ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΙΧΑΕΛΑ ΑΒΔΗ

Για τον εμβολιασμό και την διαχείριση της πανδημίας

Της Αβδη Μιχαελας, ειδικευόμενης παθολογίας στο ΓΝΡ,
μέλος της ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ

Θεωρούμε ότι τα εμβόλια, ως κατάκτηση της ανθρωπότητας και της επιστήμης, έχουν αποδεδειγμένα αποτελέσματα στη μείωση ή εξάλειψη λοιμωδών νοσημάτων.

Αποτελούν το σημαντικότερο όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Με την ταυτόχρονη αξιοποίηση των – επιστημονικά ενδεικνυόμενων – νέων φαρμάκων και σε συνδυασμό με όλα τα άλλα μέτρα πρόληψης και ένα πλήρως αναπτυγμένο, στελεχωμένο και εξοπλισμένο δημόσιο σύστημα Υγείας σε όλα τα επίπεδα (ιδιαίτερα στην Πρωτοβάθμια Υγεία), ικανού να αντιμετωπίζει τόσο τις «τρέχουσες», όσο και τις έκτακτες λαϊκές υγειονομικές ανάγκες, σήμερα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Ολα αυτά απαιτούνται ταυτόχρονα και ενιαία και κανένα από αυτά – ακόμα και στην περίπτωση της ολοκληρωμένης ανάπτυξής του – δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις ελλείψεις ή ανεπάρκειες των άλλων.

Για παράδειγμα, όπως έδειξε η ίδια η ζωή, η προσαρμογή του ανεπαρκέστατου δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύστημα της «μιας νόσου» ούτε τις ανάγκες της πανδημίας μπόρεσε να αντιμετωπίσει επαρκώς και πολύ περισσότερο άφησε τον λαό εκτεθειμένο στις άλλες ανάγκες της υγείας του, όσον αφορά την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση.

Υποστηρίζουμε  ότι η εξασφάλιση του έγκαιρου και μαζικού εμβολιασμού όλου του πληθυσμού, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κρατικού συστήματος Υγείας για όλες τις λαϊκές ανάγκες, αποτελεί ΑΝΑΓΚΗ και ΔΙΚΑΙΩΜΑ του λαού και η διασφάλισή του πρέπει να αποτελεί ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του κράτους και της εκάστοτε κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλα τα άλλα αστικά κόμματα, αυτό το βασικό ζήτημα το προβάλλουν με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω. Την κρατική υποχρέωση τη μεταθέτουν στην ευθύνη του λαού. Στριμώχνουν τις λαϊκές ανάγκες στο πλαίσιο ενός ανεπαρκέστατου δημόσιου συστήματος Υγείας που ενισχύει την επιχειρηματική του λειτουργία και την εμπορευματοποίηση των εργασιών του. Οποιος ρίξει μια ματιά στο σχέδιο για το νέο ΕΣΥ, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα δει ότι εμφανίζεται ως «λύση» ό,τι ακριβώς υλοποιήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις και μας έφτασε μέχρι εδώ, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα για τον λαό μας, τη ζωή και την υγεία του.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μετά από 6 μήνες δεν έχει εμβολιάσει αυτούς που δεν μπορούν να μετακινηθούν και κατά κανόνα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Για αυτό και οι εξαγγελίες περί «υποχρεωτικότητας» φανερώνουν σε όλο το μεγαλείο την υποκρισία της κυβέρνησης, που «κουνάει το δάχτυλο» στον λαό και την ίδια ώρα αρνείται να πάρει τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας. Διατηρεί την υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας και προσπαθεί να επεκτείνει τον εμπορευματοποιημένο χαρακτήρα του. Προστάτεψε προκλητικά τον ιδιωτικό τομέα κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας. Συντηρεί τον συγχρωτισμό σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι τα Μέσα Μεταφοράς και οι χώροι δουλειάς, και αποδέχεται τα πρωτόκολλα – «λάστιχο» των μεταφορικών και τουριστικών ομίλων. Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία αναπτύχθηκε ο ανορθολογισμός, αλλά και ο φόβος σε ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού.

Απόγειο αυτής της εγκληματικής πολιτικής είναι πως ακόμα και ο αναγκαίος εμβολιασμός καθίσταται αντικείμενο ανταπόδοσης και συναλλαγής με δωράκια (150 ευρώ στη νεολαία) και ποινές. Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα μπορούσε να εξετασθεί μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων και με αυστηρές προϋποθέσεις, που θα τις διασφάλιζε ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα Υγείας και όχι να αξιοποιείται για την ενίσχυση του κοινωνικού αυτοματισμού και διώξεων σε βάρος των εργαζομένων, ακόμα και απολύσεων.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να δυναμώσει τον αγώνα για καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων, στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ταυτόχρονα τάσσεται μαζί με τα σωματεία για άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας, με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζομένους, με αποκλειστική επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών.

Εμβολιαζόμαστε μαζικά, θωρακιζόμαστε απέναντι στην πολιτική και τα πρωτόκολλα διάδοσης του ιού, είμαστε όρθιοι για να λογαριαζόμαστε κάθε στιγμή (και όχι μετά, όπως έλεγε ένα αποτυχημένο σλόγκαν του ΣΥΡΙΖΑ) απέναντι στην πολιτική που βλάπτει σοβαρά την υγεία και τη ζωή του λαού..