ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιορτές Ρόκκας 2023: Ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους της διοργάνωσης!

Με πρωτοφανή προσέλευση και τεράστια χαμόγελα πραγματοποιήθηκε η συναυλία της αυγουστιάτικης υπερπανσελήνου, στο πλαίσιο των Γιορτών Ρόκκας 2023. Μια ξεχωριστή βραδιά που θα θυμόμαστε για πολλά πολλά χρόνια και ένα μεγάλο ευχαριστώ και απέραντη ευγνωμοσύνη στους φίλους, στους εθελοντές και σε όλους τους χορηγούς και υποστηρικτές και των φετινών επετειακών Γιορτών μας!

«Κανείς δεν περίμενε, όταν ξεκινούσε αυτό το ταξίδι, ότι θα διαρκέσει τόσο πολύ και ότι θα φτάσουμε τόσο μακριά», σημείωσε στη φετινή εναρκτήρια ομιλία του ο Παναγιώτης Σημανδηράκης, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Γιορτών Ρόκκας και εκ των εμπνευστών της πρώτης  συναυλίας της αυγουστιάτικης πανσελήνου στον Αρχαιολογικό Χώρο Ρόκκας πίσω στο 2013. Έκτοτε έχουν μεσολαβήσει πολλά, το πρώτο εκείνο ραντεβού μετατράπηκε, μέσα στα χρόνια, σε πολυήμερες Γιορτές και η φετινή πρωτοφανής προσέλευση του κόσμου στην ενδοχώρα των Χανίων, τόσο στην κορύφωση των Γιορτών Ρόκκας την τελευταία ημέρα του θέρους, όσο και όλες τις προηγούμενες ημέρες ήταν δίχως άλλο συγκινητική.

φώτο Νικος Καμπιανακης

Δεν ήταν και λίγα, άλλωστε, όλα όσα συνέβησαν στη Ρόκκα και στην Κερά Κισσάμου φέτος από τις 13 έως τις 31 Αυγούστου 2023. Εκκινώντας από τα εργαστήρια και τα σεμινάρια –λιθοξοίας με τον Γιώργο Μαρτσάκη, κρουστών με τον Γιώργο Φασόλη, breakdance με τον Μάνο Κατσιαδάκη και φωτογραφίας με την Φωτεινή Παπαχατζή–, και συνεχίζοντας με τη μικρή έκθεση «Δέκα Χρόνια Γιορτές Ρόκκας» με υλικό από όλες τις προηγούμενες διοργανώσεις, την πολύτιμη επίδειξη Πρώτων Βοηθειών από τον Ερυθρό Σταυρό, αλλά και τις προβολές που οργανώθηκαν σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και στο πλαίσιο του εργαστηρίου της «Προφορικής Ιστορίας», τα χωριά μας έζησαν για άλλη μια χρονιά μεγάλες και ζωηρές ημέρες και νύχτες του Αυγούστου. Μέρες και νύχτες γεμάτες ζωντάνια, δημιουργία, φωνές και χαμόγελα όλων των ηλικιών, ανταλλαγή ιδεών, νέες στοχοθεσίες και όνειρα.

Ο λυράρης και οι νεράιδες Φώτο Ιωάννης Μαρκογιαννάκης

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο διήμερο 19 και 20 Αυγούστου, οπότε διοργανώθηκε για τέταρτη φορά στο πλαίσιο των Γιορτών Ρόκκας η δράση Κερά Μια Σκηνή, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μέτης Παναγιωτοπούλου, όπου ολοκληρο το χωριό της Κεράς – οι δρόμοι και οι πλατείες του, οι αυλές και οι βεράντες – μετατράπηκαν σε πολλές μικρές σκηνές ενός μεγάλου χοροθεατρικού δρώμενου με τίτλο το «παραμύθι» και με επαναλαμβανόμενες μικρές παραστάσεις χορού αλλά και αφηγήσεις θρύλων και παραμυθιών από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Ένα αλλιώτικο κυνήγι θησαυρού, όπου μικροί και μεγάλοι, με τον γνωστό πια πολύχρωμο χάρτη της Κεράς στο χέρι, στριφογύριζαν στο χωριό αναζητώντας το επόμενο θέαμα. Και ανάμεσα στα δρώμενα έκαναν στάσεις για φαγητό και ποτό από τους «ζωηρούς» και «νόστιμους» πάγκους που είχαν στήσει οι κάτοικοι-μέλη των πιο δραστήριων τοπικών πολιτιστικών συλλόγων της Κρήτης («Η Αρχαία Ρόκκα» και «Η Αντωνούσσα»), που είναι και οι διοργανωτές των μοναδικών Γιορτών Ρόκκας.

