ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Γ. Ξυλούρης: “Οι Κρητικοί φόρεσαν στη μουσική τζιν παντελόνι και μακό μπλουζάκι”

γιώργος ν. ξυλούρηςΈνας μόνο λόγος του αρκούσε για να κάνει το αδύνατο δυνατό. Αυτό που άλλοι θα έλεγαν αποκοτιά, ο Γιώργος Ξυλούρης το κατάφερε γρήγορα και εύκολα.

Και το θαύμα έγινε. Για πρώτη φορά και εξαιτίας του, θα βρεθούν μαζί στη σκηνή στο Θέατρο Βράχων την Παρασκευή, στις 4 Σεπτεμβρίου, οι περισσότεροι από τους μουσικούς, δεξιοτέχνες, συνθέτες και τραγουδιστές της κρητικής μουσικής. Που διαφυλάττουν και προχωρούν την παράδοση του τόπου τους.

Με ρίζα και καταγωγή από φημισμένη μουσική οικογένεια που δοξάζει το νησί, χρόνια ραδιοφωνικός παραγωγός, από τους πρωτεργάτες στον ρ/σ Στο Κόκκινο, με πολλές δισκογραφικές παραγωγές, βαθιά γνώση και αγάπη για τη μουσική του τόπου του αλλά και του κόσμου, ο Γιώργος Ξυλούρης μιλά με πάθος.

«Βιώνω τη μουσική σε όλη της την ένταση και το μεγαλείο και βλέπω τον πλούτο που έχουμε στην Ελλάδα και τον πυρήνα που έχουμε στην Κρήτη. Κυρίως όμως παρατηρώ τον ευτελή τρόπο που ασχολούμαστε με αυτόν τον πλούτο και πόσο πεταμένο τον έχουμε στα σκουπίδια και κλεισμένο στο συρτάρι”.

Έτσι αποφάσισε να συγκεντρώσει ορισμένους από τους καλύτερους της Κρήτης, σε μια βραδιά, καθώς “χάνοντας τη ρίζα και την παράδοση γινόμαστε εύκολος στόχος”, όπως λέει. Θα είναι εκεί όλες οι γενιές, αλλά και οι περισσότεροι τρόποι και ιδιώματα. Παρακολουθεί τα νέα παιδιά που ασυγκράτητα και μπολιασμένα από τη γοητεία και τη δύναμη της μουσικής ξεπηδούν από όλη την Ελλάδα και προχωράνε κρατώντας γερά τον κορμό του δέντρου της παράδοσης.

«Είναι παρηγοριά τα μουσικά σχολεία και τα πολλά νέα παιδιά που βγαίνουν και παίζουν επαγγελματικά. Και είναι πολλοί που βοήθησαν, μουσικοί που έφεραν την παράδοση στο σήμερα, της φόρεσαν τζιν παντελόνι και μακό μπλουζάκι και έδειξαν ότι δεν είναι μόνο φουστανέλα και τσαρούχι, ούτε μόνο κοστούμι και γραβάτα. Η μουσική είναι τόσο ζωντανή σήμερα στην Κρήτη, καθώς υπάρχει καινούργια μαντινάδα . Όλοι εκεί, ακόμα και ο πιο αδαής, είναι εν δυνάμει μαντιναδολόγοι . Κάθε μέρα γεννιούνται χιλιάδες καινούργιες μαντινάδες και ο νέος στίχος φωνάζει «θέλω μουσική»! Έτσι έχουμε πολλά φρέσκα πράγματα. Θεωρώ ότι αυτό έρχεται από τον Ερωτόκριτο με τους χιλιάδες διαφορετικούς στίχους. Υπήρξε πηγή έμπνευσης για όλους τους Κρητικούς. Πολλοί είναι αυτοί που θυμούνται όλον τον Ερωτόκριτο απέξω. Ο δεκαπεντασύλλαβος του Ερωτόκριτου είναι η σημερινή μαντινάδα”.

