ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

GRAND PRIX Francophonie 2014: Πρωτιά για το Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου!

Ο “Όμιλος Γαλλοφωνίας” του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνάσιου του Πανεπιστημίου Κρήτης πρώτευσε μεταξύ των Γυμνασίων της Ελλάδας που συμμετείχαν!

GRAND PRIX Francophonie 2014 - Μεγάλο Βραβείο Γαλλοφωνίας 2014Το 1ο Μεγάλο Βραβείο Γαλλοφωνίας 2014 ανάμεσα σε όλα τα γυμνάσια της χώρας απέσπασε η συμμετοχή του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνάσιου του Πανεπιστημίου Κρήτης στον Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2014 που διοργανώνει κάθε χρόνο το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις πρεσβείες στην Ελλάδα κρατών που προωθούν τη Γαλλοφωνία (Δημοκρατία του Κογκό, Ελβετία, Βέλγιο, Ρουμανία, Τυνησία κ.λπ.).

Στη γιορτή Γαλλοφωνίας συμμετέχουν όλες οι γαλλόφωνες χώρες του κόσμου, ενώ από τους Διαγωνισμούς αναδεικνύονται και οι Μεγάλοι νικητές που κερδίζουν δώρα μικρής και μεγάλης αξίας που προσφέρουν οι διοργανωτές!

Το γενικό θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν η Μεσόγειος Θάλασσα, ειδικά δε για τα Γυμνάσια είχε τίτλο: “Η τρελή διακήρυξη των δικαιωμάτων της θάλασσας”.

Οι μαθητές που αποτελούν τον Όμιλο Γαλλοφωνίας του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Κρήτης συμμετείχαν στον διαγωνισμό με την παραγωγή μιας ταινίας όπου περιγράφουν ένα πολύ σημαντικό γεγονός: την επανάσταση της θάλασσας και των κατοίκων της!

Τα παιδιά, που καταλαβαίνουν πολύ γρήγορα το δίκαιο των αιτημάτων των επαναστατημένων, θα συμπαραταχθούν μαζί τους. Υποβοηθούμενοι από τα παιδιά, η θάλασσα και οι κάτοικοί της συντάσσουν “την Τρελή Διακήρυξη των Δικαιωμάτων της Θάλασσας” και μετά καταφέρνουν να επιβληθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή…!

Στο περιβαλλοντικό αυτό θέμα, οι μαθητές κλήθηκαν να εντάξουν τουλάχιστον 3 από τις 10 φετινές “τρελές” λέξεις του Διαγωνισμού, που υποδεικνύουν την εκπληκτική εφευρετικότητα της γαλλικής γλώσσας: AMBIANCER, À TIRE-LARIGOT, CHARIVARI, S’ ENLIVRER, FARIBOLE, HURLUBERLU, OUF, TIMBRÉ, TOHU-BOHU, ZIGZAG.

Οι μαθητές του Ομίλου Γαλλοφωνίας, μέσω του θέματος του διαγωνισμού είχαν την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν στο περιβαλλοντικό ζήτημα της καταστροφής του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα της θάλασσας, να εξασκηθούν στη χρήση της γαλλικής γλώσσας, καθώς και να έρθουν σε επαφή με στοιχεία της γαλλικής κουλτούρας.

Έτσι, εργαζόμενοι ομαδικά, οι μαθητές κατάστρωσαν το πρωτότυπο σενάριό τους (επανάσταση της θάλασσας), δανείστηκαν ήρωες από γνωστά παιδικά κινούμενα σχέδια (Μπομπ Σφουγγαράκης, Κέρμιτ, Νέμο και Ντόρι, Πάτρικ, ο Αστερίας κ.α.), ντουμπλάρησαν διαλόγους και έπαιξαν ρόλους ως ηθοποιοί.

Επίσης, έφτιαξαν πρωτοσέλιδα σε γνωστές γαλλικές εφημερίδες, όπου κατέγραφαν τη ροή και την έκβαση του αγώνα τους, με χιουμοριστικό συχνά τρόπο, σκέφτηκαν συνθήματα στη γαλλική γλώσσα με την πρέπουσα ομοιοκαταληξία, τα οποία φώναζαν κατά τις διαδηλώσεις τους.

