ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Επεισόδια, φωτιές και χημικά στις κινητοποιήσεις ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Στις φλόγες παραδόθηκαν ακόμη μία νύχτα δρόμοι στο Παρίσι και τη Λιόν, ενώ σοβαρά επεισόδια έγιναν στο Μπορντό, στις κινητοποιήσεις ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που ο Γάλλος πρόεδρος επιχειρεί να επιβάλει με προεδρικό διάταγμα.

Μπορεί η αστυνομία στο Παρίσι να απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις στα Ηλύσια Πεδία και στην πλατεία Κονκόρντ, αλλά τελικά οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στην πλατεία Ιταλίας, όπου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του Σαββάτου.

Στην αρχικά ειρηνική πορεία συμμετείχαν σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 4.000 άνθρωποι, ενώ στη συνέχεια πυρπολήθηκαν τα συγκεντρωνένα σκουπίδια, διαφημιστικές πινακίδες και στάσεις λεωφορείων, αλλά και οδοφράγματα από κάδους σκουπιδιών που τοποθέτησαν οι διαδηλωτές.

Οι αστυνομικοί έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ κινητοποιήθηκε και μηχανοκίνητη μονάδα αστυνομικών, με αποτέλεσμα μετά τις 11 το βράδυ να εκκενωθεί με αστυνομική βία η πλατεία. Σύμφωνα με την αστυνομία, συνελήφθησαν 81 άτομα από την πλατεία και τους γύρω δρόμους.

Επίσης, οι αστυνομικοί έκαναν διαρκώς ελέγχους στους περαστικούς και απαγόρευαν στα οχήματα να σταθμεύουν. Παρ’ όλα αυτά έως τις 7 το βράδυ, στην πλατεία Κονκόρντ υπήρχαν εκατοντάδες άνθρωποι, οι οποίοι κυκλοφορούσαν χωρίς πλακάτ και πανό.

Επεισόδια σε Λιόν και Μπορντό

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν και στη Λιόν, λιγότερο από μία ώρα αφότου ξεκίνησε η πορεία, με περίπου 500 άτομα να συγκρούονται με την αστυνομία, που τους αντιμετώπισε με κλομπ και δακρυγόνα.

Ανάλογη ήταν η εικόνα και στο Μπορντό.

Στη Νάντη, οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο ήταν 15.000 σύμφωνα με τα συνδικάτα.

Διαδηλωτές πέταξαν πλαστικά μπουκάλια στους αστυνομικούς, με την αστυνομία να απαντά με δακρυγόνα, ενώ κάδοι απορριμμάτων πυρπολήθηκαν στις γραμμές του τραμ.