ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Γιάνης Βαρουφάκης: Καταγγέλλουμε την «Μητσοτάκης ΑΕ» για την απάτη στην τιμή του ρεύματος

Ανεβαίνω στο Βήμα για να καταγγείλω την Κυβέρνηση για μια μεγάλη απάτη που έκανε εν μέσω καλοκαιριού όσον αφορά την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, μια απάτη που ακόμα κι εμείς που το μελετήσαμε, μας πήρε αρκετό καιρό να καταλάβουμε ακριβώς σε τι συνίσταται.

Γνωρίζω πολύ καλά, κύριε Υπουργέ, το ειδικό βάρος της λέξης απάτη. Δεν υπάρχει, όμως, άλλη λέξη για να περιγράψω αυτό που έγινε. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όταν τον Φεβρουάριο, Μάρτιο άρχισε να εκτοξεύεται στα ουράνια η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, εμείς στο ΜέΡΑ25 προτείναμε το προφανές. Τι είπαμε; Έχουμε διαφορετικούς τρόπους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Έχουμε υδροηλεκτρικά έργα με πάρα πολύ χαμηλό, μηδενικό οριακό κόστος, μόνο κόστος επισκευής των υδροηλεκτρικών, έχουμε φωτοβολταϊκά, έχουμε ανεμογεννήτριες κι αυτές με οριακό κόστος μηδέν παραγωγής, έχουμε λιγνίτες κι έχουμε και φυσικό αέριο το υψηλότατο πλέον, λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου. Και τι προτείναμε; Νομίζω το απολύτως φυσιολογικό και λογικό, να υπάρξει ένα πλαφόν ανά μονάδα παραγωγής, ανάλογα με την μέθοδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. 

Δηλαδή, στα υδροηλεκτρικά, πάρα πολύ χαμηλό πλαφόν με 5% κέρδος, το ίδιο στις ανεμογεννήτριες, στα φωτοβολταϊκά. Σχετικά με τον λιγνίτη ποιο είναι το μέσο κόστος; Το μέσο κόστος συν 5%, να μην χάνουν οι άνθρωποι, δεν λέμε. Έτσι, αν το είχαμε εφαρμόσει αυτό από τον Φεβρουάριο, Μάρτιο, θα είχαμε μια μέση τιμή της κάθε κιλοβατώρας στην επικράτεια, τουλάχιστον το 50% αυτής που είχαμε, χωρίς επιδότηση και χωρίς να υπάρχουν ζημιές εκ μέρους των παραγωγών. 

Στις 6 Ιουλίου του 2022, αυτό το καλοκαίρι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Κυβέρνησης –εδώ το έχω για να το θυμάμαι- στο φύλλο 3517 της Εφημερίδας Της Κυβερνήσεως στις 6 Ιουλίου, δημοσιεύσατε μια ρύθμισηένα πλαφόν για την χονδρική τιμή που όταν το διάβασα πρέπει να σας πω αναθάρρησα, είπα ότι είναι σωστή η κατεύθυνση στην οποία πηγαίνει η Κυβέρνηση. 

Γιατί τι λέτε εκεί; Αυτό που λέγαμε εμείς από τον Φεβρουάριο, Μάρτιο. Λέτε, ανά μέθοδο παραγωγής ένα πλαφόν, το είπατε διοικητική μέγιστη τιμή. Σωστά; Αυτό είπατε και μάλιστα την καθορίσατε κιόλας. Δεν ξέρω πώς την προσδιορίσατε, γιατί δε μας λέει ούτε το Υπουργείο ούτε η ΡΑΕ. Όμως δεν έχει καμία σημασία. Δεν θα μείνω σε αυτό. Προσδιορίσατε μια τιμή 85 ευρώ τη μεγαβατώρα από τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες, εκατόν δώδεκα ευρώ -αν δεν κάνω λάθος- από τα υδροηλεκτρικά. Το υπολογίσατε, φαίνεται ότι το κόστος συντήρησης είναι μεγαλύτερο. Και μετά για το φυσικό αέριο και τον λιγνίτη είχατε μια φόρμουλα που κάθισα και τη μελέτησα και είναι λογική. Είναι ουσιαστικά το μέσο κόστος συν λίγο, όπως λέγαμε δηλαδή, από τον Μάρτιο. 

Κι όμως, ακούμε ότι μέσα από αυτή τη φόρμουλα, πήρατε 1,1 δισεκατομμύριο από τους παραγωγούς, αλλά ταυτόχρονα επιδοτήσατε και με 2 δισεκατομμύρια τον μήνα. Πώς εξηγείται αυτό; Εξηγείται με την απάτη που κάνατε και πρόκειται περί απάτης, κύριε Υπουργέ. 

Ποια είναι η απάντηση; Ας πάρουμε τον μέσο όρο της μεγαβατώρας σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Το χρηματιστήριο ενέργειας μόνο και μόνο που το αναφέρω είναι πρόβλημα, γιατί όταν λέτε ότι βάζετε πλαφόν στη χονδρική θα περίμενε ένας λογικός άνθρωπος ότι όταν έρχεται το κράτος -γιατί έχουμε κρίση- και λέει «θα επιβάλω πλαφόν στη χονδρική» καταργείται ή τουλάχιστον μπαίνει σε αναστολή το χρηματιστήριο ενέργειας. Ποιος είναι ο λόγος να έχεις χρηματιστήριο ενέργειας όταν πας εσύ στον παραγωγό και του λες «αυτή είναι η τιμή» διοικητικά επιβεβλημένη; Δεν καταργήσατε το χρηματιστήριο. Αφήσατε το ψευτοχρηματιστήριο ενέργειας, όπου τρεις-τέσσερις ολιγάρχες μαγειρεύουν μεταξύ τους μια τιμή, να συνεχίζουν να τη μαγειρεύουν. Ο ανθρώπινος νους δυσκολεύεται να καταλάβει πώς είναι δυνατόν να έχετε μία τιμή που δίνει το χρηματιστήριο ενέργειας, και κατά μέσον όρο είναι 700 ευρώ τον τελευταίο χρόνο.

Πείτε μου όμως, κύριε Υπουργέ, εσείς το έχετε καταλάβει αυτό ή σας κοροϊδεύουν και εσάς; Είναι σημαντικό το ερώτημα. Είπαμε πριν, σύμφωνα με τη δική σας ρύθμιση, ότι υπάρχει ένα πλαφόν 115 ευρώ τη μεγαβατώρα από τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, σωστά; Τα 700 τι είναι; Ποια ισχύει, τα 115 για την χονδρική ή τα 700 του χρηματιστηρίου;

Θα σας πω, γιατί το έψαξα και το βρήκα, είναι ρητορικό το ερώτημα. Σας πληροφορώ, γιατί δεν το ξέρετε καν, πραγματικά ακούστε να πληροφορηθείτε, γίνεται το εξής απίστευτο αλισβερίσι. Το χρηματιστήριο ενέργειας προσδιορίζει την τιμή 700 ευρώ τη μεγαβατώρα για τη CVC, τη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ παίρνει τα 700, αλλά πρέπει να επιστρέψει στο κράτος τα 558, που είναι διαφορά μεταξύ του 700 και του πλαφόν που έχετε βάλει, της διοικητικής τιμής. Έτσι παίρνει λοιπόν η ΔΕΗ 700 για την κάθε μεγαβατώρα από υδροηλεκτρικά και επιστρέφει στο δημόσιο τα 558. Τα 558 τι τα κάνει το Δημόσιο; Τα επιστρέφει στους παρόχους -όχι στους παραγωγούς- υποτίθεται για να μειωθεί το κόστος των παρόχων υποτίθεται ώστε ο ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων να μειώσει μέσα από αγοραίες διαδικασίες τη λιανική. Ποιον κοροϊδεύετε; Η CVC, που έχει αγοράσει τη ΔΕΗ, είναι και πάροχος είναι και παραγωγός. Ο Μυτιληναίος είναι και πάροχος είναι και παραγωγός. Ο Περιστέρης είναι και πάροχος είναι και παραγωγός. Ο Βαρδινογιάννης είναι και πάροχος και παραγωγός. Τι κάνετε δηλαδή; Και εδώ είναι η απάτη, δεν υπάρχει άλλη λέξη. Τους δίνετε τα 700 ευρώ, παίρνετε τη διαφορά με το πλαφόν από τη μία τσέπη και τους τα βάζετε αυτά τα χρήματα, τα 558, στην άλλη τσέπη. 

Πώς θα ωφεληθεί ο καταναλωτής από αυτό; Βεβαίως δεν ωφελείται. 

Βεβαίως εσείς, για να μην σας κρεμάσουν στα μανταλάκια οι δικοί σας ψηφοφόροι, πάτε και δανείζεστε από την κυρία Λαγκάρντ –γιατί από την κυρία Λαγκάρντ δανείζεστε, είναι μείον το ταμείο. Αυτά τα 2 δισεκατομμύρια που δίνετε κάθε μήνα από πού τα παίρνετε; Από το χρέος τα παίρνετε, από τον προϋπολογισμό που είναι μείον. Άρα τα δανείζεστε από τις αγορές. Οι αγορές αγοράζουν τα ομόλογα του κ. Σταϊκούρα και την ίδια στιγμή τα πουλάνε στην κυρία Λαγκάρντ, το γνωρίζετε πολύ καλά. Γι’ αυτό ακόμα είναι στο 4% τα επιτόκια δανεισμού και δεν είναι στο 14%. 

Αυτό λέγεται απάτη! Από τη μια μεριά προσποιείστε ότι βάζετε πλαφόν στον κ. Περιστέρη, στον κ. Βαρδινογιάννη, στον κ. Λάτση και βεβαίως στη CVC, από την άλλη μεριά ό, τι τους πάρετε τους τα δίνετε στην άλλη τους τσέπη και ταυτόχρονα δανείζεστε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να επιδοτείτε, φεσώνοντας τις μελλοντικές μας γενιές, αυτούς τους ολιγάρχες. Αυτό είναι απάτη! 

Το ΜέΡΑ25 σας καταγγέλλουμε αυτή τη στιγμήΑπαιτούμε πλαφόν στη χονδρική και πλαφόν στη λιανική, άμεση κατάργηση αυτού του αμαρτωλού ψευτοχρηματιστηρίου ενέργειας σήμερα, τώρα

Αν έχετε έστω και τόση δα τσίπα, πάρτε το πίσω. Υποτίθεται -διαβάζουμε και στην Καθημερινή σήμερα- το ξανασκέφτεστε αυτό το σύστημα που στήσατε την 6η Ιουλίου. Καταργείστε το τώρα. Πρώτη κίνηση; Βάλτε στο ψυγείο αυτό το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Εμείς θα το λέγαμε στο καλάθι των σκουπιδιών. Αλλά μην συνεχίζετε να κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό. Το ΜέΡΑ25 είναι εδώ να αποκαλύπτει και στους δικούς σας Βουλευτές, που είμαι σίγουρος ότι δεν ξέρουν αυτή την απάτη που κάνετε.