GRAND PRIX Francophonie 2014 - Μεγάλο Βραβείο Γαλλοφωνίας 2014

Οι μαθητές απέκτησαν γλωσσικές, κοινωνικο-πολιτισμικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, ανέτρεξαν σε αυθεντικές γαλλικές πηγές και χρησιμοποίησαν με συστηματικό τρόπο τις νέες τεχνολογίες. Μέσω της επικοινωνιακής και διαφοροποιημένης παιδαγωγικής που ακολουθήθηκε καθ’ όλη τη διαδικασία σύνθεσης του έργου τους, ανέπτυξαν εφευρετικές και αυτόνομες ικανότητες εργασίας.

Οι περισσότεροι μαθητές από αυτούς που εργάστηκαν για την παραγωγή του βίντεο ταξίδεψαν στην Αθήνα για να παραλάβουν το βραβείο τους. Το Γαλλικό Ινστιτούτο διοργάνωσε για τους μαθητές εργαστήρια με Γάλλους επιμορφωτές, όπως δημιουργία κοσμημάτων, κογκολέζικους χορούς, γκράφιτι, χορούς break dance, κ.α., ενώ τους προσέφερε και ένα μικρό γεύμα.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής βράβευσης, η αγωνία όλων ανέβαινε, αφού το σχολείο αργούσε να ανακοινωθεί, δίνοντάς την ελπίδα για το πρώτο βραβείο! Τελικά, πράγματι, τα τρία τελευταία βραβεία δόθηκαν στο Γυμνάσιό του Ρεθύμνου (1ο από όλα τα Γυμνάσια), στο 4ο Λύκειο Βέροιας (1ο από όλα τα Λύκεια) και σε ομάδα φοιτητών της Γαλλικής Φιλολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το βραβείο και τα μετάλλια στο σχολείο μας απένειμε ο Ελβετός Πρέσβης στην Ελλάδα, Δρ. Lorenzo Amberg.

Οι διοργανωτές επιφύλαξαν στους μαθητές άλλη μια έκπληξη! Η βράβευσή μας απέκτησε ιδιαίτερο χρώμα από την παρουσία του Κωνσταντίνου, λυράρη από τη Σητεία, με πατέρα Ρεθυμνιώτη, στους ρυθμούς του οποίου χορέψαμε για όλους τους παρευρισκόμενους!

Εκτός από τα μικρά δώρα που έλαβαν οι μαθητές, ένας ή μία από αυτούς – που θα επιλεγεί με κλήρωση, όπως συμφωνήσαμε – θα έχει την τύχη να περάσει 15 ημέρες στο Biarritz της Γαλλίας μαθαίνοντας Γαλλικά και θαλάσσια σπορ!

Πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές που εργάστηκαν, Αναγνώστου Έλενα, Ανδρουλάκη Γεωργία, Γαγάνη Βαρβάρα, Γαϊδαρτζή Ανθή, Γιαννακοπούλου Ειρήνη, Κοζλόσκι Νίκο, Κουρκούτα-Σιρινιάν Ναϊρή, Λεντζάκη Γεωργία, Μαρκαντέ Αθηνά, Μαρκουλάκη Ευαγγελία, Μαχαιρίδη Θεόδωρο, Μπιρλιράκη Βάλια, Μπιρλιράκη Καλλιόπη, Πολυχρονάκη Ειρήνη, καθώς και στους καθηγητές τους, Δαργέντα Λένα, καθηγήτρια γαλλικών, υπεύθυνη του Ομίλου Γαλλοφωνίας, σκηνοθέτρια και συντονίστρια της όλης προσπάθειας, Παπαδοπούλου Πόλυ, φιλόλογο του σχολείου και βοηθό σεναριογράφο και Στράντζαλο Θανάση, καθηγητή μαθηματικών, βοηθό σκηνοθέτη και υπεύθυνο ειδικών εφέ.

Δείτε το βίντεο στο site του σχολείου (πατήστε κάτω δεξιά, για τους ελληνικούς υπότιτλους)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Ra9uu_B-a4M[/youtube]