ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Fuel Pass: Στα 80 ευρώ η επιδότηση βενζίνης για ΙΧ, 60 για μηχανή – Στα 100 ευρώ στην Κρήτη

Τη νέα δέσμη μέτρων του εθνικού σχεδίου στήριξης με αιχμή την επιδότηση καυσίμων ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα νέα μέτρα θα καλύπτουν τρεις μήνες, Ιούλιο Αύγουστο και Σεπτέμβριο και θα αφορούν τις τιμές της βενζίνης και του ντίζελ. Συνολικά τρία εκατομμύρια οδηγοί αναμένεται να επωφεληθούν.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε και ξεχωριστή παρέμβαση για τους αγρότες. Συγκεκριμένα επισπεύδεται για τις αρχές Αυγούστου η επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν αυτό να ολοκληρωθεί Νοέμβριο, αλλά όπως είπε υπάρχει πλέον η τεχνική δυνατότητα για τους αγρότες που θα έχουν κάνει δηλώσεις να επιστραφεί η πληρωμή αρχές Αυγούστου.

Το κόστος των νέων μέτρων είναι 375 εκ ευρώ επιπλέον, δηλαδή συνολικά οι επιδοτήσεις της πολιτείας για τα καύσιμα ανέρχονται στα 580 εκ ευρώ.

Οι άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις κατά των ανατιμήσεων στην ενέργεια αγγίζουν πλέον τα 8 δισ ευρώ, σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι πρόκειται για “ποσά τα οποία προέκυψαν από συνετή οικονομική διαχείριση και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης”.

Fuel Pass: Τι πρέπει να ξέρετε για την επιδότηση καυσίμων

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ειδικότερα το Fuel Pass 2 με αύξηση της επιδότησης. Η ενίσχυση στην κατανάλωση ανεβαίνει από 45 σε 80 ευρώ για πληρωμή στην αντλία και για τις μοτοσικλέτες από τα 35 στα 60 ευρώ.Στα νησιά η επιδότηση είναι ακόμη μεγαλύτερη, στα 100 ευρώ αντί 55 μέχρι σήμερα και για τα δίτροχα στα 70 από 40.

“Απομειώνουμε τις αυξήσεις στη βενζίνη κατά 44 λεπτά το λίτρο για 180 λίτρα καυσίμων, για τις αναγκαίες διαδρομές τριών μηνών” ανακοίνωσε επίσης ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να επεκτείνει την κρατική επιδότηση στην τιμή πώλησης του ντίζελ, ώστε να συγκρατηθούν οι αυξήσεις στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως επισήμανε ο κ.Μητσοτάκης.

Η ενίσχυση είναι στα 12 λεπτά ανα λίτρο στην πηγή και στόχος, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός είναι να κρατηθεί η τιμή του ντίζελ κάτω από τα 2 ευρώ στην αντλία.

Σταϊκούρας: Στα 80 ευρώ η επιδότηση για ΙΧ, στα 60 για μοτοσικλέτα

Επιδότηση της κατανάλωσης καυσίμων για άλλους τρεις μήνες με προσαυξημένο ποσό ανακοίνωσε σήμερα το οικονομικό επιτελείο, εξειδικεύοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού κατά το υπουργικό συμβούλιο που έγινε νωρίτερα σε προεκλογικό κλίμα.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε πως το Fuel Pass 2 αφορά συνολικά 3,1 εκατομμύρια δικαιούχους με οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Έτσι, για το επόμενο τρίμηνο οι κάτοχοι ΙΧ σε ηπειρωτική περιοχή θα μπορούν να λάβουν επιδότηση 80 ευρώ και εκείνοι που έχουν μόνιμη κατοικία σε νησιωτική περιοχή δικαιούνται 100 ευρώ από 55 που ήταν στον πρώτο κύκλο επιδότησης, εφόσον χρησιμοποιήσουν την ψηφιακή κάρτα. Για όσους προτιμήσουν την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό σημαίνει 15 ευρώ λιγότερα.

Αντίστοιχα, για τους κατόχους μοτοσικλετών σε ηπειρωτικές περιοχές η επιδότηση ανέρχεται σε 60 ευρώ, ενώ για τις νησιωτικές σε 70 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων ανέρχεται στα 375 εκατ. ευρώ.