ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Γιατροί στον πόλεμο χωρίς όπλα: «Το έχουμε πάρει απόφαση θα μολυνθούμε όλοι»

Στον «πόλεμο» χωρίς «όπλα» βρίσκεται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας που πασχίζει από την πρώτη γραμμή να αντιμετωπίσει την πανδημία του κοροναϊού.

Οι ελλείψεις μέσων και μέτρων προστασίας είναι τεράστιες και οι καταγγελίες γιατρών και εργαζόμενων στα νοσοκομεία που φτάνουν στο Tvxs.gr, είναι δραματικές. «Το έχουμε πάρει απόφαση. Θα μολυνθούμε όλοι», λέει χαρακτηριστικά γιατρός.

Σε πολλά από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, όπως στο Τζάνειο οι γιατροί δεν έχουν ούτε τα ελάχιστα μέτρα προφύλαξης. Χαρακτηριστικά, εργαζόμενοι αναφέρουν στο tvxs.gr, ότι στο Τζάνειο καθώς και σε πολλά ακόμη νοσοκομεία δεν έχουν μάσκες ή τους χρεώνεται μία κατ’ άτομο στην οποία μάλιστα γράφουν το όνομά τους. Φυσικά οι μάσκες αυτές μετά από λίγες ώρες είναι άχρηστες, ενώ, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν είναι καν οι προβλεπόμενες, αφού «ιδρώνουν», κάτι που αποτελεί απόδειξη ότι δεν παίρνουν αέρα.

Στολές απομόνωσης παρέχονται με πολύ μεγάλη δυσκολία και με το σταγονόμετρο. Μόνο για τα επείγονται περιστατικά και μόνο μία σε όλη τη βάρδια ή την εφημερία. Αυτό, όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι δεν τους επιτρέπει να πάνε ούτε τουαλέτα, αφού αν την ανοίξουν χάνεται η μόνωση. Τις περισσότερες φορές το προσωπικό φορά τις απλές χειρουργικές στολές που δεν τους παρέχουν προστασία και βρίσκονται επίσης σε έλλειψη. Στο δε ΕΚΑΒ παρά τις πρώτες εντυπωσιακές εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας με τις ολόσωμες φόρμες, οι προμήθειες σε εξοπλισμό κάθε άλλο παρά επαρκείς ήταν, αφού όπως αποκαλύπτει το tvxs.gr, αυτές έχουν ήδη εξαντληθεί.

«Το έχουμε πάρει απόφαση ότι θα μολυνθούμε όλοι και περιμένουμε τα πρώτα συμπτώματα», αναφέρει γιατρός στο tvxs.gr και προσθέτει: «Μας ανησυχεί πόση διασπορά θα προκαλέσουμε μέχρι να εντοπιστούμε». Και δεν πρόκειται για ανησυχία χωρίς έρεισμα, αφού σύμφωνα με τις καταγγελίες που δεχόμαστε, τεστ σε εργαζόμενους των νοσοκομείων επιτρέπονται μόνο αν ανεβάσουν πυρετό και όχι αν παρουσιάσουν άλλα συμπτώματα. Τεστ δεν γίνονται ούτε σε γιατρούς και νοσηλευτές που έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Το προσωπικό αυτό δεν μπαίνει σε καραντίνα παρά συνεχίζει να δουλεύει κανονικά.

Εξάλλου προς επιβεβαίωση αυτού, έρχεται στο φως μια πολύ σοβαρή καταγγελία από τον πρόεδρο των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία Μιχάλη Γιαννάκο. Η υπόθεση αφορά γιατρό του ΑΧΕΠΑ, που αποτελεί και νοσοκομείο αναφοράς, ο οποίος παρότι παρουσίασε ύποπτα συμπτώματα δεν υποβλήθηκε σε εργαστηριακό έλεγχο αφού όπως τον ενημέρωσαν δεν υπάρχουν αντιδραστήρια. Το αποτέλεσμα είναι ο γιατρός να εργάζεται κανονικά ενώ έχει συμπτώματα με κίνδυνο αν ασθενεί από κοροναϊό να τον διασπείρει.

Χωρίς καν «μάσκες και γάντια»

«Κάθε μέρα παρακαλάμε για μια απλή χειρουργική μάσκα, όταν θα έπρεπε να φοράμε οι συνάδελφοι στις ΜΕΘ, στα Επείγοντα, αυτοί που είναι πάνω από τον άρρωστο θα έπρεπε να φοράμε μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας. Δεν έχουμε γυαλιά. Δεν έχουμε μάσκες», κατήγγειλε σε ζωντανή μετάδοση στην ΕΡΤ, η γιατρός στο Ασκληπιείο Βούλας και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, Δέσποινα Τουσουνίδου.

Η καταγγελία της έρχεται να προστεθεί σε αυτές πολλών ακόμη γιατρών και υγειονομικών. Μία από τις τελευταίες έρχεται από το νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να κατασκευάσουν μόνοι τους μάσκες. Ακόμη μία έγινε από τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών, Παναγιώτη Παπανικολάου: «Χαρτοπετσετέ τούλινες αποκριάτικες μάσκες» διένειμαν στο υγειονομικό προσωπικό του «Σισμανόγλειου».

Εδώ πάλι προς επιβεβαίωση των καταγγελιών των γιατρών ήρθαν οι οδηγίες από τον ίδιο τον ΕΟΔΥ για το πως θα πρέπει να γίνεται η νοσηλεία των ασθενών όταν δεν υπάρχει ο ειδικός εξοπλισμός. Για «ομολογία των ελλείψεων σε μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών», έκανε λόγο η ΟΕΝΓΕ, ενώ η ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε ότι «μας στέλνουν ως πρόβατα επί σφαγή στα περιστατικά κορονοϊού λόγω ελλείψεων».

Ελλείψεις σε διαγνωστικά τεστ

Στο κεφάλαιο των τεστ, χαρακτηριστική είναι η καταγγελία στο tvxs.gr, για ασθενή που πήγε σε νοσοκομείο της Ξάνθης και ζήτησε να υποβληθεί σε εξέταση, καθώς είχε μόλις επιστρέψει από το Μιλάνο και το νοσοκομείο δήλωσε αδυναμία να εξετάσει τον ασθενή, ο οποίος αποχώρισε τελικά, χωρίς να υποβληθεί σε εξέταση. Ανάλογα περιστατικά έχουν αναφερθεί στο tvxs.gr και για νοσοκομεία της Αθήνας. Γιατροί καταγγέλλουν επίσης στο tvxs.gr, ότι στο νοσοκομείο Νάξου που καλύπτει 20 χιλιάδες άτομα έχουν στείλει μόνο δώδεκα διαγνωστικά τεστ.

Προσωπικό εκτός μάχης

Ήδη, εξαιτίας των παραπάνω ελλείψεων, σε καραντίνα μπαίνουν καθημερινά δεκάδες γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό σε νοσοκομεία πρώτης γραμμής αλλά και σε εργαστήρια, ενώ νοσοκομειακά τμήματα κλείνουν λόγω της διασποράς του ιού, διευρύνοντας τις ήδη μεγάλες ελλείψεις και εντείνοντας την ανησυχία από την πολιτική προσλήψεων της κυβέρνηση.

«Αργήσαμε πάρα πολύ να ξυπνήσουμε ως κράτος», είπε στο tvxs.gr, ο διευθυντής νευροχειρουργός στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας Παναγιώτης Παπανικολάου. «Ας ελπίσουμε ότι θα προλάβουμε. Φωνάζουμε εδώ και καιρό για απλά πράγματα. Για τα μέσα προστασίας του υγειονομικού προσωπικού. Το υγειονομικό προσωπικό με κοροναϊό βγαίνει εκτός μάχης. Είμαστε σίγουροι ότι ένα μέρος των υγειονομικών θα αρρωστήσει, αλλά αυτό θα πρέπει να συμβεί σε όσο το δυνατόν λιγότερους. Γι’ αυτό φωνάζουμε για τα μέσα και τα μέτρα προστασίας».

Οργή… γιατρού

Την ώρα που οι άνθρωποι που στηρίζουν τη δημόσια υγεία απευθύνουν κραυγή βοήθειας, η κυβέρνηση αρνείται το αυταπόδεικτο των ελλείψεων και αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ προχωρά με σκανδαλώδεις συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα. Διπλάσια τιμή για διάθεση κρεβατιών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές κλινικές και εξωφρενική συμφωνία 30 εκατ. ευρώ με ιδιώτες για τα τεστ κορωναϊού.

Οι γιατροί κάνουν λόγο για εμπαιγμό. Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλει ότι δεν καμία επίσημη δέσμευση από την κυβέρνηση για τα αιτήματα της (επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ, κλινών, εργαστηρίων, ιδιωτών γιατρών κλπ). «Ως εδώ με την ατομική ευθύνη. Έχει ευθύνη η κυβέρνηση όταν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές παζαρεύει με τους εμπόρους της υγείας οι οποίοι αισχροκερδούν εκμεταλλευόμενοι την πανδημία και θα έχει «την αποκλειστική ευθύνη αν δεν πάρει όλα εκείνα τα μέτρα για να γίνει το σύστημα υγείας ‘οχυρό ζωής’».

Παράλληλα καταγγέλουν ότι γίνεται σπέκουλα με στόχο να αποκρύπτονται οι δραματικές συνθήκες που επικρατούν στα δημόσια νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά, εργαζόμενοι νοσοκομείων αναφέρουν στο tvxs.gr, την περίπτωση κάποιας εργαζόμενης που εμφανίστηκε στην ΕΡΤ για να ισχυριστεί ότι όλα είναι καλά στο νοσοκομείο Σωτηρία, «την ώρα που όλοι ξέρουν ότι είναι στη χειρότερη κατάσταση και δεν έχει ούτε γάντια. Τραγική κατάσταση και τραγική προπαγάνδα», αναφέρουν. Εδώ αξίζει να επισημανθεί ότι οι γιατροί του Σωτηρία ήταν από τους πρώτους που προχώρησαν σε καταγγελίες για τις δραματικές συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο τους. Και αυτές μπορούν να συνοψιστούν στο εξής: «Ούτε καν μάσκες».