ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«ΦΟΡΤΕΤΖΑ: ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ»: Έκθεση ζωγραφικής του Φρειδερίκου Φήταμ

(Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνου)

Ο ρεθεμνιώτης πλέον ζωγράφος Φρειδερίκος Φήταμ παρουσιάζει στη 13η ατομική του έκθεση 20 ελαιογραφίες με θέμα τη Φορτέτζα του Ρεθύμνου. Στο παρελθόν ο Φήταμ σαν τοπιογράφος έχει ζωγραφίσει άπειρα θέματα – χωριά, ουρανούς, θάλασσες – χρησιμοποιώντας τις τεχνικές της ακουαρέλας, ελαιογραφίας και χαρακτικής. Όμως, για αυτή την έκθεση επέλεξε να έχει μοναδικό – και αγαπημένο του – θέμα τη Φορτέτζα, η οποία τον έχει εμπνεύσει ποικιλοτρόπως γιατί η όψη της αλλάζει εντυπωσιακά ανάλογα με την ώρα της ημέρας (ή της νύχτας!), την εποχή, με καλό ή κακό καιρό, με ήρεμη ή φουρτουνιασμένη θάλασσα.

Στο Ρέθυμνο ο Φήταμ είναι ίσως πιο γνωστός ως καθηγητής αγγλικών. Γεννήθηκε στην Αγγλία όπου σπούδασε Καλές Τέχνες και Αγγλική Φιλολογία (Cheltenham School of Art και St Paul’s College, University of Bristol). Μετά από τις σπουδές διορίσθηκε καθηγητής ζωγραφικής στο St. Crispin’s School κοντά στο Λονδίνο. Αργότερα, σαν ανήσυχο πνεύμα, αποφάσισε να εγκαταλείψει την Αγγλία και να ανακαλύψει τον κόσμο. Τελικά βρέθηκε σε μια όμορφη παραθαλάσσια πόλη που λέγεται Ρέθυμνο, και στο Ρέθυμνο δειλά-δειλά απέκτησε καλούς φίλους, γνώρισε τον θαυμάσιο κρητικό τρόπο ζωής, άρχισε να μαθαίνει την απαράμιλλη άλλα δύσκολη ελληνική γλώσσα, και – ως εκ θαύματος – γνώρισε την Ασημένια!

Εκτός από τις 13 ατομικές εκθέσεις, έχει λάβει μέρος σε 17 ομαδικές εκθέσεις, από τις οποίες οι πιο σημαντικές είναι η Biennale στη Φλωρεντία, και τον προσεχή Σεπτέμβριο μια διεθνής έκθεση που διοργανώνεται από την ιστορική Galleria della Biblioteca Angelica στη Ρώμη.

Πίνακες και χαρακτικά του βρίσκονται σε σημαντικές συλλογές σε Ελλάδα, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία και ΗΠΑ.