ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Φουσκώνει επικίνδυνα ο Πηνειός – Αγωνία για τους εγκλωβισμένους

Δραματική είναι η κατάσταση στη Θεσσαλία, με την αγωνία να αφορά δύο “μέτωπα”, αφενός στον εντοπισμό των αγνοουμένων, αφετέρου στην άνοδο της στάθμης του Πηνειού από τις τεράστιες ποσότητες νερού της κακοκαιρίας Daniel.

Η στάθμη του ποταμού έχει ανέβει επικίνδυνα, δημιουργώντας έντονη ανησυχία για το νερό που κατευθύνεται προς τη Λάρισα, απειλώντας πολλά χωριά και οδηγώντας την Πολιτική Προστασία να προχωρήσει σε νέες εκκενώσεις τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα εστάλη νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση περιοχών. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Φαρκαδόνα απομακρυνθείτε προς Γριζάνο και αν βρίσκεστε στις περιοχές Κλοκοτός Γεωργανάδες και Πετρόπορος απομακρυνθείτε προς Οιχαλία λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού.

Αν βρίσκεστε εντός πλημμυρικής ζώνης Πηνειού ποταμού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων απομακρυνθείτε λόγω κινδύνου υπερχείλισης του ποταμού».

Μήνυμα 112 έλαβαν και οι κάτοικοι της Αλεξανδρινής Αγιάς για τον Πηνειό, στην Λάρισα, να απομακρυνθούν προς το Στόμιο καθώς απειλούνται απο την κακοκαιρία Daniel.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, αποφασίστηκε να σπάσουν αναχώματα στο Φράγμα της Γυρτώνης, προκειμένου να αποσυμφορηθεί ο Πηνειός.

Σε συνενόηση με τους προέδρους των κοινοτήτων, ο Δήμαρχος Λάρισας κάλεσε τον κόσμο να απομακρυνθεί από την περιοχή Κουτσόχερο και η διαδικασία εκκένωσης ξεκίνησε γύρω στις 22:00 της Πέμπτης, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ Μάνια Γκουσιάρη. Επίσης, εκκενώνονται σταδιακά τα χωριά Αμυγδαλέα και Μάνδρα.

Τα νερά του Πηνειού απειλούν ακόμη τη γέφυρα πριν την περιοχή Γιαννούλη Λάρισας, στο δρόμο προς τον Τύρναβο.

Στην Πηνειάδα Τρικάλων, περιοχή ανάμεσα στα Τρίκαλα και τη Λάρισα, οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στο σχολείο του χωριού, όπου είναι υπερυψωμένο σημείο, καθώς τα νερά του Πηνειού κινούνται προς το χωριό.

Ο Λήθαιος ποταμός υπερχείλισε με αποτέλεσμα στην περιοχή Μπάρα Τρικάλων οι κάτοικοι να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Ακόμη πιο δύσκολη κάνει την κατάσταση το γεγονός ότι δεν έχουν νερό.

Έξι νεκροί, τουλάχιστον έξι αγνοούμενοι, “εξαφανίστηκαν” χωριά

Τεράστιες καταστροφές, έξι νεκροί, έξι επίσημα αγνοούμενοι και δεκάδες εγκλωβισμένοι είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός της κακοκαιρίας “Daniel” που συνεχίζει να σφυροκοπά τη χώρα.

Από το πρωί της Πέμπτης, δραματικές στιγμές καταγράφονται ανάμεσα σε Καρδίτσα και Τρίκαλα, όπου στον δήμο Παλαμά χωριά έχουν κυριολεκτικά βυθιστεί.

Μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής μιλούν για δεκάδες αγνοούμενους, με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, ωστόσο να κάνει λόγο για έξι στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Επίσης, εκφράζονται φόβοι για ανθρώπινες απώλειες, ενώ πολλοί κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε πλημμυρισμένους οικισμούς, τους οποίους οι Αρχές αδυνατούν να προσεγγίσουν.