ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

H έκθεση χαρακτικής «EVA – La Donna Eterna» στις Αρχάνες

Ο Δήμος Αρχανών – Αστερουσίων, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, διοργανώνει σε συνεργασία με τον χώρο πολιτισμού ΧΟΤΑRIS την έκθεση χαρακτικής «EVA – La Donna Eterna».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 20.00, στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού «Παλιά Ηλεκτρική Αρχανών», έναν χώρο γεμάτο φως, που ανοίγει για πρώτη φορά τις πύλες του στο  κοινό για να υποδεχτεί την Χαρακτική Τέχνη.

Ο ΧΟΤΑRIS είναι ένας χώρος πολιτισμού στον οποίον εκτίθενται έργα σύγχρονης χαρακτικής από όλο τον κόσμο. Η συλλογή, η οποία θεωρείται από τις σημαντικότερες της Ευρώπης, ανήκει στην οικογένεια της Εύας και Χρήστου Γιαννάκου και στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 1870.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 1ου παγκόσμιου Συμποσίου χαρακτικής και βιβλιοσήμων με θέμα «Διάλογοι για την γυναίκα στην χαρακτική τέχνη», που διοργανώνεται από τον χώρο πολιτισμού Xotaris Art Forum σε συνεργασία με τον διεθνή σύνδεσμο βιβλιοσήμων FISAE και λαμβάνει χώρα στις Αρχάνες το χρονικό διάστημα 6-9 Σεπτεμβρίου 2018. 

Τα Βιβλιόσημα (Ex–Libris) αποτελούν ένα ιδιαίτερο είδος της χαρακτικής γνωστό στην Ευρώπη εδώ και 500 χρόνια αλλά σχεδόν άγνωστο στην Ελλάδα. Η ιστορία τους είναι άρρηκτα δεμένη με την ιστορία του βιβλίου και η εμφάνισή τους συμπίπτει με την εμφάνιση της τυπογραφίας.

Πρόκειται για μια έκθεση στην οποία συμπυκνώνονται έργα που παρουσιάστηκαν μέσα από τέσσερις εκθέσεις του Xotaris Art Forum, σε όλο τον κόσμο τα τελευταία δέκα χρόνια στην Κίνα, την Αργεντινή, την Ινδία, την Ευρώπη.

Θα παρουσιαστούν έργα μοναδικής ομορφιάς που πρώτη φορά βγαίνουν έξω από τον χώρο πολιτισμού Xotaris. Χαρακτικά, επιζωγραφισμένα και επιχρωματισμένα, σχέδια, χειροποίητα βιβλία, παλαίτυπα. Ακόμη μήτρες χαρακτικής, ινδικές μινιατούρες, μικρογραφίες από την Ασία. Βιβλιόσημα σύγχρονων καλλιτεχνών, γκραβούρες. 

Είναι αφιερωμένη στην Εύα, την αιώνια γυναίκα, με τη σκέψη μέσα από τον συμβολισμό της Εύας ως πρώτης γυναίκας που υπήρξε στην γη, να παρουσιαστούν έργα για την πρώτη γυναίκα φυσικά, αλλά και για γυναίκες που άφησαν το στίγμα τους στον κόσμο με την ιστορία τους. Και πώς ο κάθε καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από την ιστορία ή τον μύθο της κάθε αυτής γυναίκας. 

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αθήνα την άνοιξη του 2017 στον ιδιωτικό εκθεσιακό χώρο «TECHNOHOROS» δίπλα στο μουσείο Ακρόπολης στην Αθήνα. Κατόπιν ταξίδεψε στο Ιταλικό μορφωτικό ίδρυμα στην Πράγα της Τσεχίας, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στο Veliko Tărnovo της Βουλγαρίας. Θα συνεχίσει στο Μουσείο βιβλιοσήμων στο Changzhou της Σαγκάης στην Κίνα και στο Μουσείο βιβλιοσήμων στο St Niklaas στο Βέλγιο.

Η έκθεση πλαισιώνεται καλλιτεχνικά με κίνηση, λόγο, μουσική. 

Σκηνοθεσία: Πέτρος Μαυροματίδης
Επιμέλεια κίνησης: Ρενή Παπαδάκη-Πλουμίδου
Τσέλο: Σγουρίδης Μάνος
Γενικός Συντονισμός: Μαριλένα Μηλαθιανάκη.