ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Για 6η συνεχόμενη χρονια πραγματοποιήθηκαν τα «Ερμονίκεια»

Αιώνιες φυσικές ομορφιές, δυνατές εμπειρίες και αξέχαστα συναισθήματα σε μια μοναδική πανανθρώπινη ατμόσφαιρα γεμάτη φως και κίνηση, είναι λίγες από τις λέξεις που θα μπορούσαν να περιγράψουν ό,τι πραγματικά έζησαν εθελοντές, αθλητές και επισκέπτες. Ένα γεμάτο διήμερο, που εξελίχθηκε σε ένα “μικρό καιρικό θαύμα” με την κορυφαία ημέρα των αγώνων να γνωρίζει μια απρόσμενα ηλιόλουστη κατάνυξη μέσα από τον βαρύ κλοιό καταιγίδων και βροχών. Η φύση, έδειξε για μια ακόμα φορά ότι μπορεί να ξεπερνά κάθε μετεωρολογική εφαρμογή και κάθε ανθρώπινη προσδοκία.

Τα Ερμονίκεια δρώμενα που πραγματοποιήθηκαν για 6η συνεχή χρονιά με μεγάλη επιτυχία στην ειδυλλιακή Λάμπη Ρεθύμνου, ταξίδεψαν ξανά στις εποχές, διδάσκοντας και διαδίδοντας τις ανώτερες αξίες του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Το όμορφο διήμερο, ξεκινώντας με τα δρώμενα του Σαββάτου, άρχισε από νωρίς το πρωί με τις προτεινόμενες επισκέψεις σε τοπικά μουσεία, εργαστήρια και τις εσωτερικές εκθέσεις δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να συνδυάσουν τις παραδοσιακές γεύσεις με τον τοπικό λαογραφικό πολιτισμό αλλά και τον μουσικό θησαυρό των αρχαίων Ελλήνων ενώ αργότερα το απόγευμα η ημέρα κορυφώθηκε με τις κατάμεστες Ομιλίες και το Δημιουργικό Δρώμενο, τα οποία φιλοξένησαν για μία ακόμη χρονιά, καταξιωμένους ερευνητές και επιστήμονες.

Τα αθλητικά δρώμενα της Κυριακής ξεκινώντας με μια διάχυτη αθλητική ατμόσφαιρα, ζωντάνεψαν από άκρη σε άκρη την Λάμπη, γεμίζοντας κίνηση και χρώμα την περιοχή με τους Δρόμους Παίδων σε Μέλαμπες και Σπήλι, τον Κοινό δρόμο 2χλμ και τον 6ο Ερμονίκειο Δρόμο 20χλμ το κορυφαίο γεγονός της ημέρας.

Ακολουθώντας τα πρότυπα και τις εμπνεύσεις των αρχαίων Πανελλήνιων εορτών, μέσα στα πλαίσια διάδοσης της ”Αρχαιολογίας για το Κοινό” πραγματοποιήθηκαν η καθιερωμένη επιβλητική Πομπή των Ιππέων με την συμβολική Παράδοση και τον Τερματισμό του Κηρυκείου αλλά και οι Γυμναστικές επιδείξειςπου εισήχθησαν για πρώτη φορά, ενώ το προσφερόμενο δωρεάν υπαίθριο γεύμα και η ελεύθερη συμμετοχή σε κάθε επισκέπτη, έδωσε το στίγμα και την μοναδικότητα των Ερμονίκειων Αγώνων.

Τα Επινίκεια, η επίσημη λήξη των Αγώνων ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο το πλούσιο διήμερο χάρισαν αξέχαστες στιγμές με μια γιορτινή χορευτική και μουσική πανδαισία που πλημμύρισε κάτω από τον ηλιόλουστο ουρανό, χρώματα μελωδίες και κίνηση το κέντρο του Σπηλίου. Η διήμερη γιορτή των Ερμονικείων, συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο την ομορφιά της φύσης, την τοπική ιστορία και τις διαχρονικές αξίες των ανθρώπων, έστειλε και φέτος το ζωντανό μήνυμα στους ευρύτερους πολιτειακούς φορείς, ότι η έμπρακτη υποστήριξη ανάλογων ποιοτικών εκδηλώσεων αποτελεί αναγκαία στρατηγική επένδυση με τεράστιες προοπτικές τόσο για την πολιτιστική όσο και για την οικονομική, τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Η Αγωνοθεσία των Ερμονικείων, φθάνοντας στις τελευταίες οργανωτικές αποκαταστάσεις και διευθετήσεις, ευχαριστεί θερμά, όλους τους αθλητές και τους επισκέπτες που παρευρέθηκαν σε αυτήν την Πανανθρώπινη γιορτή, όπως επίσης και τους περισσότερους από 120 εθελοντές που συμμετείχαν από την Λάμπη, το Αμάρι, την Κρήτη, την Αθήνα αλλά και το εξωτερικό.

