ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιατί χωρίς τέχνη, δεν υπάρχει «Πόλη των Γραμμάτων και των Τεχνών»

Την Τρίτη 16 Ιουνίου οι “art workers” του Ρεθύμνου, βρέθηκαν, για δεύτερη φορά, σε ανοιχτή συνάντηση στο μικρό θεατράκι στα Πευκάκια (Ευλιγιάς), για να συζητήσουν όλα τα επείγοντα και σημαντικά θέματα που τους απασχολούν. Είχε προηγηθεί άλλη μία συνάντηση πριν 15 μέρες, καθώς και μία συνάντηση των εκπροσώπων τους με εκπροσώπους του Δήμου, αλλά και 4 δράσεις διαμαρτυρίας μέσα στον τελευταίο μήνα (συνάντηση στην πλατεία Μικρασιατών, φωτογράφιση των κλειστών χώρων πολιτισμού και δύο μουσικά δρώμενα διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης).

Η Πρωτοβουλία στήριξης των Εργαζομένων στις Τέχνες Support Art Workers δημιουργήθηκε στις αρχές Μαΐου, ως αντίδραση στο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στον χώρο του Πολιτισμού μετά την έξαρση της πανδημίας του Covid-19 και με αφορμή την αρχική παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος της Πολιτείας για τους ανθρώπους που εργάζονται στα επαγγέλματα της Τέχνης. Διαδόθηκε γρήγορα μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γνώρισε “κύμα” συμπαράστασης από χιλιάδες άτομα, και γιγαντώθηκε σε ολόκληρη την Ελλάδα προβαίνοντας σε διάφορες δράσεις (μαζικές κινητοποιήσεις και καλλιτεχνικές δράσεις διαμαρτυρίας), επιτυγχάνοντας να ενημερώσει το ευρύ κοινό, να ενώσει τους καλλιτέχνες και να δώσει φωνή στα αιτήματά τους. Οι νέες συνθήκες πραγμάτωσης καλλιτεχνικών δράσεων που έχουν επιβληθεί, δεν αφήνουν περιθώρια αξιοπρεπούς επιβίωσης και δημιουργίας  των καλλιτεχνών.

Σε αυτό το πλαίσιο οι καλλιτέχνες και art workers του Ρεθύμνου, διεκδικώντας τα αυτόνοητα για την επιβίωσή τους αλλά και για τη συνέχιση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, διεκδικούν μέσα από συναντήσεις με φορείς και εξωστρεφείς δράσεις τη στήριξη των τοπικών φορέων, του Δήμου Ρεθύμνης και της Αντιπεριφέρειας Κρήτης.

Ήδη η πρώτη επαφή με εκπροσώπους του Δήμου έχει πραγματοποιηθεί σε ευνοϊκό κλίμα, ενώ υπάρχει προγραμματισμένο δεύτερο ραντεβού την προσεχή Τετάρτη 22 Ιουνίου, στο οποίο επιτροπή των καλλιτεχνών (με εκπροσώπηση από το χώρο του θεάτρου & του χορού, της μουσικής και των εικαστικών τεχνών) θα συναντηθεί με τους αντιδημάρχους Τουρισμού, Επιχειρηματικότητας και Εθελοντισμού και Καθημερινότητας Πόλης και Προαστίων (σημειώνεται ως σχόλιο η έλλειψη αντιδημαρχίας Πολιτισμού σε μια πόλη σαν το Ρέθυμνο με ουσιαστική συμβολή στην ιστορία του πολιτισμού).

Οι καλλιτέχνες του Ρεθύμνου διεκδικούν άμεσα:

1. Ο Δήμος να αναλάβει την «αγορά» των καλλιτεχνικών δράσεων, καλύπτοντας πλήρως τον προϋπολογισμό που η καθεμία από αυτές προτείνει.

2. Να θεσμοθετηθεί ένα φεστιβάλ με την πλήρη στήριξη του Δήμου Ρεθύμνης με καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται εδώ, το οποίο θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και θα διοργανώνεται με διαφάνεια (πρόσκληση ενδιαφέροντος προς όλους).

3. Να παραχωρηθούν δωρεάν όλοι οι χώροι που ανήκουν στην εποπτεία του Δήμου Ρεθύμνης (ακόμη και οι ανοιχτοί και μη ελεγχόμενοι, π.χ. πλατείες), σε όλους τους καλλιτέχνες ισότιμα, ανάλογα με το αίτημά τους. Να δοθεί επιπλέον δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν οι χώροι αυτοί από το κάθε σχήμα για πρόβες (τουλάχιστον τρεις). Επιπλέον αίτημα, η δωρεάν παραχώρηση να ισχύει γενικότερα και όχι περιστασιακά λόγω κρίσης.

4. Επιπλέον να στηριχθούν έμπρακτα όλες οι παραστάσεις και οι καλλιτεχνικές δράσεις κάθε μορφής, με την παροχή υλικοτεχνικής υποδομής (φως, ήχος και έντυπα).

5. Να αναλάβει ο Δήμος εξολοκλήρου κάθε ευθύνη σχετικά με τα υγειονομικά μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται για τη διεξαγωγή κάθε δράσης.

6. Συμμετοχή της επιτροπής καλλιτεχνών στη διαδικασία έγκρισης των καλλιτεχνικών δράσεων με στόχο να υπάρχει διαφάνεια και ίση μεταχείριση απέναντι σε όλους.

Επιπλέον οι Art Workers Ρεθύμνου διεκδικούν:

-Δημιουργία θέσης καλλιτεχνικού διευθυντή στο Δήμο Ρεθύμνου (με αντίστοιχες σπουδές και εμπειρία), ώστε να υπάρχει αρμόδιος για τα καλλιτεχνικά ζητήματα και υπεύθυνος/η για τη χάραξη μιας ευφάνταστης πολιτιστικής πολιτικής στο Δήμο.

-Ανάθεση σε εργαζόμενο του Δήμου το καθήκον της αναζήτησης χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκά προγράμματα ειδικά για τον πολιτισμό.

-Eπανίδρυση του Δημοτικού Θεάτρου Ρεθύμνου με πρόσληψη αποκλειστικά καλλιτεχνών.

-Nα ολοκληρωθεί άμεσα το έργο της διαμόρφωσης του ανοιχτού χώρου στα Πευκάκια (Ευλιγιάς), ώστε να παραδοθεί στους καλλιτέχνες για κάθε είδους καλλιτεχνική δράση.

-Διόρθωση των κατασκευαστικών ατοπημάττων στο «Σπίτι πολιτισμού», ώστε να μετατραπεί σε χώρο αφιερωμένο αποκλειστικά σε μουσικές/ θεατρικές παραστάσεις και λοιπές αποκλειστικά καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Ευελπιστούμε πως οι τοπικές Αρχές θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να παράγουμε πολιτισμό με ποιότητα και ευθύνη.

Με σεβασμό και αξιοπρέπεια απέναντι στην τέχνη μας,
Art workers Ρεθύμνου