ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα φωτογραφικά έργα του Στέλιου Καλογεράκη μεταφέρουν γνώριμες εικόνες του Ρεθύμνου στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στη Θεσσαλονίκη.

Εννέα έργα του γραφίστα και εικαστικού Στέλιου Καλογεράκη από την ενότητα “anthro-pop-morphic” παρουσιάζονται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης στη Θεσσαλονίκη, από τις 2 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 9 Μαρτίου στην έκθεση “Σπουδή στο Σουρεαλισμό”. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 2ου Φωτογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Contrast  και αποτελεί μία δημιουργική σύμπραξη εικοσιτριών σύγχρονων φωτογράφων που η δουλειά τους έχει αναφορές στο καλλιτεχνικό κίνημα του Σουρεαλισμού, υπό την επιμέλεια του Τάσου Σχίζα.

Τα φωτομοντάζ του Στέλιου Καλογεράκη περιέχουν φωτογραφικά στιγμιότυπα από την πόλη του Ρεθύμνου, από περιοχές όπως η Σχολή Ασωμάτων και το Αμάρι και μέσω συμβολισμών εξαπολύουν καυστικά οπτικά σχόλια πάνω στη σύγχρονη πραγματικότητα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στον κατάλογο της έκθεσης:

Έκθεση: “Σπουδή στο Σουρεαλισμό” στο πλαίσιο του φεστιβάλ CONTRAST“Στην ενότητα έργων “Anthro-pop-morphic”, ο Στέλιος Καλογεράκης δανείζεται στοιχεία από τη μαζική κουλτούρα (διαφήμιση, κόμιξ, street-art, design, mass media), με σκοπό να σχολιάσει το σύγχρονο αστικό τρόπο ζωής. Μέσα από ρετρό φωτομοντάζ επιχειρεί να αποτυπώσει την παράλογη και σκοτεινή πλευρά της σύγχρονης πραγματικότητας. Το μήνυμα αναπτύσσεται σημειολογικά μέσα από μία ειρωνική grotesque και ενίοτε kitsch αισθητική.”

Παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης Βίλα Καπαντζή, Βασ. Όλγας 108 στη Θεσσαλονίκη και θα διαρκέσει έως από τις 2 Φεβρουαρίου μέχρι τις 9 Μαρτίου 2012 και θα λειτουργεί Τρίτη 9:00-16:00, Τετάρτη & Πέμπτη 14:00-21:00, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 10:00-18:00 (Δευτέρα κλειστά), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Τάσος Σχίζας και συμμετέχουν οι φωτογράφοι: Δημοσθένης Άγκος, Σπύρος Γράψας, Ευαγγελία Δημητριάδου, Σπύρος Ζερβουδάκης, Νατάσα Ζησοπούλου, Μάρθα Θεοδωρίδου, Στέλιος Καλογεράκης, Στέλιος Καραθεοδώρου, Δημήτρης Κουμαντζιάς, Ορέστης Κουράκης, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, Αναστασία Μιχαήλογλου, Βασίλης Μπακαλούδης, Αθανασία Παλέντζα, Άννα Πεπόνη, Γιώργος Σάρδης, Δήμητρα Σπαθάρα, Σταύρος Σταματίου, Γιολάντα Σωτηροπούλου, Κώστας Τζαραλής, Στέλιος Φιλίππου, Roney Herrera, Τάσος Χίος.