Η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, συνδιοργανώνουν για 5η συνεχή χρονιά τον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου από 22 – 24 Μαρτίου 2019, στο Ρέθυμνο (αίθουσα εκδηλώσεων στο ξενοδοχείο Sentido Pearl Beach).
Ο Διαγωνισμός, που πλέον αποτελεί θεσμό για την Κρήτη και το Κρητικό ελαιόλαδο, γίνεται σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς ελαιολάδου, καθώς και το Οργανοληπτικό Εργαστήριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου, όπου και γίνεται η αξιολόγηση των δειγμάτων.
Στο πλαίσιο του Διαγωνισμού, κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις και συγκεκριμένα:
Tην Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019, εκδήλωση με θέμα: «Προώθηση των Κρητικών προϊόντων & της Κρητικής κουζίνας», όπου θα γίνει η απονομή των σημάτων «κρήτη» της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, στις νέες πιστοποιημένες επιχειρήσεις του νησιού.
Το Σάββατο 23 Μαρτίου 2019, ημερίδα με θέμα: «Ο ρόλος του Ελαιολάδου στην Κρητική Διατροφή – Τρόποι στήριξης και προώθησής του», με ομιλητές:
- «Η συμβολή των προϊόντων ΠΟΠ/ ΠΓΕ στη δημιουργία υπεραξίας της αγροτικής παραγωγής μέσα από την ανάπτυξη Branding Τόπου. Η περίπτωση του ελαιολάδου», Μπουνάκης Νίκος, M.Sc Marketing &Communication, MBA Διευθύνων Σύμβουλος Proactive ΑΕ –Σύμβουλοι επιχειρήσεων
- «Η καλλιέργεια της ελιάς στον κόσμο, προβλήματα και προοπτικές», Χαρτζουλάκης Κωνσταντίνος, M.Sc, PhD, Γεωπόνος-Ερευνητής, Πρώην Διευθυντής ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ , Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών φυτών Χανίων
- «Μέγιστον αγαθόν προς πάσαν του βίου θεραπείαν ο της Ελαίας καρπός», Ψιλάκης Νίκος, Συγγραφέας
- «Το ελαιόλαδο στην σύγχρονη γαστρονομία. – Σήμα «κρητική κουζίνα» Παναγιωτάκης Μιχάλης, Chef & Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κρητικής Διατροφής
Ο 5ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου, θα ολοκληρωθεί με την απονομή των βραβείων στα ελαιόλαδα, τα οποία θα διακριθούν, στην τελετή βράβευσης, την Κυριακή 24 Μαρτίου 2019 και ώρα 11:00π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Sentido Pearl Beach, στο Ρέθυμνο.