ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Γυναίκες στην Ογκολογία: Εβδομάδα Πρόληψης για τον Καρκίνο στη Γυναίκα

Ο φετινός Σεπτέμβριος μας ένωσε όλους για την πρόληψη… 

Με ενδιαφέρον και αγάπη αγκάλιασε το κοινό τις δράσεις που διοργάνωσαν οι Γυναίκες στην Ογκολογία (Women 4 Oncology – Hellas), στο πλαίσιο της
Εβδομάδας Πρόληψης για τον Καρκίνο στη Γυναίκα και πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία της Εταιρείας Ογκολογών Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού (ΕΧΕΜ), της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού (ΕΕΑΜ), του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής”, καθώς και με διαιτολόγους, διατροφολόγους και γυμναστές.

Ενημερωτικές δράσεις για την πρόληψη του καρκίνου, δωρεάν εξετάσεις και βιωματικά σεμινάρια σε Δήμους και εμπορικά κέντρα της Αττικής, ένα μεγάλο Επιστημονικό Συνέδριο και μια Έκπληξη στο «κλείσιμο», έλαβαν χώρα για μία ολόκληρη εβδομάδα, από την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018.

Αναλυτικά:

  • Στις 17/9 στον ΔΗΜΟ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – Ν. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ πραγματοποιήθηκε δράση για την πρόληψη του καρκίνου με Δωρεάν Κλινική Εξέταση και Υπερηχογράφημα Μαστού, Βιωματικό Σεμινάριο Άσκησης Pilates και Σεμινάριο Διατροφής, Ενημερωτική Ομιλία για την Πρόληψη και συζήτηση με το κοινό.
  • Στις 18/9 στο ΜΕΤΡΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ έγινε ενημέρωση του κοινού για την Πρόληψη του καρκίνου και flash mob στην Πλατεία Συντάγματος.
  • Στις 20/9 στο THE MALL ATHENS έγινε ενημέρωση του κοινού για την Πρόληψη του καρκίνου, Δωρεάν Κλινική Εξέταση, Υπερηχογράφημα Μαστού και Happenings.
  • Στις 20-22/9 στο ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πρωτοποριακό Επιστημονικό Ιατρικό Συνέδριο με θέμα «5ο FORUM Γυναίκες στην Ογκολογία στην Ελλάδα – ‘Γυναίκα και Καρκίνος: ιδιαιτερότητες και διαφορές’».

Η εβδομάδα δράσεων ολοκληρώθηκε με μια εξαιρετική ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ την Κυριακή 23/9/18 όπου ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ η ΜΑΡΙΝΑ ΣΑΤΤΙ, με τις Fonés και Chόres και οι ΑΛΚΜΑΝ τραγούδησαν «Για την υγεία των κοριτσιών μας».

Η συναυλία διοργανώθηκε από τις Γυναίκες στην Ογκολογία (Women 4 Oncology – Hellas) με στόχο την στήριξη των γυναικών με καρκίνο.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος δημιούργησε μια μουσική παράσταση ενώνοντας δύο καινούριες μουσικές δυνάμεις, τη Μαρίνα Σάττι – με τις Fonés και τις Chόres – και τους Αλκμάν, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα στους χιλιάδες θεατές που το παρακολούθησαν.

Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για το έργο των Γυναικών στην Ογκολογία, που μάχονται τα τελευταία χρόνια να φέρουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας τη σημασία ανάπτυξης μιας κουλτούρας πρόληψης, αλλά και τη δυνατότητα πρόσβασης σε σύγχρονα μέσα προληπτικού ελέγχου για κάθε γυναίκα στη χώρα μας.

Ανάλογες δράσεις προετοιμάζονται και σε άλλες πόλεις, μεταξύ των οποίων και το Ηράκλειο Κρήτης. 

Γυναίκες στην Ογκολογία (Women 4 Oncology – Hellas)

Με γνώμονα την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό, έξι γυναίκες Παθολόγοι – Ογκολόγοι συναντήθηκαν τον Μάιο του 2014 και μοιράστηκαν το κοινό τους όραμα για τη δημιουργία στην Ελλάδα μιας μη κερδοσκοπικής επιστημονικής ομάδας γυναικών, στο χώρο της Ογκολογίας. Από το Ηράκλειο, η Ζένια Σαριδάκη – Ζώρα, Παθολόγος – Ογκολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ογκολογικού Τμήματος «Ασκληπιός» και η Σοφία Αγγελάκη, Αν. Καθηγήτρια Ογκολογίας ΠΚ, από την Αθήνα, η Έλενα Λινάρδου και η Ελένη Γαλάνη, Παθολόγοι – Ογκολόγοι, Διευθύντριες Ογκολογίας στο Metropolitan, η Αμάντα Ψυρρή, Αν.Καθηγήτρια Ογκολογίας ΕΚΠΑ και από την Πάτρα, η Αθηνά Χριστοπούλου, Παθολόγος – Ογκολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ αποτελούν την συντονιστική επιτροπή των “Γυναικών στην Ογκολογία”. Η αρχική αυτή ιδέα τους, στηρίχτηκε και πλαισιώθηκε από δεκάδες ακόμα γυναίκες επιστήμονες, με αποτέλεσμα, οι “Γυναίκες στην Ογκολογία” (Women 4 Oncology-Hellas), να είναι από την γέννησή τους σχεδόν, ένα δυναμικό δίκτυο αρωγής, ενημέρωσης και ουσιαστικής κοινωνικής προσφοράς, με επίκεντρο τη γυναίκα ασθενή με καρκίνο στη χώρα μας.

Βασικοί στόχοι της επιστημονικής αυτής ομάδας είναι η δημιουργία ενός μόνιμου ταμείου για τη στήριξη οικονομικά αδύναμων γυναικών με καρκίνο μέσα από την κάλυψη διαγνωστικών μοριακών εξετάσεων που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και η δημιουργία μιας κουλτούρας πρόληψης και ενημέρωσης ότι ο καρκίνος είναι μια νόσος όπως όλες οι άλλες η οποία, όταν εντοπιστεί σε πρώιμα στάδια, κατά κανόνα θεραπεύεται.

www.w4ohellas.org
www.facebook.com/womeninoncology