Έκαναν και άλλες στάσεις όμως! Οι μεν μικροί για να συμμετάσχουν στο εικαστικό εργαστήρι ανακύκλωσης για παιδιά που οργάνωσε και τις δύο μέρες της Κερά Μια Σκηνή ο εικαστικός και διευθυντής δημιουργικού των Γιορτών Ρόκκας, Θοδωρής Παρασκάκης, και όλες και όλοι στον τοίχο που μεταμορφωνόταν σιγά-σιγά σε έργο τέχνης με τα χρώματα και τα πινέλα του εικονογράφου και street artist Κώστα Κυριακάκη, ο οποίος δημιούργησε εν τέλει μια μεγάλη τοιχογραφία, αντλώντας έμπνευση από τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και ειδικότερα από το έργο του «το πανηγύρι της Ασή Γωνιάς». Και οι δυο αυτές δράσεις (εικαστικό εργαστήρι και «Οι τοίχοι που μιλάνε») πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Διαπεριφερειακής Συνεργασίας «Νήσων Περίπλους», που υλοποιεί ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε., με τη συγχρηματοδότηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο του Μ. 19.3 του Τ.Π. CLLD LEADER.

Οι τοιχοι που μιλάνε Φώτο Ιωάννης Μαρκογιαννάκης

Τις ίδιες ημέρες, όμως, και συγκεκριμένα από τις 18 έως τις 21 Αυγούστου φιλοξενήθηκαν στις Γιορτές Ρόκκας διευθυντές και εκπρόσωποι φεστιβάλ από 10 χώρες και 4 ηπείρους του κόσμου, μέλη όλοι τους του The Festival Academy (thefestivalacademy.eu), της παγκόσμιας κοινότητας 1.100 επιμελητών φεστιβάλ από περισσότερες από 95 χώρες. Οι διεθνείς προσκεκλημένοι των Γιορτών Ρόκκας είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα δυο χωριά της κισσαμίτικης επαρχίας, αλλά και να παρακολουθήσουν από κοντά όλα τα εργαστήρια και τα δρώμενα, μεταξύ αυτών και τις δυο μέρες της Κερά Μια Σκηνή. Είχαν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν ντόπιους καλλιτέχνες και εκπροσώπους άλλων τοπικών πολιτιστικών οργανισμών και φορέων και πάνω απ όλα να συνομιλήσουν με τους κατοίκους της Κεράς και της Ρόκκας.

Κορυφαία στιγμή των φετινών επετειακών Γιορτών Ρόκκας ήταν, βέβαια, η τελευταία βραδιά του καλοκαιριού· η 31η Αυγούστου, οπότε χιλιάδες κόσμου κατέφθασαν στον Αρχαιολογικό Χώρο Ρόκκας και παρακολούθησαν κάτω από το φως του συγκλονιστικού «μπλε φεγγαριού» 120 μουσικούς και χορωδούς να ερμηνεύουν ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου του 20ού αιώνα: την καντάτα «Κάρμινα Μπουράνα» του Γερμανού συνθέτη και μουσικοπαιδαγωγού Καρλ Ορφ, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη. Μια συναυλία που οργανώθηκεσε συνεργασία με το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

φωτο Νίκος Καμπιανάκης

Έντονη συγκίνηση, μεγάλα χαμόγελα και ένα δυνατό χειροκρότημα με την ευχή να συνεχίσουμε για πολλά ακόμα χρόνια αυτή τη μοναδική διοργάνωση είναι το «ταμείο» της τελευταίας αυτής αξέχαστης βραδιάς. Οφείλουμε δε να συνεχίσουμε, από μέρους της διοργάνωσης, με ένα μεγάλο – ένα τεράστιο – ευχαριστώ και απέραντη ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη προς όλους όσοι συνέδραμαν, λίγο ή πολύ, στην πραγματοποίηση των Γιορτών μας· κάθε κάτοικο, φίλο και επισκέπτη των χωριών μας. Και ένα ακόμα ευχαριστώ σε όλους του εθελοντές και τις εθελόντριες που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να κυλήσουν όλα ομαλά. Και ασφαλώς σε όλους τους χορηγούς και υποστηρικτές – μικρούς και μεγάλους – που βοήθησαν να καταστεί η διοργάνωση και των φετινών Γιορτών Ρόκκας όχι μοναχά δυνατή αλλά και εξαιρετικά επιτυχημένη.