Ξεχωριστά ευχαριστήρια επίσης αποστέλλονται και στους 76 επίσημους χορηγούς των Αγώνων, στους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, στους εθελοντικούς και επίσημους φορείς, τις μηχανοκίνητες ομάδες, στις δημόσιες αρχές και υπηρεσίες, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για την άψογη συνεργασία, στο 547 Α/Μ ΤΠ για την δυναμική του παρουσία, στην τεχνική ομάδα των Αγώνων, στο εργαστήριο “Νικόλαος Μπρας”, στους τοπικούς μουσικούς καλλιτέχνες, στον χορευτικό Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης που δημιούργησαν μια ζωηρή γιορτινή πανδαισία εορτάζοντας την επέτειο για τα 45 χρόνια ιδρύσεως του ομίλου, καθώς και σε όλους τους απλούς επώνυμους και ανώνυμους ανθρώπους που συνέβαλαν με τον τρόπο τους στο να πραγματοποιηθεί με απόλυτη επιτυχία ο μεγαλύτερος περιφερειακός θεσμός του Νομού.

Ολοκληρώνοντας, η Αγωνοθεσία των Ερμονικείων μεταφέρει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο, τον απόηχο των φετινών Αγώνων :

“Ξεπερνώντας κάθε δυσκολία και κάθε επίγειο εμπόδιο…ολοκληρώθηκαν για 6η συνεχή χρονιά τα ΕΡΜΟΝΙΚΕΙΑ δρώμενα, διαδίδοντας κάτω από έναν ηλιόλουστο ουρανό το μήνυμα της Νίκης από την πανάρχαια κοιτίδα της Λάμπης, προς όλον τον κόσμο.

Η επική ιστορία των πρώτων ανθρώπων, ζυμωμένη στο ίδιο αρχέγονο τοπίο, φωτίζει ξανά μέσα στον χωροχρόνο τον νέο δρόμο που πρέπει να χαράξει ο ανθρώπινος πολιτισμός…

Οι Εποχές μας καλούν…μέσα στην αχλή μιας ακόμη σύγχρονης Γιγαντομαχίας, για την κατάκτηση της υπέρτατης Νίκης.
Τη Νίκη του πολιτισμού και του πνεύματος. 
Τη Νίκη της Ενότητας και της Ειρήνης.

Και αυτό το κάλεσμα ξεκινάει από εδώ.
Στα Ερμονίκεια. Τη ΝΙΚΗ των ΑΝΘΡΩΠΩΝ!”

Τέλος  ακολουθώντας τα αρχαία πρότυπα τρεις ακόμη ΕΡΜΟΝΙΚΕΣ προστίθενται στο ιστορικό “Μητρώο” της Αγωνοθεσίας για τους οποίους θα ακολουθήσουν στο μέλλον ανάλογες τιμητικές διαδικασίες.

ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ 6ου ΕΡΜΟΝΙΚΕΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

Στην κατηγορία των ανδρών :

1 (60) 01:15:27 Σηφάκης Εμμανουήλ (Αφορδακός Team)

2 (61) 01:22:55 Μανιουδάκης Κωνσταντίνος (Ζαρός)

3 (37) 01:23:08 Τσάβαλος Βαλάντης (Ανεξάρτητος)

Στην κατηγορία των γυναικών :

1 (50) 01:53:37 Glass Jo (Ανεξάρτητη)

2 (10) 01:55:38 Γκίκα Δήμητρα (REMBOULI RUNNERS)

3 (57) 02:01:19 Κολλέτ Σαμπρίνα (Σ.Δ.Υ.Χ.)

Στην κατηγορία των παλαιών (Ανδρών / Γυναικών +50) :

1 (47) 01:34:53 Van de Broeck Raphael (AC Alken)

2 (32) 01:37:29 Πολάκης Αντώνιος (ΚΗΦΑΠ)

3 (21) 01:46:28 Μαρκάκης Εμμανουήλ(Ανεξάρτητος)