ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Για Πάντα»: Μία συνέντευξη με το Μάνο Λιουδάκη, το συγγραφέα της νέας παράστασης που ανεβάζει το The Garage!

Ο Μάνος Λιουδάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1979. Σπούδασε Οικονομικά στη Θεσσαλονίκη, αλλά η μεγάλη του αγάπη υπήρξε, από τα παιδικά του χρόνια, η γραφή. Ποιήματα και μικρά διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά. Το 2022 ήρθε σε επαφή με τον κόσμο του θεάτρου γράφοντας τους στίχους για τα τραγούδια της παιδικής παράστασης Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή Κανέλλα του The Garage. Την ίδια χρονιά και καθώς η δεύτερη μεγάλη του αγάπη είναι η καλλιτεχνική βιβλιοδεσία, σχεδίασε και δημιούργησε το έντυπο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης Η Σάντρα στο φως. Το 2023 ολοκλήρωσε το πρώτο του θεατρικό έργο με τίτλο Για Πάντα που ανεβαίνει στις 16 Φεβρουαρίου, στο The Garage, σε σκηνοθεσία Ελένης Δάγκα, υπό την αιγίδα και την οικονομική στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και την αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνου.

Πότε αντιληφθήκατε την κλίση σας στη γραφή; Τι είναι αυτό που σας παρακίνησε να αρχίσετε να γράφετε;

Από μικρή ηλικία, η συγγραφή ήταν κάτι που μου έδινε χαρά, αλλά και τη δυνατότητα να εκφράζω τις σκέψεις και τα συναισθήματα μου. Η αίσθηση ελευθερίας ήταν αυτό που με τράβηξε και που με κάνει να συνεχίζω μέχρι σήμερα.  

Τι σας ώθησε να γράψετε θέατρο και πόσο εύκολο ήταν αυτό, με δεδομένο πως η θεατρική γραφή διαφέρει ουσιαστικά από τη συγγραφή ποίησης και διηγημάτων;

Η ενασχόληση μου, τα τελευταία χρόνια, με τον κόσμο του θέατρο μέσω του The Garage, μου δημιούργησε την επιθυμία να γράψω ένα θεατρικό έργο. Στην αρχή δεν ήταν εύκολο, γιατί όντως ήταν κάτι τελείως διαφορετικό απ’ ό,τι είχα γράψει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Με μελέτη και μαθήματα δραματολογίας, όμως, από τη σκηνοθέτη της παράστασης, κα Δάγκα, κατάφερα να το ολοκληρώσω.

Τι σημαίνει ο τίτλος Για Πάντα;

Το «για πάντα» περιέχει μια βεβαιότητα, μια προφητεία, που έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις ανατροπές της ίδιας της ζωής. Γιατί τίποτα δεν είναι τόσο σταθερό στη ζωή, ώστε να μπορεί να ειπωθεί και να υποστηριχθεί το «για πάντα».

Ποια είναι η θεματική του έργου; Τι επιδιώκετε να πείτε μέσα από αυτό;

Η θεματική του έργου είναι οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος, δυσκολίες εξωτερικές και εσωτερικές. Ακόμα όμως και στις πιο δύσκολες καταστάσεις η ζωή μας δίνει ευκαιρίες να βγούμε από αυτές. Αρκεί να είμαστε έτοιμοι να τις καταλάβουμε.

Πώς ήταν η συνεργασία με τους ανθρώπους του θεάτρου;

Η συνεργασία ήταν και είναι υπέροχη. Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις ζωντανά τη διαδικασία γέννησης μιας θεατρικής παράστασης.

Τι περιμένετε από το τελικό αποτέλεσμα και από την ανταπόκριση του κοινού;

Θα ήθελα να αγαπήσουν το έργο, όπως το έχουμε αγαπήσει εμείς.

Υπάρχουν σχέδια για επόμενη συνεργασία με το θεατρικό χώρο; Θα επιθυμούσατε να συνεχίσετε σε αυτόν το χώρο;

Σχέδια δεν υπάρχουν, αλλά σίγουρα θα επιδιώξω να βρίσκομαι μέσα σε αυτόν το χώρο.

Μιλήστε μας και για την καλλιτεχνική βιβλιοδεσία. 

Η βιβλιοδεσία είναι ένας έρωτας για μένα. Είναι μια δημιουργική διαδικασία που απαιτεί πολλές και διαφορετικές τεχνικές και δεξιότητες. Είναι σαν ένα δημιουργικό παζλ. Στο τέλος, όταν ολοκληρωθεί ένα βιβλίο, βλέπεις το τελικό αποτέλεσμα σαν ένα καινούργιο πίνακα ζωγραφικής.