Σε τρεις δόσεις θα καταβάλλουν πλέον το φόρο εισοδήματος όλοι οι φορολογούμενοι- ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσης του εκκαθαριστικού. Παράλληλα, ο Γιώργος Μαυραγάνης επεσήμανε πως οι προληπτικές κατασχέσεις θα γίνονται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, ενώ οι έφοδοι σε σπίτια θα γίνονται με εντολή εισαγγελέα.
Ο υφυπουργός Οικονομικών έδωσε διευκρινίσεις στη Βουλή, αναφερόμενος στις αλλαγές στο φόρο εισοδήματος, τα πρόστιμα και τις κατασχέσεις, τα οποία προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Ετσι όλοι οι φορολογούμενοι θα καταβάλουν το φόρο εισοδήματος σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, ενώ μέχρι σήμερα «έχαναν» 1-2 δόσεις όσοι έπαιρναν καθυστερημένα το εκκαθαριστικό.
Για την προληπτική κατάσχεση ανέφερε πως το μέτρο θα υλοποιείται σε έκτακτες περιπτώσεις. Οσο για τις εφόδους στα σπίτια που έχουν δηλωθεί και ως επαγγελματική κατοικία, αποσύρθηκε η διάταξη και θα ισχύει η παλιότερη. Δηλαδή θα πραγματοποιούνται μόνο με εντολή εισαγγελέα.
Αναλυτικά οι διευκρινίσεις του υφυπουργού Οικονομικών:
Φόροι εισοδήματος
1. η καταβολή του φόρου εισοδήματος σε τρεις δόσεις δεν διαφοροποιείται. Η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος καταβάλλεται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την προβλεπόμενη προθεσμία υποβολής της δήλωσης και η καθεμία από τις επόμενες την τελευταία ημέρα του τρίτου και πέμπτου μήνα αντίστοιχα από την υποβολή της δήλωσης.
Σημειώνεται ότι η δυνατότητα καταβολής σε τρεις δόσεις προβλέπεται πλέον ανεξαίρετα για όλους τους φορολογουμένους και δεν συναρτάται, όπως μέχρι τώρα, με το τυχαίο και αυθαίρετο χρονικό σημείο της εκκαθάρισης της δήλωσης (με αποτέλεσμα, σε αυτή τη βάση, άλλοτε να υπάρχει δυνατότητα δύο ή και τριών δόσεων, άλλοτε όμως η υποχρέωση εφάπαξ καταβολής).
2. το ποσοστό προκαταβολής φόρου εισοδήματος παραμένει στο 55% για τις προσωπικές εταιρείες και για την επιχειρηματική δραστηριότητα των φυσικών προσώπων.
3. Ενσωματώνεται στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (και άρα και διασώζεται για άλλα δύο χρόνια) η φοροελάφρυνση για τους φορολογούμενους που κατοικούν μόνιμα σε νησιά με πληθυσμό κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους, καθώς θα έχουν προσαύξηση κατά πενήντα τοις εκατό (50%) του φορολογητέου εισοδήματος του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας. Δηλαδή θα φορολογούνται με 22% έως τις 37.500 ευρώ, αντί 25.000 ευρώ, αλλά αυτό θα ισχύει μόνο έως 31.12.2015.
4. Προβλέπεται για πρώτη φορά ίδιος χρόνος παραγραφής της αξίωσης του φορολογουμένου για επιστροφή φόρου, ο οποίος καταβλήθηκε αχρεώστητα και του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για έκδοση πράξης προσδιορισμού φόρου, αναφορικά με την αντίστοιχη φορολογική υποχρέωση από την οποία πηγάζει η αξίωση προς επιστροφή. Καταργείται με τον τρόπο αυτό η προνομιακή μεταχείριση του Δημοσίου ως προς την προθεσμία της παραγραφής που ήταν ασύμβατη προς τις αρχές της ίσης μεταχείρισης και της χρηστής διοίκησης.
Κατασχέσεις
5. Η δυνατότητα της Φορολογικής Διοίκησης να επιβάλει προληπτικά δέσμευση του πενήντα τοις εκατό (50%) των καταθέσεων, των πάσης φύσεως λογαριασμών και του περιεχομένου των θυρίδων υφίσταται ήδη, από το 1997 αλλά, πλέον, ενσωματώνεται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.
6. Η δυνατότητα της Φορολογικής Διοίκησης, αποκλειστικά και μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις ή για την αποτροπή επικείμενου κινδύνου, να προβαίνει, εφόσον διαθέτει εκτελεστό τίτλο, σε συντηρητική κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη πριν τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της οφειλής, υφίσταται και σε διάταξη του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Η συντηρητική κατάσχεση, σύμφωνα και με τις γενικές διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας διατάσσεται για την αποτροπή επικείμενου κινδύνου και είναι δυνατή ακόμη και στην περίπτωση δικαιώματος που εξαρτάται από αίρεση και προθεσμία (άρθρο 682 ΚΠολΔ). Για ληξιπρόθεσμα χρέη δεν τίθεται, κατά συνέπεια, κατά λογική και νομική αναγκαιότητα, θέμα συντηρητικής κατάσχεσης, καθώς σε αυτή την περίπτωση κινούνται οι διαδικασίες αναγκαστικές εκτέλεσης.
7. Ενσωματώνεται στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (και άρα «μονιμοποιούνται» και διασώζονται) σειρά ειδικών φορολογικών κινήτρων όπως:
α. μείωση κατά σαράντα τοις εκατό (40%) των φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που προκύπτουν από επιχειρηματική δραστηριότητα που ασκείται στα νησιά αυτά.
β. έκπτωση των δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας προσαυξημένων κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων,
γ. απαλλαγή από το φόρο των κερδών φυσικών προσώπων, ατομικών επιχειρήσεων και νομικών προσώπων που εμπίπτουν στην έννοια των πολύ μικρών επιχειρήσεων, όπως ορίζονται στη Σύσταση 2003/361/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 6ης Μαΐου 2003, από τη διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προς την «Δ.Ε.Η. Α.Ε». ή άλλο προμηθευτή, μετά από την ένταξή τους στο «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων μέχρι δέκα (10) kw»,
8. Οι διατάξεις για τη φορολογική κατοικία τροποποιούνται, έτσι ώστε να καθίσταται δυνατή η προσέλκυση στη χώρα φυσικών προσώπων που επιδιώκουν να παραμείνουν για χρονικά διαστήματα άνω των 183 ημερών για τουριστικούς, ιατρικούς, θεραπευτικούς ή παρόμοιους ιδιωτικούς σκοπούς, χωρίς να θεμελιώνουν, για το λόγο αυτό, φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και να υπόκεινται σε φορολόγηση στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά τους.
περισσότερα στο iefimerida.gr