Μια πολύ όμορφη βραδιά έγινε την περασμένη Πέμπτη στο στέκι της Ρεθεμνιώτικης παρέας στην παλιά πόλη. Ο κ.Μανώλης Παπυράκης που αποτελεί την ψυχή της παρέας αλλά και οι υπόλοιποι μερακλήδες που συμμετέχουν ενεργά είχαν την ιδέα να καλέσουν τον σεβασμιότατο μητροπολίτη κ. Ευγένιο με κληρικούς που παίζουν μουσική και να περάσουν βραδιά αληθινής ψυχαγωγίας και όχι απλά διασκέδασης.

Διότι σήμερα η αληθινή ψυχαγωγία που δίνει την ευκαιρία στον καθένα να ανοίξει την ψυχή του να ακούσει παραδοσιακή μουσική και να συμμετέχει και ο ίδιος τραγουδώντας η χορεύοντας, έχει σχεδόν χαθεί. Και λέω σχεδόν διότι υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις όπως αυτή η γνήσια μερακλίδικη παρέα στη οποία προσέρχονται και νέοι, πράγμα πολύ παρήγορο.

Ο σεβασμιότατος με χαρά αποδέχτηκε την πρόσκληση και ήρθε μαζί με τον γενικό αρχιερατικό επίτροπο πατέρα Νικόλαο Νικηφόρο και με ιερείς που παίζουν μουσική όπως ο παπα Στεφανής ο Νίκας που έπαιξε μαντολίνο και τραγούδησε συνοδεύοντας τον γιο του Γιάννη που έπαιξε λύρα, ο παπά Μανώλης Φουντουλάκης και ο παπα Νικολής Τσιγδινός  που έπαιξαν λύρα και ο παπα Μιχάλης Κλωνάρης που έπαιξε ασκομπαντούρα.

Παρόντες επίσης ο πατέρας Γεώργιος Γαλερός ο οποίος αν και μουσικός παρέστη στην αρχή και αποχώρησε χωρίς να παίξει λόγω πένθους, ο παπα Γιάννης Κακογιαννάκης, ο παπα Ανδρέας Μιξάκης και άλλοι.

Όλοι τους εντυπωσίασαν με την τεχνική τους αλλά και τον σεβασμό στην παράδοση, ενώ καταχειροκροτήθηκαν και έδειξαν με την συμμετοχή τους ότι η εκκλησία είναι κοντά στην παράδοση και στον πολιτισμό μας. Ο κ. Παπυράκης καλωσόρισε τον κ Ευγένιο με τους κληρικούς και τόνισε ότι ανέκαθεν η εκκλησία υπήρξε σε εποχές δύσκολες αυτή που στήριξε τον Ελληνισμό και διατήρησε τα ήθη, έθιμα, και πολιτισμό εκτός βέβαια από την θρησκεία. Ο σεβασμιότατος παίρνοντας τον λόγο με την ευγένεια και την ευφράδεια που τον διακρίνει ευχαρίστησε όλη την παρέα για αυτή την πρόσκληση αλλά και για την προσπάθεια που κάνει να φέρει τους νέους κοντά στην κρητική μουσική και στα έθιμα του τόπου μας, θέλοντας παράλληλα να αναφερθεί στη σχέση της εκκλησίας με τον λαϊκό πολιτισμό, τα χρηστά ήθη και έθιμα των Ελλήνων.

Κλείνω με μια μαντινάδα που έβγαλα για την περίσταση:

Να ζήσει ο δεσπότης μας κι οι μερακλοπαπάδες
που παίζουνε και τραγουδούν όμορφες μαντινάδες

                                    Γιώργος Σηφάκης (Σιμισακογιώργης)