ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Γιατί ήταν τόσο φονικός o σεισμός στην Τουρκία;

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη όσα εκτυλίσσονται τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία, η οποία τα ξημερώματα της Δευτέρας (06/02) επλήγη από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Με τον αριθμό των θυμάτων σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό να ξεπερνά συνολικά τους 2.600 νεκρούς και πάνω από 11.159 ανθρώπους να έχουν τραυματιστεί, όλα συνηγορούν στο να αποδειχθούν οι δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις από τις καταστροφικότερες των τελευταίων δέκα ετών, προειδοποιούν οι σεισμολόγοι, καθώς προέρχονται από ένα ρήγμα μήκους άνω των 100 χιλιομέτρων μεταξύ των Πλακών της Ανατολίας και της Αραβίας.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε περίπου 26 χιλιόμετρα ανατολικά της τουρκικής πόλης Νουρνταγί, σε βάθος 18 χιλιομέτρων, στο Ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας. Καθ’ όλον τον 20ο αιώνα, η σεισμική δραστηριότητα στο ρήγμα αυτό ήταν μικρή. “Αν παρακολουθούσαμε μόνο τους (μεγάλους) σεισμούς που καταγράφονται από τους σεισμογράφους θα παρατηρούσαμε, λίγο-πολύ, το τίποτα”, είπε ο Ρότζερ Μάσον, επίτιμος επιστημονικός συνεργάτης στο Βρετανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Από το 1970 στην περιοχή αυτή έχουν καταγραφεί μόνο τρεις σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Όμως το 1822 ένας σεισμός που υπολογίζεται στα 7 Ρίχτερ σκότωσε 20.000 ανθρώπους.

Κατά μέσο όρο, κάθε χρόνο σημειώνονται παγκοσμίως λιγότεροι από 20 σεισμοί με μέγεθος άνω των 7 βαθμών, κάτι που καθιστά τις σημερινές δονήσεις από τις μεγαλύτερες

Σε σύγκριση με τον σεισμό των 6,2 βαθμών που έπληξε την κεντρική Ιταλία το 2016 σκοτώνοντας περίπου 300 ανθρώπους, ο σεισμός της Τουρκίας απελευθέρωσε 250 φορές περισσότερη ενέργεια, σύμφωνα με την Τζοάνα Φορ Γουόκερ, την επικεφαλής του Ινστιτούτου Μείωσης Κινδύνων και Καταστροφών στο University College του Λονδίνου.

“Από τους πιο θανατηφόρους σεισμούς κάθε έτους, μόνο δύο τα τελευταία 10 χρόνια ήταν ισοδύναμου μεγέθους και τέσσερις τα προηγούμενα 10 χρόνια”, δήλωσε η Γουόκερ.

Γιατί ήταν τόσο φονικός

Το Ρήγμα Ανατολικής Ανατολίας είναι ένα ρήγμα οριζόντιας μετατόπισης. Αυτό σημαίνει ότι οι πλάκες πιέζονται η μία πάνω στην άλλη κατά μήκος μιας κατακόρυφης γραμμής, συσσωρεύοντας πίεση μέχρι που η μία από αυτές ολισθαίνει με μια οριζόντια κίνηση και απελευθερώνει τεράστια ποσότητα ενέργειας που προκαλεί τον σεισμό. Ένα τέτοιο γνωστό ρήγμα είναι αυτό του Αγίου Ανδρέα, στην Καλιφόρνια, όπου οι επιστήμονες λένε ότι θα μπορούσε να έχει ήδη συμβεί ένας καταστροφικός σεισμός.

Ο σεισμός προήλθε από σχετικά μικρό εστιακό βάθος για αυτό και η δόνηση στην επιφάνεια ήταν εντονότερη απ’ ότι αν προερχόταν από μεγαλύτερο βάθος, δήλωσε ο Ντέιβιντ Ρόδερι, γεωεπιστήμονας στο Open University της Βρετανίας.

Ωστόσο, δεν ήταν μόνο η ισχυρή δόνηση που προκάλεσε την καταστροφή. καθώς η ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε τα ξημερώματα, οπότε και οι άνθρωποι βρίσκονταν στα σπίτια τους και κοιμούνταν. Η στιβαρότητα των κτιρίων, που στα βίντεο που μεταφορτώθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι, ήταν επίσης ένας παράγοντας.

Η Δρ Κάρμεν Σολάνα, ειδική στην ηφαιστειολογία και την επικοινωνία κινδύνου στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, αναφέρει: “Η ανθεκτική υποδομή είναι δυστυχώς ανομοιόμορφη στη Νότια Τουρκία και ειδικά στη Συρία, επομένως η διάσωση ζωών εξαρτάται πλέον κυρίως από την ανταπόκριση. Οι επόμενες 24 ώρες είναι κρίσιμες για την εύρεση επιζώντων. Μετά από 48 ώρες ο αριθμός των επιζώντων μειώνεται τρομερά”.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρει το BBC, πως αυτή ήταν μια περιοχή όπου δεν είχε σημειωθεί μεγάλος σεισμός για περισσότερα από 200 χρόνια, επομένως το επίπεδο ετοιμότητας ήταν μικρότερο από μια περιοχή που ήταν περισσότερο συνηθισμένη να αντιμετωπίζει μεγάλες σεισμικές δονήσεις.

Τι είδους μετασεισμοί αναμένονται

Έντεκα λεπτά μετά την πρώτη δόνηση, ακολούθησε ένας μετασεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών. Ώρες αργότερα, σημειώθηκε μια δόνηση 7,5 βαθμών και ακολούθησε το απόγευμα ένας μετασεισμός 6 βαθμών.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι η δραστηριότητα επεκτείνεται στα γειτονικά ρήγματα. Αναμένουμε ότι η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί για ένα διάστημα», είπε ο Μάσον.

Μετά τον σεισμό του 1822, οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν μέχρι και το επόμενο έτος.

Ποιος θα είναι ο τελικός απολογισμός

Σεισμοί παρόμοιου μεγέθους σε κατοικημένες περιοχές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Ένας σεισμός 7,8 βαθμών στο Νεπάλ, το 2015, σκότωσε σχεδόν 9.000 ανθρώπους.

«Δεν θα είναι καλός (ο απολογισμός)», είπε ο Μάσον. «Τα θύματα θα είναι χιλιάδες, ενδεχομένως και δεκάδες χιλιάδες», πρόσθεσε.

Ο ψυχρός, χειμωνιάτικος καιρός, σημείωσε, σημαίνει ότι οι άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια έχουν λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν.