ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

«Γιορτές χωρίς εισόδημα»: Άλυτα τα προβλήματα του κλάδου των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Στα προβλήματα του κλάδου αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και συναφών επαγγελμάτων Νομού Ρεθύμνου, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα τις γιορτές!

Στη σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

Δεν ξέρουμε πως να περιγράψουμε την κατάσταση που βιώνουμε εμείς οι εργαζόμενοι του κλάδου Επισιτισμού – Τουρισμού.
Η Κυβέρνηση μας εγκατέλειψε κυριολεκτικά στο έλεος του θεού!!!

Μόλις χθες πληροφορηθήκαμε πως το πρόγραμμα ΣΥΝ–ΕΡΓΑΣΙΑ του Οκτωβρίου θα πληρωθεί στους δικαιούχους 26 Νοεμβρίου, ναι καλά διαβάζετε, 26 Νοεμβρίου.

  • Τα ένσημα από μονομερείς αναστολές σύμβασης του 2020, παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Εργασίας για εμφάνισή τους στις 16 Νοεμβρίου, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ακόμα ως πρόβλημα υφίσταται κανονικά, με αποτέλεσμα να εκπνέουν οι προθεσμίες για την αίτηση των επιδομάτων του ΟΑΕΔ.
  • Φυσικά για εμφάνιση των ενσήμων από μονομερείς αναστολές του 2021 ούτε λόγος!
  • Όσοι συνάδελφοι εργάζονται σε ξενοδοχείο αλλά δεν ανήκουν στις ειδικότητες της κλαδικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων, δεν αναγνωρίζει το σύστημα τις μονομερείς αναστολές με αποτέλεσμα:
    Α) Να είναι ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΕΣ οι αιτήσεις για το επίδομα τακτικής ανεργίας.
    Β) Να γίνεται ΑΝΑΚΛΗΣΗ του περσινού επιδόματος με αποτέλεσμα αρκετοί συνάδελφοι να έχουν χρέος το σύνολο του επιδόματος που πήραν για το έτος 2020-2021.
    Γ) Να χάνουν το δικαίωμα της συνέχισης της εποχικότητας και την επόμενη χρόνια (2022), να μπαίνουν στον ΟΑΕΔ με τη διάταξη του «μια φορά εποχιακός», δηλαδή 100 ένσημα συμπληρωμένα 2 μήνες πριν την απόλυση.

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της αναλγησίας της Κυβέρνησης θα είναι όσοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι επιδομάτων, να μην προλάβουν να τα πάρουν άμεσα και να κινδυνεύουν να κάνουν γιορτές χωρίς εισόδημα.

Παράλληλα εξακολουθεί η Κυβέρνηση να αρνείται την οικονομική στήριξη στους εποχικά εργαζόμενους στην εστίαση, αλλά και σε αυτούς που θα έβγαιναν πρώτη φορά φέτος ταμείο ανεργίας, αφού εξακολουθεί να απαιτεί τουλάχιστον 85 περσινά ένσημα(;) την ώρα που πέρυσι δεν δούλεψε κανένας μας.

Η απαξίωση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ συνεχίζεται με την απίστευτη υποστελέχωση.

Χαρακτηριστικά σας αναφέρουμε πως οι αναρρωτικές άδειες των ξενοδοχοϋπαλλήλων πληρώνονται με 12μηνη καθυστέρηση από τις υπηρεσίες του πρώην ΤΑΞΥ, αφού οι υπάλληλοι που μας εξυπηρετούσαν μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΙΚΟΛΙΔΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΦΟΥΣΤΑΛΙΕΡΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