ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

“γη Μυλοποτάμου”: Έκθεση παραγωγών, καλλιτεχνών και συλλόγων στο Πέραμα

Έκθεση "Γη Μυλοποτάμου"Ο τόπος που βρισκόμαστε με κάθε τρόπο επηρεάζει τον τρόπο που σκεπτόμαστε, πάντα οι άνθρωποι αλληλεπιδρούσαν με το περιβάλλον τους. Το Πέραμα αποτελεί το γεωγραφικό πολιτικό και οικονομικό κέντρο του ευρύτερου Μυλοποταμου και αδιάκοπα αλληλεπιδρά με το σύνολο της περιοχής.

Εδώ, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Ψηλορείτη, στις ακτές του κρητικού πελάγους, κάτω από τον κρητικό ήλιο και την ιδιαίτερη φύση, βρίσκεται ο Μυλοπόταμος.

Ο δικός μας Μυλοποταμος ..όπως εμείς τον βλέπουμε, τα μέλη του πολιτιστικού Επιμορφωτικού συλλόγου Περάματος. Μια περιοχή με πλούσια ιστορία και παραγωγικούς ανθρώπους.

Πολιτισμός, μουσική, γεύσεις, αρώματα, προϊόντα των ανθρώπων και της γης που μπλέκονται σε ένα χορό αέναης δημιουργίας.

Η γη του Μυλοποτάμου στηριζόμενη σε βαθιές ρίζες πλούσιας λαογραφικής παράδοσης αποδίδει διαρκώς νέους, φρέσκους καρπούς. Η «γη» που μας μεγάλωσε και που αναθρέφουμε τα παιδιά μας, μια επαρχία πολύπαθη αλλά και δυναμική με αναπτυξιακές προοπτικές και σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, με πρωτοπόρες πολιτιστικές παραγωγές και δράσεις αποτέλεσε την έμπνευση για την δημιουργία μιας έκθεσης για την προβολή της σύγχρονης έκφρασης της παραγωγής ποιοτικών αγαθών και πολιτιστικών δράσεων, από ντόπιο δυναμικό και με πρώτες ύλες που προέρχονται από την γεωγραφική μας περιφέρεια.

Με αφετηρία τους πολιτιστικούς συλλόγους και καλλιτέχνες οι οποίοι θεωρούνται οι πλέον κατάλληλοι για να προβάλουν τον πολιτισμό, το φυσικό περιβάλλον, και την ιστορία μας με τα μνημεία του κάθε τόπου που συνθέτουν την γεωγραφική μας ταυτότητα. Στη συνέχεια με τη συνδρομή των ανθρώπων – παραγωγικών δυνάμεων της περιοχής, παρουσιάζουμε μια έκθεση – εικόνα του Μυλοποτάμου σήμερα. Όλα αυτά μαζί σε μια έκθεση που απλώνεται σε 1.000 τμ.

Την έκθεση ΓΗ Μυλοποτάμου, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Περάματος αποτελούν:

Πολιτιστικοί σύλλογοι που αποδίδουν με τον καλύτερο τρόπο την ιδιαιτερότητα του κάθε οικισμού, την ιστορία και τον φυσικό του πλούτο, Παραγωγοί που δίδουν στην μεσογειακή διατροφή τον απόλυτο ορισμό της… Καλλιτέχνες που αποδίδουν την ομορφιά με κάθε μέσο…

Η έκθεση θα λειτουργεί 29, 30 και 31 Αυγούστου από τις 17:00 έως τις 23:00, με πολλές παράλληλες δράσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στην πλατεία Δημαρχείου– Είσοδος ελεύθερη.

Αναλυτικό πρόγραμμα:

Παρασκευή 29 Αυγούστου:

19:00 Εγκαίνια – αγιασμός.
19:30 Επίδειξη κατασκευής κεραμικών από τον Πολιτιστικό σύλλογο Μαργαριτών.
20:30 Παρασκευή ποτών με βάση το κίτρο από τον Πολιτιστικό σύλλογο Γαράζου.
21.30 Συναυλία με την Γεωργία Νταγάκη.

Σάββατο 30 Αυγούστου :

19:00 Κατασκευή καμινιού με ξύλα από πολιτιστικό σύλλογο Αγιάς.
20:00 Παρασκευή γλυκού κουταλιού σταφύλι από το γυναικείο συνεταιρισμό περάματος «Άνθεια».
20:30 Παρασκευή παραδοσιακών καλιτσουνιών από το ΚΑΠΗ Περάματος.
21:00 Παρασκευη μουσταλευριάς από το ΚΑΠΗ Περάματος
21.30 Θεατρική παράσταση από τον θεατρικό περίπλου «Ο Ερωτόκριτος σαν παραμύθι».

Κυριακή 31 Αυγούστου:

19:00 Παρασκευή τυριού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιβαδιών.
20:00 Παρουσίαση της παραδοσιακής κρητικής στολής και της εξέλιξης της στο χρόνο από την κα Καλλιόπη Τσιμπισκάκη.
21.30 Παρουσίαση κρητικών χορών από τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα όλων σχολών χορού του Μυλοποταμου.

Η «Γη Μυλοποτάμου» από ακτές σε κορυφές! Σας περιμένουμε όλους!