ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

“Φουρόγατος” τελικά το αγρίμι που εντοπίσθηκε στα Λευκά Όρη!

Στον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς παραδόθηκε το ζώο που εντοπίστηκε προχθές έχοντας όλα τα χαρακτηριστικά του “μυθικού” φουρόγατου της Κρήτης.

Το πρωί της Τετάρτης έγιναν στο ζώο σε κτηνιατρείο της πόλης των Χανίων, μία σειρά από εξειδικευμένες μετρήσεις, υπό την καθοδήγηση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, οι οποίες και επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για αγριόγατο.

Όπως είπε ο κ. Πέτρος Λυμπεράκης, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, μία σειρά από εξειδικευμένες μετρήσεις που έγιναν στο ζώο, αποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται για έναν κοινό γάτο, αλλά για τον άγριο γάτο, το ζώο με τις πολύ σπάνιες εμφανίσεις, που ζει στα βουνά του νησιού.

Συγκεκριμένα μετρήθηκαν αναλυτικά οι διαστάσεις του ζώου (σώμα, πόδια, ουρά κ.λπ.), ενώ έγιναν μία σειρά από αναλυτικές μετρήσεις στο κεφάλι, όπως στα αυτιά, τη μύτη κ.λ.π., ενώ μελετήθηκε και το χρωματικό του πρότυπο και έγινε σύγκριση με τα στοιχεία που έχει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη διάθεσή του, από άγριους γάτους που είχαν βρεθεί στο παρελθόν. Παράλληλα ελήφθησαν και δείγματα αίματος για να γίνουν πιο εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις.

Την τελική επιβεβαίωση θα δώσουν τα αποτελέσματα της εξέτασης του DNA, παρ’ όλα αυτά υπάρχει ήδη η βεβαιότητα ότι πρόκειται για «φουρόγατο», καθώς όλα τα στοιχεία που μελετήθηκαν, συνηγορούν σε αυτό..

 

ΠΗΓΗhaniotika-nea.gr