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Ευχαριστούμε θερμά τους συνδιοργανωτές, χωρίς τους οποίους η πραγματοποίηση των φετινών Γιορτών Ρόκκας δεν θα ήταν εφικτή: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, Περιφέρεια Κρήτης, Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, Πολιτιστικός Σύλλογος Ρόκκας «Η Αρχαία Ρόκκα», Πολιτιστικός Σύλλογος Κεράς «Η Αντωνούσα», Δήμος Κισσάμου.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους μεγάλους χορηγούς μας: SKY express, gentl.gr, ΑΝΕΚ LINES, Ikos Resorts, MOBIAK, Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνου, ΔΟΜΗΣΗ Α.Ε., Νερά Κρήτης, ΙΣΙΣ Α.Ε. Κατασκευαστική, ΣΥΝΚΑ, P. MICHALAKIS.

Ευχαριστούμε επίσης το σύνολο των χορηγών μας: Αναπαλαιώσεις Επίπλων – Μαραγκουδάκης Χρήστος, Σημανδηράκη Κρητικά Εδέσματα, Accounting Application – Γιανναράκης Αντώνης,  Γιώργος Καστανάκης – Κοπή & Επεξεργασία Πέτρας, Καστρινάκης Έπιπλα, Κουρά, ηδύοσμος, Σπύρος Μαυροδημητράκης – Πρατήριο Καυσίμων, Sportivo, Γεώργιος Β.Σκορδυλάκης, Κρεοπωλείο Τα 11 Αδέρφια, Φαρμακείο Σκουλάκης Αριστείδης, Mithimna Camping Bungalows, Παραδοσιακή Ταβέρνα Πορφύρα, Κακαουνάκης – Χρώματα, Υδραυλικά, Ηλεκτρικά Εργαλεία, Μηχανήματα, Ταβέρνα Σαργός, Ραϊσάκης Ευτύχιος Ελαιοτριβείο, Γεωγνωσία – Εμπόριο Γεωργικών Εφοδίων – Φυτώριο, Νίκος Ν. Κουτσουνάκης – Εμπόριο Υλικών Κατασκευών, El. Renieris & Co, Villa Rokka, On The Go Café, Κωνσταντίνος Χατζηδάκης – Πρατήριο Υγρών Καυσίμων, Χρήστος Γαλανάκης – Ελαιουργείο, Giannenakis Frozen Food, Παντοπωλείο – Κρητικά Προϊόντα «Η Μουρνιά», Ble Lounge Bar, Εrgokat, Ζανιδάκης Α.Ε, Ηλεκτρικές Συσκευές Γιώργος-Αντώνης-Νίκος Βερυκάκης, Bridge, Kappa Rental Services – Μανώλης Θωμαΐδης.

Ευχαριστούμε τα σημεία που φιλοξένησαν την προπώλησή μας: ΚΕΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, Βιβλιοπωλείο “Librairie”, Παντοπωλείο “Mikro Τύπος Καπνός Γεύσεις”

Ευχαριστούμε ακόμα τον Ερυθρό Σταυρό – τμήμα Κισσάμου, το Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου, το Πυροσβεστικό Τμήμα Κισσάμου, το Αννουσακειο Ιδρυμα και φυσικά τους εθελοντές και τις εθελόντριες για την πολύτιμη παρουσία τους όλες τις μέρες των Γιορτών Ρόκκας 2023.

Και ένα τελευταίο μεγάλο ευχαριστώ για την υποστήριξη στους χορηγούς επικοινωνίας μας τόσο στην Κρήτη όσο και πανελλαδικά: ΕΡΑ Χανίων, News247.gr, culturenow.gr, monopoli.gr, debop.gr, Olafaq.gr, Νέα Τηλεόραση, Zarpa Media Group, Δίκτυο Fm 91.5, ΔΡΟΜΟΣ 105.4, Max Fm 100.2, flashnews.gr, kriti24.gr, ANT1 Δυτικής Κρήτης 97.1, ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, biskotto.gr, sadentrepese.gr, Ράδιο Ριζίτες, Σεληνιώτικα Νέα, eparxies.gr, Go Hania, Gavdos 88.8, ΣΚΑΙ, kriti360.gr, chania.news, cultureinchania.gr, rethemnos.gr, parakritika.gr, bestmagazine.gr, Star 97,7, Βολταράκια στην Κρήτη – voltarakia.gr, Q Radio 102.7.