ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Βομβαρδισμοί από το Ισραήλ και συγκρούσεις με τη Χαμάς

Τη χειρότερη νύχτα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, που μαίνεται η σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, πέρασαν οι κάτοικοι στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε αδιάκοπα περιοχές.

Πληροφορίες, δε, έκαναν λόγο για ισραηλινά τεθωρακισμένα που εισέρχονταν στο βόρειο και στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, με τη Χαμάς να υποστηρίζει ότι μαχητές της αντιμετωπίζουν επί τόπου τα ισραηλινά στρατεύματα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις διείσδυσαν σε δύο τομείς, σύμφωνα πάντα με τη Χαμάς. «Αντιμετωπίζουμε τις χερσαίες ισραηλινές εισβολές στο Μπέιτ Χανούν και το Μπουρέιτζ. Σφοδρές συγκρούσεις είναι σε εξέλιξη» ανέφεραν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς.

Σημειώνεται πως η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά την ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ ότι «επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις» στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Μπλακ άουτ στις επικοινωνίες

Εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) είχε καλέσει νωρίτερα τους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν νότια για την ασφάλειά τους.

Επίσης, στη Γάζα σημειώθηκε ψηφιακό μπλακ άουτ, καθώς έχουν διακοπεί οι επικοινωνίες μέσω τηλεφώνων και ίντερνετ. Εκπρόσωποι του ΟΗΕ, της Ερυθράς Ημισελήνου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι έχουν χάσει επαφή με το προσωπικό τους.

Μένει να δούμε, πλέον, πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τα ολονύχτια χτυπήματα, με γιατρούς πάντως να μην μπορούν να προσεγγίσουν στα σημεία λόγω των μαζικών επιθέσεων.

ΟΗΕ: Ζητά την κήρυξη «ανθρωπιστικής εκεχειρίας»

Το βράδυ της Παρασκευής, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε, με συντριπτική πλειοψηφία, να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «επεκτείνει» τις χερσαίες επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς.

Η μη δεσμευτική απόφαση, που καταγγέλθηκε από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ επειδή στο κείμενο δεν αναφέρεται η Χαμάς, εγκρίθηκε με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές. ΗΠΑ και Ισραήλ ήταν μεταξύ των χωρών που την καταψήφισαν.

Η πρόταση, που προωθήθηκε από την Ιορδανία για λογαριασμό των αραβικών χωρών, υποβλήθηκε στη Γενική Συνέλευση αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε τέσσερις φορές μέσε σε δύο εβδομάδες να εγκρίνει κάποιο ψήφισμα.

Σε ανάρτησή του ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, έγραψε: «Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Μέση Ανατολή, την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και την παράδοση των άκρως απαραιτήτων εφοδίων, στην κλίμακα που απαιτείται (σ.σ. στη Λωρίδα της Γάζας). Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους».