ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η εκκίνηση του προγράμματος «φωτοβολταϊκά στις στέγες», καθώς η προδημοσίευση του Οδηγού του προγράμματος αναμένεται να γίνει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς τα μέσα του μήνα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους δικαιούχους να προετοιμαστούν για την υποβολή αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα.

Αμέσως μετά, το ΥΠΕΝ θα οριστικοποιήσει τον πλήρη Οδηγό, ώστε να γίνει η επίσημη προκήρυξη του προγράμματος και να καθορισθεί η ημερομηνία στην οποία θα αρχίσει η υποβολή αιτήσεων στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα που αναπτύσσει ο ΔΕΔΔΗΕ. Η «πρεμιέρα» κατάθεσης δεν αναμένεται να γίνει αργότερα από τον Μάρτιο.

Μέσω του προγράμματος, θα δοθεί επιδότηση σε τουλάχιστον 250.000 ιδιώτες, μικρές επιχειρήσεις και αγρότες για τον δραστικό περιορισμό του ενεργειακού τους κόστους, με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας μέσω του ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering). Ο σχεδιασμός προβλέπει πως θα αναπτυχθούν τουλάχιστον 100.000 συστήματα σε κατοικίες και από 75.000 σε μικρές επιχειρήσεις και αγροτικές εγκαταστάσεις.

Το μεγαλύτερο ύψος επιδότησης θα δοθεί σε φωτοβολταϊκά συστήματα που θα συνδυασθούν με μπαταρίες. Σε αυτή την περίπτωση, προβλέπεται στήριξη έως και 60% των δικαιούχων. Αντίθετα, μικρότερη θα είναι η χρηματοδότηση των «απλών» φωτοβολταϊκών, καθώς με τις παρούσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, ο συμψηφισμός ενός τέτοιου συστήματος μπορεί να γίνει σε λίγα χρόνια. Η ελάχιστη επιδότηση στο πρόγραμμα φαίνεται ότι θα είναι 20%.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), με τα επίπεδα των τιμών που επικρατούν στη δεδομένη συγκυρία, ένα οικιακό σύστημα για κατοικία (ισχύος 3 kW) ακόμη και χωρίς επιδότηση θα αποσβεστεί σε λίγο λιγότερο από 9 χρόνια, ώστε ο ιδιοκτήτης του να χρησιμοποιεί δωρεάν ρεύμα από τον ήλιο για άλλα 14 χρόνια. Με επιδότηση 30% του φωτοβολταϊκού, μέσω του προγράμματος, ο χρόνος απόσβεσης μειώνεται στα 4,2 χρόνια.

Αντίθετα, για την απόσβεση ενός παρόμοιου συστήματος που συνδυάζεται με μπαταρία (χωρητικότητας 5 kWh), χωρίς επιδότηση ο χρόνος απόσβεσης αυξάνεται στα 14,2 έτη, καθώς οι συσσωρευτές έχουν υψηλό κόστος. Αντίθετα, αν η μπαταρία επιδοτηθεί με 50%, τότε ο χρόνος απόσβεσης συρρικνώνεται σε λίγο λιγότερο από 8 έτη.

Για την υλοποίηση του προγράμματος θα διατεθεί ένα κρατικό κονδύλι ύψους 700 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ποσά που θα διατεθούν για κοινωνικές παρεμβάσεις το επόμενο έτος, καθώς για παράδειγμα το δημοσιονομικό κόστος των προγραμμάτων «Ανακαινίζω – Εξοικονομώ για νέους» και «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» ανέρχεται σε 350 εκατ., ενώ για την επέκταση του προγράμματος «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή» προβλέπεται να διατεθούν 140 εκατ.

Εκτός απροόπτου, η πρόκριση των δικαιούχων θα γίνει με κριτήριο τη χρονική προτεραιότητα στην υποβολή της αίτησης. Πρόκειται για μία επιλογή που προκρίνει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, καθώς θα διασφαλίσει περισσότερο την άμεση υλοποίηση των φωτοβολταϊκών, μειώνοντας τις πιθανότητες να υπάρξουν δικαιούχοι που στην πορεία θα υπαναχωρήσουν, διαπιστώνοντας ότι δεν μπορούν να καλύψουν το ποσό της ίδιας εισφοράς.