ΑΠΟΨΕΙΣ

Για την ελληνική εμπλοκή στο πόλεμο

…[]…. Η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά εμπλέκοντας όλο και περισσότερο τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στην αντιπαράθεση ΝΑΤΟ – Ρωσίας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις τόσο της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Ζαχάροβα, όσο και του εκπροσώπου του Ρώσου Προέδρου, Πεσκόφ, για “επικίνδυνες συνέπειες” που στοχοποιούν τη χώρα μας και τον λαό.

Ήδη έχουν σταλεί χιλιάδες τυφέκια εφόδου, αντιαρματικά όπλα, ρουκέτες, πυρομαχικά και επιπλέον πολεμικό υλικό, ενώ πριν λίγες μέρες μετακινήθηκαν 12 ελικόπτερα των ΗΠΑ στην Πολωνία από το Στεφανοβίκειο, διατέθηκε για μεταστάθμευση αμερικανικών αεροπλάνων ανεφοδιασμού (ιπτάμενων τάνκερ) το αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”  και ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ τύπου συμμετείχε στην επιτήρηση της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας φτάνοντας κοντά στην περιοχή της Οδησσού. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί πλέον βασική πύλη προώθησης αμερικανοΝΑΤΟϊκών δυνάμεων και υλικού στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, σε χώρες όπως Βουλγαρία, Ρουμανία και Πολωνία. Αύριο, Σάββατο 19 Μαρτίου αναμένεται να δέσει εκεί το γιγαντιαίο αμερικανικό οχηματαγωγό πλοίο “Liberty Passion”, ώστε να ξεφορτώσει τεθωρακισμένα και στρατιωτικό υλικό, τα οποία, στη συνέχεια, θα προωθηθούν μέσω σιδηροδρομικού δικτύου στην Πολωνία. Το Γ’ Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη, χαρακτηρισμένο ως Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ (NRDC – GR), βρίσκεται από το Δέκεμβριο του 2021 σε κατάσταση “Πλήρους Επιχειρησιακής Ικανότητας”. Η βάση στον Άραξο διατηρείται σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που χρειαστεί να αποθηκευτούν εκ νέου εκεί πυρηνικά.

Η βάση της Σούδας δουλεύει στο “φουλ” για τον ελλιμενισμό και την υποστήριξη ΝΑΤΟϊκών πολεμικών πλοίων που επιχειρούν σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με πτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που πετούν από την Κρήτη, μέχρι τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρουμανία και τη Μολδαβία, ή και στη Μαύρη Θάλασσα. Εδώ και μέρες αλωνίζουν το Αιγαίο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο “Truman” μαζί με τα αμερικανικοΝΑΤΟϊκά πλοία συνοδείας του, που αναμένεται να ελλιμενιστεί στο λιμάνι της Σούδας, αλλά και το γαλλικό αεροπλανοφόρο “De Gaulle”, το οποίο συνοδεύουν και πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και προγραμματίζεται να αγκυροβολήσει στον Πειραιά.

Κάθε μέρα όλο και περισσότερο βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο και  αποκαλύπτονται οι τεράστιοι κίνδυνοι για τον λαό μας από τη συμμετοχή στα ΝΑΤΟϊκά σχέδια και στις κατάπτυστες Συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία που στηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα. Συναινούν στην εμπλοκή, διαλέγουν το στρατόπεδο του ενός ληστή σε βάρους του άλλου ληστή, εκθέτοντας την χώρα και το λαό μας σε κινδύνους απρόβλεπτων διαστάσεων.

Τα διλήμματα που βάζουν οι εκμεταλλευτές μας για να συνταχτούμε πότε με τον έναν και πότε με τον άλλο πόλο, αν δηλαδή θα στηρίζουμε τη Ρωσία ή τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., όχι μόνο δεν λύνουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από την ακρίβεια και την πανδημία, αλλά τα μεγεθύνουν. Την ίδια στιγμή που η ακρίβεια σαρώνει το λαϊκό εισόδημα και τα νοσοκομεία είναι στα όρια της κατάρρευσης η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να δαπανά πάνω από 5 δις ευρώ το χρόνο, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς που δεν έχουν καμία σχέση με την υπεράσπιση της άμυνας της χώρας αλλά αξιοποιούνται για τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. που αιματοκυλούν ολόκληρους λαούς. Τα συμφέροντα του λαού μας όχι μόνο δε βρίσκονται στην βαθύτερη εμπλοκή σ’ αυτούς τους δολοφονικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, αλλά στην άμεση απεμπλοκή από αυτούς.

Καλούμε όλα τα σωματεία, τους φορείς του λαϊκού κινήματος να δυναμώσουν την πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και να απαιτήσουν:

  • Να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία
  • Να κλείσει τώρα η Βάση της Σούδας και όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.
  • Να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία…[ ]…

  *Το παρόν αποτελεί μέρος της ομιλίας του Α. Παπαδόπουλου στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στον πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή που πραγματοποιήθηκε στις 18/3/22.