ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

«Γιορτή Διαπολιτισμικότητας» πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο

Γιορτή Διαπολιτισμικότητας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Μαΐου  2019 στους χώρους του σχολικού συγκροτήματος του 5ου Γυμνασίου και  του 4ου Λυκείου Ρεθύμνου.

Την γιορτή διοργάνωσαν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, το  5ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου-«Αρσάνιο Γυμνάσιο» και το 4ο Λύκειο Ρεθύμνου-«Αρσάνιο Λύκειο», σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης και τον Δήμο Ρεθύμνου.

Οργανωτική Επιτροπή ήταν οι: α) Ιωάννης Μαρκαντές, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, β) Κερασία Πετρογιάννη, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων, γ) Ειρήνη Παπατριανταφύλλου, Διευθύντρια 5ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, δ) Γιώργος Προύσαλης, Διευθυντής 4ου Γενικού Λυκείου Ρεθύμνου, ε) Σύλλογος Εκπαιδευτικών 5ου Γυμνασίου Ρεθύμνου και στ) Σύλλογος Εκπαιδευτικών 4ου Γενικού Λυκείου Ρεθύμνου. Στην υλοποίησή της συμμετείχαν δεκαεπτά σχολεία από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση  από όλο τον νομό Ρεθύμνου, περίπου 700 μαθητές και 95 καθηγητές.

Οι μαθητές, μικροί και μεγάλοι  και οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν για να αναδείξουν την ομορφιά και τον πλούτο της πολυπολιτισμικότητας, να προβάλουν τα σημεία συνάντησης των διαφορετικών πολιτισμών και να περάσουν το μήνυμα πως η αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων και λαών είναι εφικτή μόνο μέσα από την ουσιαστική επικοινωνία, την αλληλοαποδοχή, τον αλληλοσεβασμό και την αλληλεγγύη.

Στο πλαίσιο αυτό έλαβαν χώρα δράσεις που αφορούν πτυχές της καθημερινότητας αλλά και της δημιουργικότητας των ανθρώπων ανά τον κόσμο… Διατροφή, παιχνίδι, μουσική, χορός, τραγούδι, ποίηση, ζωγραφική  από διαφορετικές χώρες αποτέλεσαν τις θεματικές ενότητες της γιορτής. Επιπρόσθετα, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων στο θέμα της διαφύλαξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, όσον αφορά ανθρώπους που αναγκάζονται να φύγουν από τον τόπο τους, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της γιορτής και δράσεις με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες.

Έτσι ολόκληρο το σχολικό συγκρότημα του 5ου Γυμνασίου και 4ου Λυκείου “μεταμορφώθηκε” για μια διδακτική ημέρα σε “εργαστήρι“ πολιτισμών, με πρωταγωνιστές τα παιδιά που συμμετείχαν.

 Στα περίπτερα των γεύσεων και των τοπικών προϊόντων που στήθηκαν στο υπόστεγο του 4ου Λυκείου, μαθητές από τα Δημοτικά σχολεία του Άδελε και του Σταυρωμένου, από το ΕΕΕΚ Ρεθύμνου, από το 1o, 2ο, 5ο και το Πειραματικό  Γυμνάσιο και από το 4ο Λύκειο και το 2ο ΕΠΑΛ παρασκεύασαν εδέσματα, παρουσίασαν γεύσεις και προϊόντα από τον τόπο καταγωγής τους και περιέγραψαν παραδοσιακές μαγειρικές συνταγές. Φαγητά και γλυκά από την Ινδία, την Αλβανία,  την Γαλλία,  την Αγγλία , την Ελλάδα και άλλες χώρες προσφέρθηκαν για δοκιμή.

Στον προαύλιο χώρο του σχολικού συγκροτήματος διοργανώθηκαν ομαδικά παιχνίδια στα οποία μπορούσαν να συμμετέχουν όσα παιδιά ήθελαν: “Μαντηλάκι” από το Δημοτικό Σχολείο Σταυρωμένου, βιωματικά παιχνίδια συνεργασίας από το Πειραματικό Γυμνάσιο, ”Κυνήγι για την Ευρώπη “ από το 4ο Λύκειο, Σκάκι από τον Σκακιστικό Όμιλο Ρεθύμνου. Παράλληλα οι μαθητές από το 2ο ΕΠΑΛ παρουσίασαν ξύλινα παραδοσιακά παιχνίδια από διάφορες χώρες τα οποία είχαν κατασκευάσει οι ίδιοι.

Και βέβαια δεν έλειψαν ο χορός και η μουσική που φιλοξενήθηκαν στο δροσερό και σκιερό υπόστεγο του 5ου Γυμνασίου. Την αυλαία άνοιξε το Δημοτικό Σχολείο Σταυρωμένου. Μαθητές με παραδοσιακές φορεσιές χόρεψαν ινδικούς χορούς, ενώ πρώτη φορά είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και αλβανικούς χορούς. Στη συνέχεια μας γοήτευσαν με τα ρωσικά και ελληνικά  τραγούδια που είχαν επιλέξει. Με μουσικο-χορευτικό δρώμενο συμμετείχε στην γιορτή το Γυμνάσιο Επισκοπής, ενώ μαθητές του  Γυμνασίου Πανόρμου και του 4ου ΓΕΛ χόρεψαν παραδοσιακούς  Κρητικούς, Αλβανικούς, Ινδικούς αλλά και σύγχρονους χορούς. Από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Αθηνών  επτά μαθητές και τρεις εκπαιδευτικοί  τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και συμμετείχαν με τραγούδια. Από το Λύκειο Ατσιποπούλου, ομάδα μαθητών που πειραματίζονται σε καινούργιες μουσικές, εκτέλεσαν χορογραφία δική τους με κορεάτικη μουσική. Με ελληνικές μελωδίες “γέμισαν” τον προαύλιο χώρο οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς. Το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα έκλεισε η χορωδία και η χορευτική ομάδα του 5ου Γυμνασίου.

Παράλληλα σε  αίθουσες του 5ου Γυμνασίου και του 4ου Λυκείου λειτούργησαν βιωματικά εργαστήρια. Καθηγητές-εμψυχωτές  από το 4ο και το 5ο Γυμνάσιο παρείχαν με βιωματικό τρόπο, σε όσους μαθητές επιθυμούσαν, ερεθίσματα για να ενημερωθούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα προβλήματα των προσφύγων και εκπρόσωποι από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση με το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές πάνω στα ίδια θέματα. Μαθητές του 5ου Γυμνασίου, έχοντας δουλέψει πάνω στην ίδια θεματική,  παρουσίασαν το πρόγραμμα «Κροκός», που αναφέρεται στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων.

Ταυτόχρονα, μαθητές από τον όμιλο λογοτεχνίας του Πειραματικού Γυμνασίου, το 3ο, 4ο, 5ο Γυμνάσιο και 4ο ΓΕΛ συναντήθηκαν στο εργαστήρι ποίησης και δημιουργικής γραφής, διάβασαν και άκουσαν ποιήματα από όλο τον κόσμο, συζήτησαν για ανθρώπινες εμπειρίες και πανανθρώπινες αξίες και έγιναν για λίγο και οι ίδιοι δημιουργοί. Στο διπλανό εργαστήρι ζωγραφικής οι μαθητές επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να εκφράσουν με πινέλα και χρώματα  σκέψεις και συναισθήματά τους. Σε αίθουσα του Γυμνασίου μαθήτριες από την Ινδία ζωγράφιζαν με χένα τα χέρια όσων επιθυμούσαν ένα «ενθύμιο» Mehndi, ενώ στον διάδρομο του 5ου Γυμνασίου οι μαθητές/τριες γνώρισαν την τέχνη της τοιχογραφίας, και κόσμησαν το σχολείο με το καλλιτεχνικό τους αποτύπωμα.

Η γιορτή πλαισιώθηκε με εκθέσεις φωτογραφίας και παρουσιάσεις προγραμμάτων και εργασιών για την διαπολιτισμικότητα, προβολές βίντεο με θέμα την αλληλοαποδοχή και την αλληλοϋποστήριξη  και ένα θεατρικό μονόπρακτο.

Συγκεκριμένα, στο αμφιθέατρο του 5ου Γυμνασίου έγιναν παρουσιάσεις: βίντεο με εμπειρίες αλλοδαπών μαθητών που διαμένουν στην Ελλάδα από το Δημοτικό Σχολείο του Άδελε, βίντεο με τίτλο “Τα πρόσωπα του σχολείου μας” από το Πειραματικό Γυμνάσιο, πολιτιστικού προγράμματος με δραματοποίηση αφηγήσεων από Ικαρία, Νάξο  και Κρήτη από τους μαθητές του Γυμνασίου Γαράζου, και αναπαράστασης καθημερινών πράξεων αλληλεγγύης από το 5ο Γυμνάσιο. Επίσης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και την ΠΔΕ Κρήτης έγινε προβολή βίντεο και ενημέρωση για ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν τη διαπολιτισμικότητα, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Στο αμφιθέατρο του 4ου Λυκείου αντίστοιχα, μαθητές του 2ου Λυκείου παρουσίασαν δρώμενο για τις δυσκολίες της εφηβείας εμπνευσμένο από τον μύθο της περιπλάνησης του Οδυσσέα με τίτλο «Διαβατήριες τελετουργίες ενηλικίωσης εφήβων», η θεατρική ομάδα του 4ου Λυκείου παρουσίασε ένα θεατρικό μονόπρακτο με σενάριο και σκηνοθεσία των ίδιων των μαθητών και θέμα την αποδοχή του διαφορετικού, το Λύκειο Ατσιποπούλου παρουσίασε ομαδική εργασία για την ειρήνη, το Πειραματικό Λύκειο πρόβαλε βίντεο με θέμα “Ρέθυμνο και Προσφυγιά” και το 2ο ΕΠΑΛ βίντεο -τραγούδι που δημιουργήθηκε από τους μαθητές για την διαφορετικότητα και την ενδοσχολική  βία.

Και επειδή αυτή η γιορτή έγινε από τα παιδιά για τα παιδιά,  με εμψυχωτές τους εκπαιδευτικούς, μικροί δημοσιογράφοι από τον Ραδιοφωνικό όμιλο του Πειραματικού Γυμνασίου, πήραν συνεντεύξεις από τους συμμετέχοντες και κάλυψαν δημοσιογραφικά  την εκδήλωση με σκοπό  να δημιουργήσουν μια εκπομπή για το διαδικτυακό μαθητικό ραδιόφωνο ESR  και να μεταδώσουν έτσι τα μηνύματα από την γιορτή.

 Τη Γιορτή Διαπολιτισμικότητας τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης κ. Λιονή Μαρία με τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Κακογιαννάκη Νικόλαο, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Μαρινάκης Γεώργιος με τον Εντεταλμένο για Θέματα Παιδείας κ. Γεωργαλή Γεώργιο, τον Αντιδήμαρχο κ. Σκορδίλη Γεώργιο και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Χαμαλευρίου κ. Σερλή Δημήτριο, ο Συντονιστής Φιλολόγων κ. Αμπελάς Ιωάννης-Παναγιώτης και ο κ. Δαμανάκης Μιχάλης, Ομότιμος Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

            Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης. Τους συμμετέχοντες καθηγητές και μαθητές, τους μαθητές και τις μαθήτριες του 5ου Γυμνασίου & του 4ου Λυκείου για την υπευθυνότητα και την ωριμότητα που υπέδειξαν στους ρόλους που ανέλαβαν, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Παγκαλοχωρίου, κ. Δρυγιαννάκη Μάρκο και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Γυμνασίου. Τέλος, ευχαριστούμε ιδιαιτέρως το ΚΤΕΛ Ρεθύμνου-Χανίων για τη δωρεάν μεταφορά των  μαθητών/τριών.

Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής

Σαμωνάκη Μαρία, φιλόλογος