μελέτη του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, πάνω από δύο μισθούς ετησίως.

Τα 22 ευρώ

Συγκεκριμένα, με βάση το Υπ. Οικονομικών, από τον Φεβρουάριο 2023 και για έξι μήνες (έως τον Ιούλιο 2023) δίνεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών, τα οποία πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε supermarket και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων (φούρνους, minimarket, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία κτλ.).

Όπως αναφέρεται, η ενίσχυση ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως τα ακόλουθα όρια που διαμορφώνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορών.

Παραδείγματα μηνιαίου ορίου αγορών και ύψος ενίσχυσης:

  • Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηνιαία ενίσχυση.

Με βάση τα ανωτέρω, η συνολική ενίσχυση ανέρχεται για τους έξι μήνες σε 312 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, 192 ευρώ για ένα ζευγάρι, ενώ μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα λαμβάνει 432 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η ενίσχυση υπόκειται σε εισοδηματικά όρια που είναι τα 24.000 για ένα ζευγάρι με προσαύξηση 5000 ευρώ για κάθε παιδί. Μάλιστα τα όρια είναι χαμηλότερα από αυτά που ίσχυσαν για το fuel pass 2.

Το μέγεθος του αναχώματος

Ουσιαστικά δηλαδή με βάση τον κ. Μητσοτάκη η κυβέρνηση έρχεται να επιδοτήσει π.χ. με 52 ευρώ το μήνα ένα ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα με 520 ευρώ μηνιαίες αγορές. Το εάν αρκεί αυτό βέβαια θα το κρίνει ο πολίτης.

Πάντως, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το μέτρο θα λειτουργήσει συνδυαστικά με το “καλάθι του νοικοκυριού” αλλά και τη συνέχιση των ενεργειακών επιδοτήσεων.

Στόχος, όπως είπε, είναι “να ενισχύσει τον πολίτη από την υπεραπόδοση της οικονομίας αλλά και τα αυξημένα κέρδη των επιχειρήσεων. Θα χρηματοδοτηθεί από την πρόσοδο από την έκτακτη φορολόγηση των εσόδων των διυλιστηρίων” είπε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε ότι “από το Φεβρουάριο και για 6 μήνες θα καλύπτει το 10% των αγορών στα σούπερ μάρκετ και τις επιχειρήσεις.”

“10% ο πληθωρισμός, 10% καλύπτει το κράτος, μιλάμε για σούπερ μάρκετ, φούρνους, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία κτλ”. “Οι δικαιούχοι θα μπορούν να λαμβάνουν στο 80% του μέτρου εάν παίρνουν τη σχετική ενίσχυση από την τράπεζα” σημείωσε ο Πρωθυπουργός.