ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Το «χρίσμα» στις εκλογές της κεντροδεξιάς στον Φρανσουά Φιγιόν

Ο Φρανσουά Φιγιόν πέτυχε επιβλητική νίκη επί του Αλέν Ζιπέ στις εκλογές της κεντροδεξιάς και θα διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας το 2017. «Η Γαλλία κατανόησε τους στόχους μου, η Γαλλία δεν αποδέχεται άλλο την υποβάθμιση, θα πρέπει να τελειώσουμε με αυτήν την αξιολύπητη πενταετία και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός με ένα τρόπο που δεν τον τολμήσαμε εδώ και 30 χρόνια», το μήνυμα του νεοφιλελεύθερου υποψήφιου. Το βλέμμα στις εκλογές των σοσιαλιστών.

Φρανσουά Φιγιόν

Ο Φιγιόν κέρδισε στον β’ γύρο τον Αλέν Ζιπέ. Με καταμετρημένο το 83% των ψηφοδελτίων, ο Φιγιόν συγκεντρώνει 67,3% έναντι 32,7% του Αλέν Ζιπέ. Ο Φιγιόν ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπος με τη Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές. Επισημαίνεται ότι αναδείχθηκε φαβορί της Κεντροδεξιάς για τις προεδρικές εκλογές του το 2017, αφήνοντας έξω τον τέως πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο Φιγιόν δήλωσε πως «τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει έναν λαό που ορθώνεται για να εργασθεί για το μέλλον του και με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να φθάσουμε μακριά το 2017», για να προσθέσει ότι «η Γαλλία δεν μπορεί να ανεχτεί την υποβάθμισή της. Θέλει αλήθεια και δράση». Ο Ζιπέ παραδέχτηκε την ήττα του και ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει τον Φιγιόν στις εκλογές του 2017.

Το βλέμμα στο «στρατόπεδο» των Σοσιαλιστών

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στον υποψήφιο των Σοσιαλιστών. Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία, ενώ ο νυν πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τις προθέσεις του για την διεκδίκηση της προεδρίας.

Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως όποιος και αν είναι υποψήφιος των Σοσιαλιστών δεν καταφέρει να καταφέρει να αφήσει εκτός διεκδίκησης της προεδρίας τον Φιγιόν ή την Λεπέν, που όπως δείχνουν τα πράγματα θα είναι οι τελικοί υποψήφιοι για την ηγεσία της Γαλλίας

ΠΗΓΗthepressproject.gr