ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Φυσικό αέριο: «Κλείνει τη στρόφιγγα» στην Ευρώπη ο Πούτιν μέχρι να σταματήσουν οι κυρώσεις

Οι προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη δεν θα επανέλθουν “πλήρως” μέχρι η Δύση να πάρει πίσω τις κυρώσεις της κατά της Μόσχας σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγόρησε την Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά σχετικά με τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream 1.

“Τα προβλήματα ξεκίνησαν εξ αιτίας των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και πολλών εταιρειών” είπε ο Πεσκόφ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Τα παραπάνω σχόλια είναι η πιο σκληρή τοποθέτηση από πλευράς Ρωσίας που έχουμε δει ως τώρα, από την εισβολή κατά του Κιέβου μέχρι σήμερα. Η Gazprom δήλωσε την Παρασκευή ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 λόγω “τεχνικής βλάβης”, κάνοντας λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στις επισκευές των -γερμανικών κατασκευής- τουρμπινών, στον Καναδά. Ακόμη, η εταιρεία επισήμως ανέστειλε τελείως τις προμήθειες αερίου μέσω του αγωγού αφού ανακοίνωσε ότι εντόπισε διαρροή λαδιού κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης την περασμένη εβδομάδα.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι κυρώσεις διαταράσσουν την ικανότητα της Siemens Energy, που παρέχει προμήθειες και εξοπλισμό συντήρησης για τον αγωγό, να βοηθήσει να αποκατασταθεί η διαρροή λαδιού στην κύρια τουρμπίνα αερίου στον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια, κοντά στην Αγία Πετρούπολη.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η τουρμπίνα δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια μέχρι να αποκατασταθεί η διαρροή και δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη των προμηθειών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού, ο οποίος επρόκειτο να επανέλθει σε λειτουργία τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου μετά από τριήμερη διακοπή συντήρησης.

Η Gazprom επικαλέστηκε την εταιρεία Siemens, η οποία φέρεται να είπε ότι οι αναγκαίες επισκευές μπορούν να γίνουν μόνο “σε συνθήκες εξειδικευμένου εργαστηρίου”.

Η ΕΕ έχει ήδη ανακαλέσει ορισμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για να βρεθεί τεχνική διέξοδος στο όλο πρόβλημα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πει ότι δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την Gazprom να προμηθεύει την ήπειρο με φυσικό αέριο και κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι χειραγωγεί τις εταιρείες ενέργειας. Τώρα, ο Πεσκόφ ζητά πλήρη άρση των κυρώσεων. Κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι προκαλούν “αναταραχή” και πως αρνούνται να δώσουν τεχνικές εγγυήσεις ότι οι τουρμπίνες που στάλθηκαν για επισκευή θα επιστραφούν.

“Επιδεινώνονται οι οικονομικές σχέσεις και το στάτους των επιχειρηματιών μας. Δυστυχώς, οι απλοί άνθρωποι στις δυτικές χώρες θα πρέπει να απευθύνουν ερωτήματα προς τους ηγέτες τους”, είπε ο Πεσκόφ. Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι εάν αρθούν οι κυρώσεις, οι εργασίες αποκατάστασης θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν εύκολα και να ξεκινήσει και πάλι η ροή αερίου.

Αντιδρά η Κομισιόν

Τη Κυριακή, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, και νυν πρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, χαρακτήρισε τη Γερμανία ως “εχθρό της Μόσχας”. “Έχουν κηρύξει υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας” έγραψε χαρακτηριστικά στο Telegram.

Από τη πλευρά της Κομισιόν ανακοινώθηκε πως “η Ρωσία θα μπορούσε να στείλει περισσότερο αέριο στην Ευρώπη μέσω άλλων οδών για να αντισταθμίσει το κλείσιμο του αγωγού Nord Stream, αλλά η Μόσχα επιλέγει να μην το κάνει”.

“Αν υπήρχε κάποιο τεχνικό πρόβλημα που εμπόδιζε τον εφοδιασμό μέσω του Nord Stream 1, θα μπορούσε να βρεθεί άλλος δρόμος αν υπήρχε προθυμία, με παραδόσεις μέσω άλλων αγωγών”, σημείωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. “Αυτό είναι κάτι που δεν βλέπω να συμβαίνει”, πρόσθεσε.