ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

«Φυτεύω. Υιοθετώ ένα δέντρο. Δίνω ανάσα στη γη»: Περιβαλλοντικές δράσεις από μαθητές του Γυμνασίου Ατσιποπούλου

Η Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 ήταν για το Γυμνάσιο Ατσιποπούλου «Ημέρα Δενδροφύτευσης»!

Την έμπνευση για την Ημέρα αυτή, καθώς και την πρωτοβουλία για τη διοργάνωσή της είχε η Διευθύντρια του σχολείου, κυρία Περπιράκη Ελένη, η οποία μάλιστα ανέλαβε και τη γενική εποπτεία των δράσεων. Πολλοί ήταν και οι εκπαιδευτικοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Διευθύντριας για εμπλουτισμό της Ημέρας με ιδέες και ενέργειες που έκαναν το όλο εγχείρημα πιο ενδιαφέρον και ελκυστικό για τους συμμετέχοντες.

Κατά την «Ημέρα Δενδροφύτευσης», όλο το δυναμικό του σχολείου, μαθητές και καθηγητές, συνεργάστηκαν και υλοποίησαν ΔΡΑΣΕΙΣ που είχαν ως σκοπό να ενημερώσουν, να ευαισθητοποιήσουν και να κινητοποιήσουν σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος. Εκτός από τον κεντρικό στόχο της δενδροφύτευσης, πραγματοποιήθηκαν και παράλληλες δράσεις σχετικές με:

α) την κλιματική αλλαγή – στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος “Αλλάζω συνήθειες για το κλίμα”, με υπεύθυνους καθηγητές τον Στέλιο Κολυβάκη και την Σταυρούλα Παπούλια,

β) τη βιώσιμη κινητικότητα και

γ) τη χρήση εφαρμογών κινητών συσκευών στην εκπαίδευση.

Όλες οι δράσεις αυτής της ημέρας υπάγονται και στο εγκεκριμένο Πρόγραμμα Μαθησιακής Κινητικότητας Ατόμων Βασικής Δράσης 1 (ΚΑ1), του τομέα Σχολικής Εκπαίδευσης, του προγράμματος Erasmus+ 2021-2027, με τίτλο “Αγκαλιάζω την ψηφιακή τεχνολογία και, παράλληλα, κινούμαι στη Φύση – δραστηριοποιούμαι, σέβομαι και συνεργάζομαι”

Δενδροφύτευση

  • Στην νοτιοδυτική αυλή του σχολείου, στο φυσικό χώμα της περιοχής, φυτεύτηκαν 14 δέντρα που παραχώρησε ευγενικά στο Γυμνάσιο μας το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Ρεθύμνου, υπό την εποπτεία της γεωπόνου κας Γεωργίας Αλαμάνου. Τα 14 τμήματα του σχολείου ανέλαβαν να φυτέψουν από ένα δέντρο, το οποίο και υιοθέτησαν, στο πλαίσιο του προγράμματος «Φυτεύω ένα δέντρο – Υιοθετώ ένα δέντρο». Σε κάθε δέντρο κρεμάστηκε ένα πλαστικοποιημένο καρτελάκι που αναγράφει το είδος του δέντρου, τη λατινική του ονομασία, καθώς και το τμήμα που το υιοθέτησε.

Βιώσιμη Κινητικότητα και Εφαρμογές κινητού-Βηματομετρητής και QR codes

  • Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης για βιώσιμη κινητικότητας , υπό την επίβλεψη του γυμναστή Γιώργο Βιζιργιαννάκη, συναγωνίστηκαν στο περπάτημα/τρέξιμο, μέσω μιας εφαρμογής κινητών τηλεφώνων που μετράει τα βήματα. Οι μαθητές κάθε τμήματος λειτούργησαν ως ομάδα και προσπάθησαν να συγκεντρώσουν από κοινού όσο περισσότερα βήματα μπορούσαν.

Παράλληλα, τα παιδιά επιδόθηκαν σε ένα είδος Κυνηγιού Θησαυρού, αναζητώντας σε όλο το σχολείο κάποια κρυμμένα QR codes, που παρέπεμπαν σε εικόνες, βίντεο, φωτογραφίες, καθώς και ένα padlet, όπου τα παιδιά μπορούσαν να αναρτήσουν ενθύμια από τα σημερινά δρώμενα.

Βιωματικά παιχνίδια και «Τηλεπαιχνίδι»

  • Στο Στέγαστρο του σχολείου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ένα βιωματικό παιχνίδι που παρουσίαζε το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μέσω δραματοποίησης (παιχνίδι ρόλων). Το παιχνίδι συντόνιζε ο κύριος Κολυβάκης Στέλιος, βιολό
  • Στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου (Αμφιθέατρο) πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον παιχνίδι γνώσεων, εν είδει τηλεκουΐζ, που έλεγχε τις γνώσεις των παιδιών σε διάφορα περιβαλλοντικά θέματα. Το παιχνίδι παρουσίαζαν και συντόνιζαν οι κυρίες Αλεξάκη Μαρία, Κενδριστάκη Βασιλική και Νικολακάκη Αναστασία.

Καλλιτεχνικές δημιουργίες

  • Στη Βιβλιοθήκη του σχολείου συγκεντρώθηκαν οι «καλλιτέχνες» που φιλοτέχνησαν, με την εποπτεία και καθοδήγηση της κυρίας Σπυριδάκη, διάφορα έργα τέχνης και κατασκευές, πάντα σε σχέση με περιβαλλοντικά θέματα: μια μεγάλη αφίσα (με δέντρο που σχεδιάστηκε από τον Στέλιο Βλαζάκη, μαθητής της Γ΄τάξης, που διατρανώνει ότι «Η φύση είναι το σπίτι μας!» και «Νοιάζομαι για το Περιβάλλον», αλλά και μικρότερες αφίσες με ανάλογα μηνύματα, σημαιάκια με γράμματα που σχηματίζουν τη φράση «Η φύση είναι το σπίτι μας», κιβώτια οπωρικών που μεταμορφώθηκαν σε κουτιά ανακύκλωσης και άλλα πολλά.

Κατά γενική ομολογία, η Ημέρα Δενδροφύτευσης στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς πέτυχε τους βασικούς στόχους της:

  • την ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης,
  • την ευχάριστη μάθηση και την ανάληψη δράσης σε υπαίθριους και μη υπαίθριους χώρους, με βιωματικό και παιγνιώδη τρόπο,
  • τη δημοκρατική συνεργασία μεγάλων και μικρών σε περιβαλλοντικές δράσεις,
  • την ανάδειξη σημαντικών επιμέρους δεξιοτήτων των παιδιών, πέρα από τις καθημερινές μαθησιακές απαιτήσεις – σε γνωστικό επίπεδο.

“Ο ΧΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ” ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΑΡΤΙΟΣ 2023