Γιάννης Πουλόπουλος – Μίκης Θεοδωράκης (1964) – Όλο το extended δισκάκι!

Λέει λοιπόν ο Γιάννης Πουλόπουλος στον Γιώργο Τσαμπρα στα μέσα του 1980, μια συνέντευξη που θα δημοσιευθεί αργότερα σε έναν από τους 3 τόμους του ΤιΒι Ζάπινγκ:

«Σκέφτηκα λοιπόν να τραγουδήσω και πήγα να με ακούσουνε στην Κολούμπια. Πήγαινα κάθε μέρα στις 10 το πρωί μα αυτοί δεν μου κλείνανε μια ημερομηνία για ακρόαση. Κάποια στιγμή, πρέπει να είχα χάσει ίσαμε με εκατό μεροκάματα με βάλανε για ακρόαση με άλλους …45!!! Παρακολουθούσα τους προηγούμενους από μένα όλοι τραγουδούσανε κάτι κλαψιάρικα, κάτι αμανέδες, κάτι τάμπα ντούμπα και λέω “θα σας πω ένα Θεοδωράκη»!
Αρχίσανε αυτοί την καζούρα “εδώ δεν μπορούν να βγάλουνε ένα τσιφτετέλι της σειράς, εσύ θα μας πεις Θεοδωράκη!! Χα χα χα”.
Ναι, λέω εγώ, θα σας πω ή το “Μάνα μου και Παναγιά” ή το “Παράπονο”! Μέσα από το τζάμι του στούντιο έβλεπα τον Θεοδωράκη, τον Τσιτσάνη, τον Καλδαρα και τον Παπαϊωάννου…».

Με το που τραγουδάει ο Γιάνναρος (δεν λέει τελικά ποιο τραγούδι είπε) και πριν πει κάποιος άλλος κάτι, πετάγεται, λέει, ο ψηλός, τον Μίκη εννοεί και λέει “Σας κάνει δεν σας κάνει, τον κάνω εγώ τραγουδιστή για πάρτη μου”!

Η συνεχεία και το τέλος στην επόμενη ανάρτηση με το 2019 της Λύρα… Να πούμε εδώ ότι τα τραγούδια «Γωνιά – γωνιά» και «Είναι μακρύς ο δρόμος σου» από τον 2ο κύκλο της “Πολιτείας” του Μίκη Θεοδωράκη πρωτοηχογραφήθηκαν με τον Γιάννη Πουλόπουλο, στην Columbia, τον Μάιο του 1964. Λίγους μήνες αργότερα, Οκτώβριο του 1964, ηχογραφήθηκαν και με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Νοέμβριο του 1964 ο Γιάννης Πουλόπουλος τα ηχογράφησε εκ νέου, στη LYRA, με την ενορχήστρωση του Γιάννη Διδιλη. Το δισκάκι που έχει την πρώτη ηχογράφηση, λίγο διαφορετική από αυτή είναι το His Masters Voice 7PG 3411…

Και το έχει ανεβάσει ο φίλος μου ο Μελέκ:

Μουσικές Αναδρομές
Μανώλης Τζιλιβάκης