ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΕΣ

Γεωργία Νταγάκη – Η Παράδοση στην Πρίζα

Αισθαντική λυράρισα, κελαριστή ερμηνεύτρια, με γοητευτική σκηνική παρουσία και πλατιά τραγουδιστική κουλτούρα, η ρεθυμνιωτοπούλα καλλιτέχνης παντρεύει δυναμικά και ζωογόνα τις σύγχρονες τάσεις με την μουσική παράδοση του τόπου της και όχι μόνο.

Με ηχηρές συνεργασίες στο ενεργητικό της στην εγχώρια σκηνή αλλά και συμμετοχή στην ευρωπαϊκή περιοδεία του Έρικ Μπάρντον, η Ειρήνη Νταγάκη παρουσιάζει στα προγράμματα της τραγούδια ανεξαρτήτως είδους και εποχής, ενταγμένα σε μια κοινή αισθητική πλατφόρμα. Απ’ τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, τον Γιάννη Αγγελάκα και τον Σωκράτη Μάλαμα στον Μάνο Χατζιδάκι κι από εκεί σε στιγμές που σφράγισε η Σωτήρια Μπέλλου και μετά στον Νίκο Ξυλούρη, τον Τζίμη Πανούση και τα Ξύλινα Σπαθιά. Και φυσικά δημιουργίες του Νίκου Ζούδιαρη και του Νίκου Ξυδάκη –με τους οποίους συνδέονται οι στράτες της- αλλά και από την νέα εργασία της σε τραγούδια και παραγωγή του Γιώργου Ανδρέου.

Τι σημαίνει ο όρος «μουσική παράδοση»;

Παράδοση είναι η κληρονομιά του παρελθόντος που συνδέεται με τις προσωπικές μνήμες του παρελθόντος. Παραδίδεται από μια παλιότερη γενιά σε μια νεώτερη.

Η παραδοσιακή μουσική πρέπει να αναπαράγεται στο «γράμμα και πνεύμα» του «νόμου» ή να προσαρμόζεται σε σύγχρονες μουσικές φόρμες και αναζητήσεις μέσω καινοτόμων επιμειξιών;

Παράδοση για μένα δεν σημαίνει οπισθοδρόμηση ούτε αποσύνδεση με την πρόοδο και την εξέλιξη. Η ζωή του ανθρώπου άλλωστε δεν είναι στατική δεν είναι στάσιμη.. Παίρνοντας -πάντα με σεβασμό υλικά από την παράδοση έχεις την δύναμη να δημιουργήσεις συνειδητά και πολλές φορές και ασυνείδητα νέες μορφές. Μέσα από τα δικά σου φίλτρα επιλέγεις, απορρίπτεις ανασκευάζεις και συντηρείς. Με αυτόν τον τρόπο βάζεις την δική σου προσωπική ταυτότητα στην μουσική και έτσι θεωρώ αποκτά νόημα και περιεχόμενο και όχι με την αυστηρή αντιγραφική τήρηση.

Είστε ευχαριστημένη από τη μέχρι τώρα διαδρομή σας;

Νιώθω ευτυχής που μπορώ ακόμα και σήμερα μέσα από όλες αυτές τις δυσκολίες να επιλέγω και να προφυλάσσω την δουλειά μου χωρίς να νιώθω ότι κάνω εκπτώσεις. Πολλές φορές αισθάνθηκα τυχερή και πολλές φορές άτυχη. Πολλές φορές χάρηκα και άλλες τόσες στεναχωρήθηκα. Όλη λοιπόν αυτή η μέχρι τώρα διαδρομή αυτό μου δίδαξε. Ότι σκοπός είναι να μην χάνεις τον στόχο και την αγάπη σου σε αυτό που κάνεις όσες δυσκολίες κι αν έρθουν, να στέκεσαι αληθινός και περήφανος απέναντι σε αυτό που με τόσο κόπο δημιούργησες. Ότι κι αν είναι αυτό.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=78Bc0FIjwCw[/youtube]

Ποιες συνεργασίες σας θεωρείται σταθμούς στο μέχρι στιγμής σεργιάνι σας;

Οι περισσότερες συνεργασίες που είχα την τύχη να κάνω ήταν σημαντικές για μένα. Θα σας αναφέρω κάποιες..! Χρονολογικά η πρώτη μου συνεργασία, αυτή με τον Ορφέα Περίδη το 2007. Αργότερα η γνωριμία μου με τον Νίκο Ζούδιαρη ο οποίος έγινε και παραγωγός ενός δίσκου μου για το εξωτερικό. Λίγο αργότερα η συνεργασία μου με τον E ric Burdon απο τους A nimals με την κοινή περιοδεία μας στην Ευρώπη, και η πιο πρόσφατη με τον συνθέτη Νίκο Ξυδάκη η οποία ακόμη συνεχίζεται.

Ποιες είναι οι «σταθερές» και συνιστώσες» του προγράμματος στην Αρχιτεκτονική;

Οι σταθερές είναι η κρητική λύρα, οι αναφορές σε σπουδαία τραγούδια και τραγούδια της παράδοσης. Οι συνιστώσες βρίσκονται για ακόμα μια φορά στους πειραματισμούς και στις ενορχηστρώσεις των τραγουδιών αυτών μέσα από μία σύγχρονη ματιά .

Η εμφάνιση στο Βερολίνο στο Quasimodo Jazz Club πως προέκυψε και τι σκοπεύετε να παρουσιάσετε εκεί;

Ο χώρος αυτός μας είχε φιλοξενήσει στο παρελθόν μαζί με τον Ορφέα Περίδη και κάπως έτσι είχε κλείσει και ο κύκλος της συνεργασίας μας, μιας και αν θυμάμαι καλά ήταν το τελευταίο μας l ive εκεί. Έτσι λοιπόν αφού μας γνωρίζουν και μας αγαπούν μας κάλεσαν να παρουσιάσουμε την καινούργια μας δουλειά και πρόταση για φέτος και εμείς απ την μεριά μας το περιμένουμε με πολύ χαρά και ανυπομονησία.

Τα επόμενα σχέδια σας;

Οι άμεσα συναυλιακές μου παραστάσεις το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα με ξεκίνημα στην Αρχιτεκτονική (16/5) και παράλληλα οι συναυλίες και παραστάσεις με τον Νίκο Ξυδάκη στην Σπιναλόγκα στις 2 Ιουνίου και 8 και 9 Ιουνίου στην Αθήνα στο Βadminton. Δισκογραφικά πιστεύω ότι μέχρι τα τέλη του 2012 αν όλα πάνε καλά και προλάβουμε θα κυκλοφορήσει η νέα μου δουλειά.

του Κώστα Γιακουμάτου

πηγή