ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Γόνιμο διάλογο με τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων εγκαινίασε το Τμήμα Παιδείας Δήμου Ρεθύμνου

Το λόγο στους  νέους, δίνει ο Δήμος Ρεθύμνης μέσα από τον κύκλο συναντήσεων με τους Προέδρους των 15μελών μαθητικών Συμβουλίων Γυμνασίων και Λυκείων που διοργάνωσε και υλοποιεί  το Τμήμα Παιδείας – Νέας Γενιάς και Δια Βίου Μάθησης Δήμου Ρεθύμνης με τη συνδρομή  των Διευθυντών  των Σχολείων Β’ θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ρεθύμνης .

Αφορμή για την πρωτοβουλία αποτέλεσε η διαπίστωση του θερμού ενδιαφέροντος  που εκδηλώνουν οι μαθητές-τριες για το έργο που εκτελεί ο Δήμος, για ζητήματα καθημερινότητας αλλά και για τη μελλοντική εξέλιξης της πόλης και των Οικισμών, στο πλαίσιο διαλόγου που αναπτύσσουν με τον Δήμαρχο και αρμόδιους Αντιδημάρχους  κάθε φορά που τους επισκέπτονται  στο Δημαρχείο.

Εξίσου  εμφανής  είναι η ευαισθησία τους για θέματα διαχρονικά τα οποία δυστυχώς επικαιροποιούνται διαρκώς, όπως η ρατσιστική συμπεριφορά, η έμφυλη και ενδοοικογενειακή, η προστασία του περιβάλλον και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κ.α.

Υπέρμαχος της άποψης ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης των  κοινωνικών παθογενειών που πυροδότησαν η πολιτική, οικονομική, κοινωνική και υγειονομική κρίση  των τελευταίων ετών είναι η ενημέρωση, η πρόληψη και η υγιής δράση, ο Δήμος Ρεθύμνης δια του Τμήματος Παιδείας του, αποφάσισαν  τη διοργάνωση συναντήσεων με τους εκπροσώπους των μαθητών προκειμένου να  δώσουν  κίνητρο στους μαθητές/τριες και τους νέους, να ευαισθητοποιηθούν, να εκφραστούν δημόσια και να γίνουν ενεργοί πολίτες.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε προ λίγων ημερών στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ, παρουσία που Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη και του Αντιδημάρχου Παιδείας κ. Γιώργου Γεωργαλή, με τη συμμετοχή του Προϊσταμένου Τμ. Παιδείας κ. Γιώργου Σπαντιδάκη     και Προέδρων 15μελών μαθητικών Συμβουλίων. 

Ο Δήμαρχος καλωσόρισε θερμά τα παιδιά και αναφέρθηκε στην αξία που έχει η συμμετοχή των πολιτών και ειδικά των νέων σε θέματα  που αφορούν την καθημερινότητα αλλά και το μέλλον του τόπου τους,  μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες που προάγουν τη διαφάνεια, το γόνιμο διάλογο και το σεβασμό στη γνώμη του άλλου.  Διαβεβαίωσε τους συμμετέχοντες μαθητές ότι οι απόψεις τους  και οι προτάσεις που κατέθεσαν ως υπόμνημα ,  θα γίνουν σεβαστές και θα ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό του Δήμου. Παράλληλα, ζήτησε τη συνδρομή των εκπροσώπων των μαθητών στη διαφύλαξη και προστασία των κοινόχρηστων χώρων και των υποδομών που δημιουργεί διαθέτει στους πολίτες ο Δήμος Ρεθύμνης, οι οποίοι συχνά υφίστανται καταστροφές και κακοποιήσεις, συνθήκη που προσβάλλει αισθητικά, λειτουργικά και κοινωνικά κι επιπλέον επιβαρύνει οικονομικά υο Δήμο και τους δημότες.

Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος ενημέρωσε τους/τις  συμμετέχοντες μαθητές /τριες για τις αρμοδιότητες του Δήμου στο θέμα της σχολικής στέγης, για τα νέα σχολεία που έχει κατασκευάσει, για τις επεμβάσεις συντήρησης και επισκευής που έχει ήδη εκτελέσει σε πλήθος σχολικών κτιρίων αλλά και για το μελλοντικό προγραμματισμό έργων σε σχολεία του Ρεθύμνου. Όπως επεσήμανε ο κ. Γεωργάλης, η διαρκής μέριμνα του Δήμου και το σταθερό ενδιαφέρον του για την εκπαιδευτική κοινότητα  αντανακλάται στα έργα που υλοποιεί.

Η διαλογική συζήτηση εξελίχθηκε σε πολύ θετικό κλίμα. Στις σοβαρές και μελετημένες τοποθετήσεις τους, οι εκπρόσωποι της μαθητικής κοινότητας του Ρεθύμνου, επιβεβαίωσαν την αρχική αισιόδοξη διαπίστωση ότι οι νέοι συμπολίτες μας, έχουν άποψη, επιχειρήματα, ωραίες ιδέες και νοιάζονται για τον τόπο τους. Κατέθεσαν μάλιστα και υπόμνημα με τις προτάσεις τους στο Δήμο Ρεθύμνης.

Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν για την ανάγκη συνέχισης και καθιέρωσης της  συνεργασίας τους  σε μηνιαία βάση   και προγραμμάτισαν την επόμενη συνάντηση τους  για τον προσεχή Μάρτιο.