Ο κόσμος που θα φτάσει στις 4 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Βράχων θα έχει τη δυνατότητα να συναντήσει ορισμένους από τους βασικούς εκφραστές της κρητικής μουσικής. Από το μεγάλο κεφάλαιο της παράδοσης των Ξυλούρηδων, θα είναι εκεί ο Ψαραντώνης με τον συνδυασμό του αρχέγονου και του σύγχρονου. Ο Ρος Ντέιλι που εκφράζει την πιο σύγχρονη μορφή της κρητικής μουσικής, την πιο ποιητική και λόγια και την πιο διεθνή. “Πέτυχε τη διαφορά μέσα από τον Βασίλη Σταυρακάκη, τον σημαντικότερο τραγουδιστή της κρητικής μουσικής”. Μαζί θα είναι και ο Γιώργης Μανωλάκης ένας μεγάλος δεξιοτέχνης του λαούτου, η Κέλλυ Θωμά με τη λύρα της, θα είναι τα βιολιά της Κρήτης, η ασκομαντούρα και ο άνθρωπος που την έβγαλε στο προσκήνιο, ένας σπουδαίος μερακλής, ο Θανάσης Σταυρακάκης, από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες όλων των εποχών. Θα είναι εκεί και ο Γιώργης Σαλούστρος (Κεχρής) η νεότερη έκφραση.

Το μαντολίνο, το περισσότερο διαδεδομένο στην Κρήτη, που πρωταγωνιστεί στις παρέες,στα καφενεία, στις καντάδες, με τον Γιώργη Βρέντζο. “Το μαντολίνο είναι ένα όργανο που δεν έχει τις ρίζες του στην Κρήτη αλλά πριν 100 και πλέον χρόνια ήταν συνοδός της λύρας, έκτοτε βελτιώθηκε και τα τελευταία 40 χρόνια άρχισε να παίρνει μια δεσπόζουσα θέση στην κρητική μουσική, τις παρέες, τις καντάδες, και επάξια μπορεί να σταθεί δίπλα στη λύρα”, εξηγεί ο σπουδαίος δεξιοτέχνης. ” Από την παλιά νυχτερινή καντάδα του αγαπημένου στην αγαπημένη, το μαντολίνο συνεχίζει να είναι ένα γλυκό, νυχτερινό όργανο, της παρέας, με πολλούς οπαδούς τα τελευταία χρόνια “.

Το λαούτο θα εκπροσωπηθεί από τον Ψαρογιάννη Ξυλούρη, τον Γιάννη Μακρογιαννάκη αλλά και τα δυο αδέλφια, τον Αντώνη και τον Μιχάλη Φραγκιαδάκη. “Όλοι στην οικογένεια παίζανε λύρα και τα όργανα υπήρχαν σπίτι από τότε που ήμασταν μωρά”, αναφέρει ο Αντώνης. “Όπως μάθαμε να μιλάμε μάθαμε και να παίζουμε, με τον ίδιο τρόπο, και το ένα έφερε το άλλο και έτσι γίναμε επαγγελματίες και παίζουμε πάνω από σαράντα χρόνια”.

Θα είναι εκεί τα πνευστά και το μπουλγαρί, κάτι σαν το μπουζούκι της Κρήτης, ο ταμπουράς, το αστικό όργανο του νησιού, με τον Κάρολο Κουκλάκη καθώς και πολλοί ακόμη, άξιοι και σημαντικοί.

Info

Συμμετέχουν: Ψαραντώνης, Νίκη Ξυλούρη, Λάμπης Ξυλούρης, Γιώργος Στιβακτάκης, Ross Daly, Βασίλης Σταυρακάκης, Γιώργης Μανωλάκης, Κέλλυ Θωμά, Γιάννης Παπατζανής, Γιώργος Σαλούστρος (Κεχρής), Μιχάλης Φραγκιαδάκης, Αντώνης Φραγκιαδάκης, Θανάσης Σταυρακάκης, Αντώνης Μαρτσάκης, Νίκος Μαρεντάκης, Κανάκης Κοζωνάκης, Φραγκίσκος Μπαλτζάκης, Βαγγέλης Βαρδάκης, Μανώλης Λιαπάκης, Γιάννης Γενειατάκης, Αστρινός Ζαχαριουδάκης, Δημήτρης Σκουλάς, Αντώνης Ζαχαριουδάκης, Κάρολος Κουκλάκης & Ειρήνη Δερέμπεη, Βασίλης Τζωρτζίνης, Γιώργης Βρέντζος (Κάτης), Χαράλαμπος Χαιρέτης (Βούργιας), Βασίλης Δραμουντάνης, Λευτέρης Μπέρκης, Γιώργος Νταγιαντάς, Μανώλης Σκουμπάκης.

4 Σεπτεμβρίου Θέατρο Βράχων | Βύρωνας

Ώρα έναρξης: 20:30 |Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:30
Γενική Είσοδος: 10 ευρώ

Μάνια Ζούση