ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Frans Timmermans: «Να είμαστε ανοιχτόμυαλοι για το Σύμφωνο Σταθερότητας»

Συνέντευξη του Frans Timmermans, Εκτελεστικoύ Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον Γιάννη Παλαιολόγο, Ανταποκριτή της Καθημερινής στις Βρυξέλλες

Την ανάγκη τήρησης της Συμφωνίας των Παρισίων υπογράμμισε ο Φρανς Τίμερμανς, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τρέχουσα κατάσταση με τις τιμές ενέργειας είναι προσωρινή και όχι μόνιμη.

Στο πλαίσιο συνέντευξης στο 1ο Kathimerini Summits – ESG με τον ανταποκριτή της «Κ» στις Βρυξέλλες, Γιάννη Παλαιολόγο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε την ανάγκη να πράξουμε περισσότερα για να πετύχουμε τον στόχο της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.

Τόνισε δε ότι οι πλούσιες χώρες, πέραν των όσων πρέπει να κάνουν για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, θα πρέπει να βοηθήσουν και τον αναπτυσσόμενο κόσμο, χρηματοδοτώντας τη μετάβασή του. 

«Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» σημείωσε με νόημα, εξηγώντας ότι η χρηματοδότηση της μετάβασης είναι αποφασιστικός παράγοντας για την άμβλυνση των επιπτώσεων. «Πρέπει να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας. Όλες οι χώρες έχουν να πάρουν δύσκολα μέτρα» σημείωσε, χαρακτηριστικά.

Ειδική μνεία έκανε και στις εκπομπές του μεθανίου, οι οποίες συμβάλλουν καθοριστικά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. «Είναι μια απειλητική κατάσταση. Οι εκπομπές αυξάνονται και θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο κίνημα […] Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί και στη γεωργία και στους άλλους κλάδους». 

Όσον αφορά την εν εξελίξει αύξηση των ενεργειακών τιμών, ο κ. Τίμερμανς ξεκαθάρισε ότι είναι λάθος να κατηγορούμε την «πράσινη συμφωνία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Θα είχαμε περισσότερα προβλήματα σήμερα, αν δεν είχαμε κάνει αυτή τη συμφωνία πριν από πέντε χρόνια» υπογράμμισε.

«Όσο περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες (ΑΠΕ) χρησιμοποιούμε, τόσο λιγότερο θα εξαρτόμαστε από τα ορυκτά καύσιμα. Θα πρέπει να επιταχύνουμε τη μετάβαση στις ΑΠΕ για να έχουμε πηγές φθηνής ενέργειας». 

Ερωτηθείς για τη συζήτηση που έχει ανοίξει και επισήμως για την αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι το πρόβλημα είναι πως «οι επενδύσεις πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα και να κινητοποιήσουμε χρήματα άμεσα», συμπεριλαμβανομένου και του ιδιωτικού κεφαλαίου.

«Πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες θα συζητήσουμε για το Σύμφωνο. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι βρισκόμαστε σε περίοδο μετάβασης. Ήταν τελείως διαφορετικές οι συνθήκες όταν υπεγράφη η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Πρέπει να είμαστε ανοιχτόμυαλοι για να αρπάξουμε την ευκαιρία».

Παραπέμποντας, τέλος, στο Ταμείο Ανάκαμψης, υποστήριξε ότι «αυτά που έχουμε κάνει για την ανάκαμψη, μας δείχνουν ότι αν έχουμε ένα πρόβλημα, μπορούμε να κινητοποιήσουμε δυνάμεις. Δεν είναι ότι θέλουμε να ξοδέψουμε το δημόσιο χρήμα, αλλά να διασφαλίσουμε ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται».

Χορηγοί του 1st Athens ESG & Climate Crisis Summit:

Diamond: The Coca-Cola Company, Παπαστράτος, PwC Ελλάδας

Silver: AstraZeneca, Cenergy Holdings, Deloitte Ελλάδος, Huawei, Τράπεζα Πειραιώς,  Zepos & Yannopoulos

Bronze: AIA Relate, Lamda Development, Ολυμπία Οδός, Πλαίσιο

Supporters:  Κωτσόβολος, Όμιλος Quest, Schneider Electric

Επίσημος χορηγός αερομεταφορών: Aegean